Te distrezi și în același timp participi la un studiu. Cercetătorii germani te cheamă la un concert pop

Sursa foto: Profimedia
  • Cercetătorii germani invită mii de oameni la un concert pop pentru a studia cum se răspândește coronavirusul.
  • În cadrul experimentului se vor folosi mașini de ceață, dar și dezinfectant fluorescent.
  • Spectatorii vor purta la gât un dispozitiv de tip „contact tracer” care colectează date despre fiecare mișcare și atingere.

Cercetătorii germani de la Universitatea „Martin Luther” din Halle-Wittenberg cheamă 4.000 de oameni la concertul artistului pop Tim Bendzo. În același timp, spectatorii vor participa la un studiu fiind echipați cu dezinfectant fluorescent pentru mâini și dispozitive de urmărire a contactelor. În acest fel, oamenii de știință vor avea o imagine de ansamblu despre cum se răspândește coronavirusul la un eveniment de acest gen,  scrie The Guardian.

Concertul va avea loc pe data de 22 august pe un stadion închis din Leipzig. Cei care vor să participe la studiu trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani și să aibă test negativ pentru coronavirus cu 48 de ore înainte de experiment. Dispozitivul pe care participanții trebuie să-l poarte la gât este de tip „contact tracer”. Acesta transmite un semnal la un interval de cinci secunde și colectează date despre mișcările fiecărei persoane, cât și apropierea de ceilalți spectatori.

Totodată, cercetătorii vor folosi vaporii mașinilor de ceață pentru a observa cum se poate răspândi coronavirusul prin aerosoli.

„Încercăm să aflăm dacă ar putea exista o cale de mijloc între vechiul și noul normal care ar permite organizatorilor să lase suficiente persoane într-o sală de concerte fără a înregistra o pierdere financiară”, a declarat pentru The Guardian Stefan Moritz, șeful departamentului de Boli Infecțioase a universității „Martin Luther”.

Studiul a fost inclus într-un proiect de 990.000 de euro numit Restart-19.