• Cele mai importante teme electorale sunt dreptul la avort, schimbările climatice, refacerea economiei americane, gestionarea pandemiei de COVID-19, imigraţia, dreptul la armă, sănătatea şi educaţia.
  • Americanii voteză reprezentanţii în Congres, dar şi guvernatorii în unele state.
  • Sunt în joc 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor şi 35 de locuri în Camera Senatului. Senatul are 100 de membri aleşi, iar mandatele lor durează şase ani.
  • Sunt primele alegeri electorale din SUA ce sunt afectate de redistribuirea circumscripţiei care a urmat recensământului din anul 2020.
  • UPDATE: Până la acestă oră, conform primelor rezultate parțiale, democrații au 98 de locuri asigurate în Cameră, iar republicanii 158, pentru o majoritate este nevoie de 219. La Senat, în prezent, democrații au 42 de locuri, iar republicanii 44, pentru o majoritate este nevoie de 51.

UPDATE 19:30

Partidul Republican din Statele Unite menţine avansul în cursa pentru a obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, potrivit datelor electorale actualizate, în timp ce cursa pentru controlul asupra Senatului rămâne foarte strânsă.

Potrivit proiecţiilor postului de televiziune ABC News, bazate pe datele din acest moment, Partidul Republican a obţinut 209 locuri în Camera Reprezentanţilor, iar Partidul Democrat 191.

Proiecţiile postului de televiziune CNN indică 201 locuri pentru Partidul Republican în Camera Reprezentanţilor, în timp ce Partidul Democrat este la nivelul de 182 de locuri. Camera Reprezentanţilor are 435 de locuri, iar controlul va fi al partidului care va depăşi 218 locuri.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

La Senat, cursa rămâne foarte strânsă, atât Partidul Democrat, cât şi Partidul Republican fiind în acest moment la nivelul de 48 de locuri. Majoritatea simplă va fi atinsă la 51 de locuri, dar este posibilă şi o situaţie de egalitate. Situaţia din Senat depinde de rezultatele alegerilor din statele Arizona, Georgia, Nevada şi Wisconsin.

UPDATE 15.34

Geoff Duncan, locotenentul guvernator republican al Georgiei, a declarat că se așteaptă ca în cursa pentru Senat din acest stat să se ajungă la un tur de scrutin. După ce a analizat cifrele, el a declarat pentru CNN că se așteaptă ca întrecerea de la jumătatea mandatului dintre actualul președinte democrat Raphael Warnock și republicanul Herschel Walker, care se află la egalitate cu 49,4% și, respectiv, 48,5% din voturi, să fie prea strânsă pentru a fi decisă.

Georgia are nevoie de o majoritate pentru a câștiga o funcție la nivel de stat, ceea ce înseamnă că, dacă niciun candidat nu depășește pragul de 50%, va avea loc un tur de scrutin pe 6 decembrie. Cu o cursă pentru Senat atât de strânsă, acest lucru ar putea însemna o lungă așteptare până când se va decide controlul camerei.

UPDATE 14.53

Rezultatele din Nevada se lasă așteptate mai mult decât era anticipat.

Oficiali ai comisei electorale locale estimează că înregistrarea tuturor buletinelor de vot ar putea dura până joi sau mai mult, pe fondul problemelor organizatorice cauzate – printre altele – de ploile torențiale din Las Vegas.

UPDATE 14.20

La mijlocul mandatului au avut loc câteva premiere istorice. Fostul secretar de presă al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a fost aleasă în funcția de guvernator al statului Arkansas, devenind astfel prima femeie care guvernează acest stat.

Controlul Camerei și al Senatului sunt încă în aer, dar ceea ce pare să fie clar este că alegerile au fost o dezamăgire pentru trumpism. La Fox News, aseară, Marc Thiessen a declarat că rezultatele au fost un dezastru absolut pentru partidul republican, care a îmbrățișat-o pe Maga.

