• Cei din sectorul artistic au fost drastic afectați în ceea ce privește veniturile.
  • Tudor Chirilă: „Ne-a mai rămas protestul în stradă și emigrarea…”.
  • Ajutorul „minimis” – 8.000 euro per beneficiar.
  • Festivalurile pot primi maximum 800.000 euro.
  • Pachetul de ajutor al Ministerului Culturiii se ridică la 100 milioane euro.

Pe 100 de milioane de euro au discutat astăzi oamenii din sectorul artistic. Sunt banii promiși de Ministerul Culturii pentru repornirea întregului sector.

Planurile de pe hârtie nu se potrivesc cu realitatea, strigă însă unii dintre cei care s-au așezat la masa virtuală de pe Zoom. O parte a artiștilor se simt nedreptățiți și spun că ajutorul nu este echitabil și nu rezolvă problemele iscate de pandemie. Tudor Chirilă este unul dintre cei care și-au manifestat nemulțumirea.

Tudor Chirilă: „Ne-a rămas protestul în stradă și să emigrăm”

„Dacă autoritățile nu vor lua în considerare din nou cerințele artiștilor, ce o să faceți? Păi, ne-a mai rămas protestul de stradă și după aia să emigrăm, ce să facem. Mi-e greu să accept că nimeni nu va lua în considerare ministrul economiei, ministerul de finanțe”, a spus Tudor Chirilă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Concret, Ministerul Culturii a pus în dezbatere o ordonanță care prevede ajutoare pentru organizarea de evenimente reprezentând între 5 și 25 la sută din valoarea brută a biletelor vândute, dar nu mai mult de 800 de mii de euro. Ajutoarele individuale acordate celor care au desfășurat activități culturale sunt de 8.000 euro.

Schema nu reprezintă o compensare a veniturilor pierdute, ci o finanțare a unor proiecte viitoare – spune principala nemulțumire. Artiștii acuză guvernul că a mimat dialogul și a făcut tot ca el.

Edi Chereji: „E bine că există și atât”

„Dacă ar fi să ne întrebăm ce ne-am dori și noi la modul ideal. Poate suntem și noi nemulțumiți. Acești bani sunt o gură de oxigen pentru industrie și este bine că există și atât. Așteptăm să ajungă”, a spus Edi Chereji, fondator UNTOLD.