• Măsurile de relaxare care au fost amânate
  • Măsurile restrictive care se menţin
  • În ce condiţii pot fi închise terasele

1 iulie 2020 ar fi trebuit să reprezinte data la care intra în vigoare al patrulea val de relaxare. Măsurile au fost însă amânate de autorităţi. Creşterea numărului de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus din ultimele zile a fost motivul pentru care s-a recurs la această decizie.

1 iulie. Măsurile de relaxare care au fost amânate

Autorităţile avea în plan ca o dată cu 1 iulie 2020 să permită redeschiderea restaurantelor şi să permită organizarea de evenimente private în interior cu mai mult de 20 de persoane, iar în exterior cu mai mult de 50 de persoane.

De asemenea, tot de la 1 iulie 2020 erau prevăzute şi redeschiderea piscinelor acoperite, a teatrelor şi a cinematografelor.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

1 iulie. Măsurile restrictive care se menţin

Din pricina creşterii numărului de cazuri, pe lângă regulile de igienă şi distanţare socială, rămân în vigoare şi alte restricţii.

Astfel, masca rămâne obligatorie în spaţiile publice închise inclusiv în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. 

Instituţiile şi agenţii economici trebuie să asigure triajul la intrarea în sediu, precum şi dezinfectarea.

Se menţine suspendarea consumului produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor, iar spaţiile de joacă pentru copii rămân şi ele închise.

1 iulie. Organizatorii de evenimente rămân fără autorizaţie dacă ignoră regulile

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a luat decizia de a menţine lista statelor aflate în „zona verde”, pentru care nu mai există obligaţia izolării la domiciliu pentru cetăţenii care vin în România din respectivele ţări.

Iată principalele modificări:

  • Organizatorii de evenimente vor avea autorizaţia suspendată dacă nu respectă regulile de siguranţă sanitară
  • Activitatea căminelor de bătrâni, a orfelinatelor şi a persoanelor cu dizabilităţi va fi organizată după un program de lucru stabilit de DSP
  • Antrenamentele şi cantonamentele pot fi organizate în grupuri de maximum 10 persoane,  pentru ligile inferioare de fotbal – inclusiv amatori
  • Cursurile de instruire şi workshop-urile pot avea loc doar dacă participă cel mult 20 de persoane, cu respectarea distanţării fizice
  • Activităţile specifice din domeniul apărării naţionale, a ordinii şi siguranţei publice au loc doar dacă participă maximum 200 de persoane şi sub supravegherea unui epidemiolog (de exemplu, exerciţii)
  • Activităţile de la sediile ambasadelor, care au loc în aer liber, trebuie organizate astfel încât să existe o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare participant
  • Noţiunea de „triaj epidemiologic” înainte de intrarea în supermarket, într-o instituţie nu mai există. De azi, există doar „triaj”.

1 iulie. Nelu Tătaru a anunţat amânarea măsurilor de relaxare

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a anunţat că măsurile de relaxare ce ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 iulie 2020 vor fi amânate. Ministrul Sănătăţii a precizat că decizia s-a luat ca urmare a creşterii numărului de cazuri din ultima perioadă. Nelu Tătaru se gândeşte şi la anumite măsuri restrictive suplimentare. Aceste măsuri se vor aplica doar punctual, acolo unde există focare.