Matt Lewis, editorialist la Daily Beast, a remarcat că valul roșu pare să fie mai degrabă o undă și că a fost o noapte electorală destul de bună pentru republicanii normali, în comparație cu republicanii mai extremiști MAGA Trumpy.

UPDATE 13.55

Democrata Becca Balint a devenit prima femeie și prima persoană homosexuală deschisă care reprezintă statul Vermont în Congres. Vermont are distincția de a fi ultimul stat care a trimis o femeie în Congres.

La doar 25 de ani, Maxwell Frost i-a luat locul lui Val Demings în Cameră, devenind astfel prima persoană care reprezintă generația Z la Capitoliu.


Tinerii alegători sunt adesea criticați pentru că sunt apatici față de politică și stau acasă, dar cel puțin un analist pune cauza performanței mai bune decât se anticipa a democraților la picioarele Generației Z, care, conform sondajelor de la ieșirea de la urne, pare să fi înclinat masiv spre ei.

UPDATE 13.43

Peste 8,6 miliarde de dolari au fost cheltuite pentru publicitate, până la jumătatea zilei de luni, pentru alegerile curente din SUA, potrivit companiei de monitorizare a publicității AdImpact.

Această cifră este aproape de cele 9 miliarde de dolari cheltuite în alegerile prezidențiale din 2020 și mai mult de dublu față de cele 4 miliarde de dolari cheltuite la alegerile mid-terms din 2018.

UPDATE 12.44

Georgia – Democratul Raphael Warnock are un avans strâns în fața lui Herschel Walker, dar dacă niciun candidat nu obține mai mult de 50% din voturi, cursa va merge spre un tur de scrutin – la fel cum s-a întâmplat în Georgia în 2021 în cazul a două curse pentru Senat.
Arizona – Senatorul Mark Kelly îl conduce pe rivalul său republican, capitalistul de risc Blake Masters, dar cursa este prea devreme pentru a fi stabilită.
Nevada – Republicanul Adam Laxalt se află în fața lui Catherine Cortes Masto, dar oficialii au avertizat că ar putea exista o întârziere semnificativă până la obținerea rezultatelor.
Wisconsin – Ron Johnson pare a avea șanse să păstreze această poziție pentru republicani.

UPDATE 12.00

Mai multe state au votat dacă să legalizeze sau nu marijuana în scop recreativ, parte a unui „val verde” în creștere care a dus deja la relaxarea legilor privind consumul de canabis în multe dintre ele. În Maryland, alegătorii au dat undă verde unui amendament constituțional pentru legalizarea marijuanei recreaționale pentru adulții cu vârsta de peste 21 de ani, devenind astfel al 20-lea stat care face acest pas.

Alegătorii din alte patru state – printre care Arkansas, Missouri, Dakota de Nord și Dakota de Sud – aveau în vedere măsuri similare privind marijuana în cadrul unor alegeri considerate ca fiind un test al sprijinului acordat legalizării în părțile mai conservatoare ale țării. Până marți seară târziu, rezultatele erau mixte, cu măsuri privind marijuana recreativă respinse în Arkansas și Dakota de Nord.

O altă măsură electorală privind utilizarea legală a drogurilor a fost în Colorado, unde alegătorii au cântărit o măsură electorală care, dacă va fi adoptată, va dezincrimina ciupercile psihedelice.

În altă parte, alegătorii au cântărit măsuri privind accesul la avort în urma răsturnării de către Curtea Supremă a hotărârii Roe vs. Wade. În mod sigur, statele democrate California și Vermont au votat pentru a proteja dreptul la avort în constituțiile lor de stat, în timp ce în Michigan – un câmp de luptă prezidențială atent urmărit – alegătorii au aprobat o măsură electorală care afirmă dreptul de a lua decizii personale în materie de reproducere fără interferențe.

