• Un studiu care a vizat corupția ne pune în fruntea unui clasament neonorabil în Uniunea Europenă
  • Aproape o treime dintre cetățenii Uniunii Europene au depins de cunoștințe pentru a accesa serviciile medicale
  • 1 din 5 români a mărturisit că a fost nevoit să dea mită pentru a avea parte de servicii medicale

Un studiu întocmit de Barometrul Global al Corupției ne pune, din nou, în fruntea unui clasament neonorabil în Uniunea Europene, informează The Guardian.

Mai exact, aproape o treime dintre cetățenii Uniunii Europene au depins de cunoștințe, sau cum se mai zice în spațiul mioritic, „pile”, pentru a accesa serviciile medicale. La acest capitol, Cehia conduce detașat, cu un procent de 56%, urmată de Portugalia, cu 46%, și Ungaria, cu 41%. La acest capitol, media Uniunii Europene este de 29%, aproape o treime din toți cetățenii blocului comunitar.

Totuși, studiul a mai abordat un aspect – șpaga sau mita dată pentru a obține serviciile medicale. Acesta este și topul în care „strălucim”: 22% dintre români au mărturisit faptul că au fost nevoiți să facă acest lucru. În urma noastră sunt bulgarii, cu 19% și ungurii, cu 17%.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Media Uniunii Europene este de 6% la acest capitol. În acest top apar și surprize – Belgia și Austria au aproximativ 10% din populație care practică acest obicei – țări pe care le considerăm net superioare din punct de vedere al civilizației.