• Un nou studiu canadian arată că ordinea nașterii și mărimea familiei pot influența trăsăturile de personalitate, iar copiii mijlocii tind să fie mai cooperativi decât frații lor mai mari sau mai mici.
  • Cercetătorii au descoperit că persoanele din familii mai mari sunt mai agreabile și mai oneste.
  • Deși diferențele nu sunt mari, studiul provoacă ideea că ordinea nașterii nu are un impact semnificativ asupra personalității.

Dezbaterea privind influența ordinii nașterii asupra personalității durează de mai bine de un secol, iar opiniile au fost împărțite. În ultimele decenii, unele studii au sugerat că nu există dovezi semnificative care să sprijine ideea că frații mai mari sunt mai conștiincioși, frații mijlocii mai echilibrați și frații mai mici mai creativi.

Însă, un nou studiu publicat luni de psihologi canadieni contrazice această idee, arătând că există totuși un efect al ordinii nașterii asupra anumitor trăsături de personalitate.

Acesta este unul dintre cele mai mari studii realizate vreodată, cuprinzând date de la peste 700.000 de participanți, care au fost analizați în funcție de ordinea nașterii și mărimea familiei, scrie The Guardian.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
APUNE ERA TIKTOK?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON

Studiul a descoperit că, în medie, copiii mijlocii obțin scoruri mai mari în trăsături asociate cu cooperarea, cum ar fi agreabilitatea și onestitatea-umilitatea, față de frații mai mari și mai mici.

De asemenea, familiile mai mari tind să aibă copii cu trăsături de personalitate mai cooperative, sugerează cercetătorii. Aceștia au observat că, în general, persoanele care provin din familii numeroase au tendința de a fi mai agreabile și mai echilibrate în interacțiunile lor, iar copiii mijlocii beneficiază de o ușoară favoare față de primii născuți și ultimii născuți în ceea ce privește trăsăturile legate de cooperare.

Cu toate acestea, diferențele nu sunt foarte mari și nu se pot aplica uniform pe fiecare individ. Deși numărul de frați este factorul principal care influențează aceste trăsături de personalitate, ordinea nașterii are totuși un rol important, iar efectele sunt vizibile la nivel de grup.

De exemplu, în cazul în care ar fi aleși aleatoriu un copil unic și un copil dintr-o familie cu șase membri, există o probabilitate de 60% ca persoana mai agreabilă să provină din familia mai mare.

Concluziile cercetătorilor sugerează că, deși nu se poate spune mult despre personalitatea unui individ bazându-se doar pe ordinea nașterii sau mărimea familiei, există diferențe clare în medie între persoane provenite din familii mai mari sau mai mici.

Cercetătorii subliniază că, dacă aceste efecte sunt reale, un posibil factor ar putea fi intuitiv: având mai mulți frați ar putea încuraja dezvoltarea unei personalități mai cooperative, în timp ce fiind un copil mijlociu poate stimula abilități de formare a relațiilor și de adaptare între frați mai mari și mai mici.

Aceste descoperiri nu sunt neapărat revoluționare, dar adaugă dovezi noi la o dezbatere care a existat de mult timp, provocând o reevaluare a impactului ordinii nașterii asupra personalității umane.

Citește și