UPDATE 11.30

Reprezentantul republican Mark Amodei, cu șase mandate, a învins-o pe Elizabeth Mercedes Krause, în districtul rural din nordul statului Nevada, unde niciun democrat nu a câștigat vreodată, relatează AP. Districtul al doilea din Congres a fost considerat singurul loc sigur pentru oricare dintre cele patru din vestul statului Nevada, unde trei democrați în funcție s-au confruntat marți cu provocări dure.â

Anterior, democratul Wes Moore a intrat în istorie, devenind primul guvernator de culoare al statului Maryland. El îl înlocuiește pe republicanul Larry Hogan, un moderat care a reușit să câștige de două ori alegerile în ceea ce, de altfel, este un stat solid albastru.

Alegătorii din Michigan au consacrat protecția dreptului la avort, potrivit proiectelor AP. Alegătorii au aprobat o măsură electorală care afirmă dreptul de a lua decizii personale în materie de reproducere fără interferențe și care anulează o interdicție din 1931 privind avorturile.

UPDATE 11.06

Trei teme sociale majore sunt în atenția opiniei publice din America, chemată să își exprime voința în referendumuri locale desfășurate în circumscripții din 17 state. Dreptul libertății de reproducție (dreptul la avort, dreptul nou-născuților vii etc.), posesia și consumul de marijuana (canabis, substanțe psihedelice etc.) și votul numai cu actul de identitate vor defini tendințe și dinamici în societatea Americii.

Spre exemplu, după numărarea a peste 95% din buletine din Vermont, cel puțin 77,4% din alegători au decis să aprobe crearea dreptului constituțional la autonomie reproductivă personală, în timp ce, după numărarea a 86% din buletine din Kentucky, 52,6% din alegători resping includerea dreptului la avort în Constituția statului propriu.

În Arkansas, după numărarea a 90% din voturi, 56,3% din alegători sunt împotriva autorizării posesiei și consumului de canabis pentru persoanele având cel puțin 21 de ani, în timp ce după numărarea a 89% din voturi, 53,1% din alegătorii din Missouri aprobă legalizarea posesiei și consumului de marijuana pentru persoanele majore (21 ani și peste).

UPDATE 10.17

Josh Green, un democrat și locotenent guvernator al statului Hawaii, a câștigat cursa pentru a fi următorul guvernator al statului, potrivit AP. Green l-a învins pe Duke Aiona, un republican și fost locotenent guvernator, cu o diferență care părea a fi mare. Aiona a mai candidat de două ori pentru această funcție.

Kevin McCarthy, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, s-a adresat susținătorilor după o întârziere de câteva ore. Congresmanul californian a proiectat încrederea că republicanii vor cuceri Camera în ciuda câtorva zeci de locuri încă nehotărâte. După ce câteva victorii cheie ale democraților au zădărnicit așteptările privind o victorie ușoară a republicanilor, McCarthy a subliniat victoriile republicane în cursele contestate din Texas și Virginia. Democrații au păstrat, de asemenea, locuri în districte cheie din Virginia, precum și locuri contestate în Kansas și Rhode Island.

Democratul Tony Evers a câștigat realegerea pentru funcția de guvernator în Wisconsin, potrivit proiecțiilor AP. CNN anunțase anterior cursa într-un stat crucial în care se desfășoară o bătălie. Evers l-a învins pe Tim Michels, un executiv din domeniul construcțiilor susținut de Trump, și va fi un contrabalans cheie împotriva eforturilor republicanilor din acest stat de a prelua controlul asupra sistemului electoral.

UPDATE 09.26

Într-o cursă extrem de disputată în New York, reprezentantul democrat Joseph Morelle a respins o provocare din partea republicanului La’Ron Singletary, fostul șef al poliției.

În Michigan, Hillary Scholten l-a învins pe John Gibbs, fost funcționar în domeniul locuințelor din administrația Trump și negaționist de extremă dreapta în materie de alegeri. Iar în Ohio, reprezentantul republican Steve Chabot și-a pierdut locul în fața democratului Greg Landsman.

Guvernatorul democrat al statului New Mexico, Michelle Lujan Grisham, a fost reales în funcție, învingându-l pe contracandidatul republican Mark Ronchetti.

Democratul John Fetterman a câștigat cursa pentru Senatul din Pennsylvania, confirmă Associated Press, oferind partidului lui Joe Biden încă un loc în camera superioară a Congresului și sporindu-și șansele de a-l păstra pentru încă doi ani.

UPDATE 08.13

Guvernatorul republican al Georgiei, Kemp, câștigă al doilea mandat în fața lui Abrams

Alegătorii din Georgia l-au reales pe republicanul Brian Kemp în funcția de guvernator, relatează Associated Press, acordând o victorie unui lider care a sfidat încercările lui Donald Trump de a se amesteca în rezultatele alegerilor din statul său în urmă cu doi ani.

Democratul Alex Padilla a devenit primul latino-american ales pentru a reprezenta California în Senatul SUA.

Associated Press a anunțat cursa la doar câteva minute după închiderea urnelor, Padilla fiind mare favorit la victorie. El a fost numit în această funcție în 2021, pentru a ocupa locul deținut anterior de Kamala Harris.

În Detroit, Sam Levine de la The Guardian relatează că secretarul de stat democrat a revendicat o victorie la realegere împotriva unui contracandidat care a negat alegerile din 2020:

Ei bine, democrația a învins”, a declarat secretarul de stat din Michigan, Jocelyn Benson, în timp ce a urcat pe scenă la petrecerea democrată din noaptea alegerilor. Ea și-a declarat victoria în cursa pentru un al doilea mandat în funcția de principal oficial electoral din Michigan în fața Kristinei Karamo, o profesoară de colegiu comunitar care a ajuns în prim plan punând la îndoială rezultatele alegerilor din 2020.

Primele rezultate parțiale

UPDATE: Până la acestă oră, conform rezultatelor parțiale, democrații au 98 de locuri asigurate în Cameră, iar republicanii 158, pentru o majoritate este nevoie de 218. La Senat, în prezent, democrații au 42 de locuri, iar republicanii 44, pentru o majoritate este nevoie de 51.

Republicanii au câștigat, până în prezent, cinci locuri ce aparțineau democraților.

Potrivit proiecţiilor realizate pe baza sondajelor de opinie efectuate la ieşirea de la urne, în statele americane în care alegerile legislative intermediare s-au încheiat deja, Partidul Republican este creditat cu obţinerea până în acest moment a 111 locuri în Camera Reprezentanţilor, iar Partidul Democrat, 77 de locuri. Datele, difuzate de postul de televiziune ABC News, sunt preliminare, fiind valabile în acest moment. Camera Reprezentanţilor are 435 de locuri, iar majoritatea simplă va fi atinsă când unul dintre partide va atinge nivelul de 218 membri. Proiecţiile se bazează pe tendinţele actuale, existând posibilitatea să nu corespundă cu rezultatele finale, în contextul în care cursele electorale continuă în unele state la ora difuzării acestei ştiri.

La Senat, unde scrutinul vizează doar aproximativ o treime din cele 100 de locuri, proiecţiile indică o cursă foarte strânsă. Controlul asupra Senatului va fi decis în urma rezultatelor din statele Wisconsin, Georgia, New Hampshire, Pennsylvania, Nevada şi Arizona.Proiecţiile realizate de site-ul Politico.com anticipează o victorie a Partidului Republican la Camera Reprezentanţilor.Cu toate acestea, Nancy Pelosi, preşedintele actual al Camerei Reprezentanţilor şi unul dintre liderii Partidului Democrat, s-a declarat încrezătoare, în cursul nopţii, în şansele formaţiunii sale de a menţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, conform publicaţiei The Hill.În cursele electorale pentru posturi de guvernatori ai statelor, Partidul Republican a obţinut 12 victorii, potrivit datelor din acest moment, iar Partidul Democrat şase victorii.

Guvernatorul DeSantis, adversarul lui Trump din Partidul Republican, a câștigat în Florida.

FOX NEWS: Senatorii republicani Tim Scott și Rand Paul vor fi realeși

CAROLINA DE SUD: Tim Scott va câștiga un al doilea mandat, învingând-o pe democrata Krystle Matthews.

KENTUCKY: Senatorul republican Rand Paul va obține un al treilea mandat, învingându-l pe democratul Charles Booker.

INDIANA: Senatorul republican Todd Young va câștiga al doilea mandat. El îl va învinge pe democratul Tom McDermott, primarul orașului Hammond.

VERMONT: Democratul Peter Welch îl va înlocui pe senatorul Patrick Leahy, care se retrage, ca viitor senator al statului.

Ce ar putea însemna pentru Ucraina o victorie Republicană

Sondajele și primele rezultate sugerează o victorie a Republicanilor în Camera Reprezentanților.

O schimbare a puterii în Congres ar putea însemna și o modificare a politicii americane față de războiul din Ucraina.

„Cred că oamenii ce vor fi prinși în recesiune: nu vor scrie un cec în alb Ucrainei ,” a declarat liderul republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, într-un interviu pentru Punchbowl News.

În luna mai, când Congresul a votat cel mai mare pachet de ajutor de la începutul conflictului – 40 de miliarde de dolari – 57 de reprezentanți republicani au votat împotriva acestuia. Acest lucru este suficient pentru a-i îngrijora pe ucraineni, a căror armată este foarte dependentă de Washington.

GEORGIA: Cursa pentru poziția de senator foarte stânsă.

UPDATE Urnele tocmai s-au închis în Georgia, unde se desfășoară una dintre cele mai strânse curse pentru Senat din acest an, precum și în Virginia, Carolina de Sud și Vermont.

În Georgia, senatorul democrat Raphael Warnock luptă pentru locul său împotriva contracandidatului republican Herschel Walker. Democrații au minimul necesar pentru o majoritate în camera superioară a Congresului, iar dacă Warnock pierde, ei vor trebui să câștige un loc în Senat în altă parte pentru a menține controlul

UPDATE Votarea s-a încheiat în alte 6 state

Este ora 19:00 ET(02:00 după ora României), iar urnele s-au închis în aceste șase state:

  • Georgia
  • Indiana
  • Kentucky
  • Carolina de Sud
  • Vermont
  • Virginia

UPDATE Sondaj AP: Îngrijorări mari în rândul electoratului

Încă nu a fost anunțat niciun rezultat, dar Associated Press tocmai a publicat rezultatele unui sondaj de opinie care relevă îngrijorări mari în rândul electoratului, cu alegători iritați de inflația ridicată și îngrijorați de starea economiei și a democrației americane.

Sondajul realizat pentru AP de către NORC de la Universitatea din Chicago pe un eșantion de 90.000 de alegători arată că jumătate dintre alegători spun că inflația a fost un factor semnificativ în votul lor, în timp ce 8 din 10 au declarat că sunt de părere că economia este într-o stare proastă. Alți 44% dintre alegători au declarat că viitorul democrației americane a fost principala lor preocupare.

UPDATE – 7 din 10 alegători, nemulţumiţi de starea naţiunii americane

Mai mult de 7 din 10 s-au declarat mai puţin mulţumiţi de felul în care merg lucrurile în ţară, iar aproximativ o treime au declarat că nu sunt doar nemulţumiţi, ci şi furioşi pe starea naţiunii.

Rata de aprobare a lui Biden se situează la aproximativ 45% în rândul alegătorilor din acest an – aproape identică cu rata de aprobare de 45% a lui Donald Trump de atunci, în urmă cu patru ani, în rândul alegătorilor de la jumătatea mandatului din 2018. Iar alegătorii din aceste alegeri au fost de peste două ori mai predispuşi să îl dezaprobe puternic pe Biden decât să îl aprobe puternic, notează CNN.

Aproape jumătate dintre alegători au spus că politicile lui Biden dăunează în mare parte ţării, aproximativ 36% au spus că politicile sale ajută în mare parte, iar restul că nu fac nicio diferenţă.

Mulţi alegători nu au văzut votul lor în Congres ca pe un referendum asupra preşedintelui – aproape jumătate au spus că Biden nu a fost un factor în votul lor, în timp ce aproximativ 18% au spus că votul lor a fost pentru a-şi exprima sprijinul pentru Biden, iar aproximativ o treime că a fost pentru a-şi exprima opoziţia faţă de el.

UPDATE

CNN – Ora la care se va încheia votarea, de la un stat american la altul 

Potrivit CNN , alegerile intermediare din 2022 vor decide controlul Congresului, zeci de poziţii la nivel de stat şi decizii cu privire la probleme cheie în multe state.

Acesta este un ghid pentru ora de închidere a scrutinului pentru scutinul electoral de la un stat.

UPDATE

Republicanul Donald Trump, fostul preşedinte al SUA, va face un mare anunţ pe 15 noiembrie 

Fostul preşedinte american Donald Trump a sugerat la un miting din Ohio că îşi va lansa candidatura la preşedinţie pentru alegerile din 2024, potrivit Reuters

„Voi face un anunţ foarte important marţi, 15 noiembrie, la Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida”, le-a spus Trump susţinătorilor la un miting pentru susţinerea candidatului republican la Senatul SUA, JD Vance. 

UPDATE

Preşedintele Joe Biden şi Barack Obama, fostul preşedinte,  s-au filmat pe TikTok cu îndemnuri pentru participare la vot.

UPDATE

Casa Albă despre alegerile intermediare: „S-ar putea să nu cunoaştem toţi câştigătorii alegerilor decât peste câteva zile” 

Casa Albă a anuntat luni că sprijinul SUA pentru efortul de război al Ucrainei va fi de „neclintit”, chiar dacă republicanii, care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la nivelul cheltuielilor, vor câştiga alegerile intermediare.

„Suntem încrezători că sprijinul Statelor Unite va fi neclintit şi va ramane neclintit”, a declarat presei Karine Jean-Pierre, secretarul de presă. Ea a spus că preşedintele Joe Biden este „angajat să lucreze într-un mod bipartizan pentru a sprijini Ucraina” .


Cele mai importante teme electorale sunt dreptul la avort, schimbările climatice, refacerea economiei americane, gestionarea pandemiei de COVID-19, imigraţia, dreptul la armă, sănătatea şi educaţia. Pe 8 noiembrie 2022, americanii sunt aşteptaţi la urne. Sunt în joc 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor şi 35 de locuri în Camera Senatului. Sunt în joc 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor şi 35 de locuri în Camera Senatului. Sunt primele alegeri electorale din SUA ce sunt afectate de redistribuirea circumscripţiei care a urmat recensământului din anul 2020.

TEME ELECTORALE

Economia

Revenirea anevoioasă a economiei de după pandemiea fost cea mai importantă temă a alegerilor, potrivit sondajului NBC News din octombrie.

Locurile de muncă şi economia” au fost în topul celor mai importante probleme cu care se confruntă ţara pentru 35% dintre alegătorii înregistraţi,  dintre care 22% sunt democraţi, 37% sunt independenţi, iar 48% se declară republicani. 

Ameninţările la adresa democraţiei 

Ameninţările la adresa democraţiei” a fost o problemă de top în octombrie pentru 30% dintre alegătorii înregistraţi, 41% dintre democraţi, 20% dintre independenţi, 23% dintre republicani.

Natura exactă a acestor ameninţări variază foarte mult în funcţie de partidul politic:

Democraţii care aleg acest lucru în sondajul NBC indică probleme precum „suprimarea votanţilor din cauza trumpismului” . 

Republicanii se plâng de controlul guvernului” , cenzura, democraţii, prestaţia preşedintelui Joe Biden, corupţia politică, ignorarea Constituţiei şi graniţa nesigură.

Preocupările legate de ameninţările la adresa democraţiei vin în condiţiile în care mulţi candidaţi republicani au pus la îndoială legitimitatea alegerii lui Biden ca preşedinte în 2020.

Imigraţia

O problemă aflată pe al doilea loc în sondajul NBC din octombrie pentru: 25% dintre alegătorii înregistraţi, 5% dintre democraţi, 20% dintre independenţi şi 47% dintre republicani. 

Sondajul NBC din septembrie a arătat că republicanii au un avantaj de 36% faţă de democraţi în ceea ce priveşte gestionarea securităţii frontierelor şi un avantaj de 17% în ceea ce priveşte imigraţia. 

Dreptul la avort

Este o problemă de top în sondajul NBC din septembrie pentru: 20% dintre alegătorii înregistraţi, 32% dintre democraţi, 17% dintre independenţi, 10% dintre republicani.

Decizia Curţii Supreme de Justiţie în cazul Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization a răsturnat cauza Roe v. Wade, declarând: „Constituţia nu conferă un drept la avort; Roe şi Casey sunt anulate; iar autoritatea de a reglementa avortul este returnată poporului şi reprezentanţilor săi aleşi”.

S-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de alegători care au plasat această problemă pe primul loc în topul problemelor de dinaintea deciziei, dar problemele economice sunt în continuare în top.

Democraţii au încercat (şi nu au reuşit) să treacă o legislaţie pentru a modifica protecţiile privind dreptul la avort, în timp ce senatorul republican Lindsey Graham din Carolina de Sud a propus interzicerea avortului la 15 săptămâni, cu excepţii pentru viol şi incest dacă victimele îndeplinesc anumite cerinţe de raportare. 

Schimbările climatice

Prima poziţie în sondajul NBC din octombrie pentru: 13% dintre alegătorii înregistraţi, 26% dintre democraţi, 14% dintre independenţi, 2% dintre republicani. 

Democraţii au lansat o serie de propuneri extinse privind clima în timpul alegerilor din 2020 şi apoi în Congres. Dar multe dintre iniţiativele climatice din planul „Build Back Better” al preşedintelui Biden nu au fost adoptate în lege.

Cu toate acestea, Legea privind reducerea inflaţiei” , acordul dintre senatorul de Virginia de Vest Joe Manchin şi liderul majorităţii din Senat Chuck Schumer, adoptat în vară, a inclus sute de miliarde de investiţii în lucruri precum scutiri fiscale pentru energia curată, reducerea emisiilor şi justiţia de mediu.

Infracţionalitatea

Primele două probleme din sondajul NBC din octombrie pentru 14% dintre alegătorii înregistraţi, 5% dintre democraţi, 17% dintre independenţi, 21% dintre republicani.

Potrivit lui Pew, rata crimelor din America a crescut cu 30% între 2019 şi 2020. În timp ce unele sondaje arată că crimele şi violurile au scăzut în oraşe, au existat creşteri ale altor infracţiuni în acest an, cum ar fi tâlhăriile şi atacurile agravate. Mai larg, există o luptă pentru ceea ce înseamnă toate aceste cifre ale criminalităţii şi care sunt cauzele fundamentale.
Sondajul NBC din septembrie a arătat că republicanii au un avantaj de 36% în gestionarea criminalităţii faţă de democraţi.

Dreptul la armă

Printre primele două probleme din sondajul NBC din octombrie pentru 11% dintre alegătorii înregistraţi, 19% dintre democraţi, 5% dintre independenţi, 6% dintre republicani.

O serie de împuşcături în masă, inclusiv la un supermarket Buffalo şi o şcoală primară din Texas, a readus problema legilor naţiunii privind armele în centrul atenţiei politice.
Un grup bipartizan de senatori a fost de acord în cele din urmă cu un pachet larg care, conform articolului NBCNews.com a lui Shannon Pettypiece despre semnarea sa: „oferă subvenţii statelor pentrulegile” „steagul roşu” , îmbunătăţeşte verificările antecedentelor pentru a include dosarele juvenile şi închide „iubitul”, „lacună” prin ţinerea armelor departe de partenerii de întâlniri necăsătoriţi condamnaţi pentru abuz. Va necesita, de asemenea, verificări îmbunătăţite ale antecedentelor pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani şi finanţare pentru serviciile de sănătate mintală pentru tineri.

În iunie, Curtea Supremă a anulat o lege din New York care anterior a impus restricţii semnificative privind deţinerea de arme în afara casei, o hotărâre care se aşteaptă să aibă un impact asupra încercărilor de a reglementa armele în viitor.

Pandemia de Covid-19

Pandemia de Covid a fost una dintre principalele probleme pentru viitoarea administraţie democrată şi Congresul controlat de democraţi, care s-a desfăşurat în parte pentru a critica gestionarea republicană a pandemiei şi a promis mai mult ajutor americanilor.

Ajutorul Covid a dominat primele săptămâni ale administraţiei Biden, Congresul adoptând un proiect de lege de ajutor de 1,9 trilioane de dolari fără voturi republicane în martie 2021, cunoscut sub numele de Planul american de salvare. Proiectul de lege includea trimiterea de noi controale de stimulare de până la 1.400 de dolari către milioane de americani, precum şi noi indemnizaţii de şomaj şi finanţare pentru distribuirea vaccinurilor şi redeschiderea şcolilor. Democraţii au alergat pe aceste realizări, dar republicanilor le-a dat hrană să pretindă că cheltuielile mari au contribuit la stimularea inflaţiei.

Dar, de la răspândirea pe scară largă a vaccinurilor, Covid s-a retras din lumina reflectoarelor , în ciuda apariţiei de noi variante. Iar la mijlocul lunii septembrie, preşedintele Biden a declarat pandemia „încheiată” într-un interviu pentru „60 de minute” de la CBS.

Sănătate

În timp ce sănătatea a fost problema definitorie a alegerilor de la jumătatea mandatului din 2018, ea a căzut în importanţă în rândul alegătorilor înainte de această jumătate de mandat. În sondajul din octombrie NBC News, asistenţa medicală a fost o problemă de top pentru 12% dintre alegători: 18% dintre democraţi, 11% dintre independenţi şi 7% dintre republicani

Două părţi importante ale politicii de îngrijire a sănătăţii care au fost adoptate în lege şi care au apărut pe pistă sunt:

  •  Legea PACT, proiectul de lege bipartizan care a oferit o nouă acoperire pentru veteranii expuşi la substanţe toxice
  •  Proiectul de lege de reconciliere democratică, denumit Actul de Reducere a Inflaţiei, care includea următoarea sănătate

Prevederi de îngrijire – un plafon de 2.000 dolari pentru costurile medicamentelor eliberate pe bază de reţetă Medicare, un plafon de 35 dolari pe lună pentru insulină pentru beneficiarii Medicare, autorizarea guvernului de a negocia preţurile medicamentelor eliberate pe bază de reţetă şi o extindere a subvenţiilor Affordable Care Act. Republicanii încadrează acest plan pe traseu ca pe o listă de dorinţe liberale, argumentând că, în ciuda numelui, nu era vorba despre reducerea inflaţiei.

Educaţie

Educaţia a fost o problemă de top pentru republicani la alegerile guvernamentale din Virginia din 2021, unde au răsturnat fieful guvernatorului. Dezbaterea privind educaţia s-a îndepărtat în primul rând de o dezbatere privind finanţarea şcolilor publice/private şi Common Core într-o problemă de război cultural.
Dezbaterile cu privire la predarea rasei şi sexualităţii în şcoli, dacă părinţilor ar trebui să li se permită să renunţe la copiii lor să nu înveţe despre problemele pe care le consideră nepotrivite şi ce acomodari ar trebui făcute pentru elevii transgender au devenit probleme punct de vedere cu baza GOP şi GOP a încercat să pună această problemă pe lângă dezbaterea tipică şcolară pentru a-i acuza pe democraţi că promovează o agendă liberală.