• Pe 16 august 2010, 6 copii își pierdeau viața la Maternitatea Giulești.
  • Primele condamnări în acest caz au apărut în 2015.
  • Au urmat tragediile de la Piatra Neamț, Matei Balș și Victor Babeș.
  • Klaus Iohannis în ianuarie 2021: Este nevoie de o reformă profundă în sistemul de sănătate publică, fiindcă astfel de lucruri nu trebuie să se repete”.
  • Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, la Aleph News: „Problemele sistemului de sănătate sunt de ani și zeci de ani, la fel ca spitalale noi”.

Într-o zi de 16 august, în urmă cu 11 ani, șase bebeluși piereau din cauza focului izbucnit în salonul de terapie intensivă de la maternitatea Giulești. Totul de la un ștecher și o priză defecte.

Abia cinci ani mai târziu apăreau și primele condamnări. Trei persoane au fost trase la răspundere: o asistentă, șeful secției ATI și un electrician.

Coincidență sau nu, chiar astăzi, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a fost verificată instalația electrică, tocmai pentru a evita o nouă tragedie în sistemul medical românesc.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

În lipsă de bani, directorul spitalului a cerut ajutor de la specialiștii Universității Politehnica. Aceștia au făcut un audit gratuit al rețelei de electricitate. Dacă verificarea ar fi fost făcută de o firmă privată, costurile erau de aproape 20.000 de euro.

Managerul Spitalului Victor Babeș Timișoara, Cristian Oancea, a fost întrebat de reporter dacă instituția ar fi avut suma de 20.000 de euro pentru audit. Cristian Oancea a spus că nu ar fi dispus de acestă sumă.

„Din nefericire, la acest audit, în primă fază, ne-am dat seama că unele fire de curent depășeau 140 de grade Celsius, adică efectiv fierbeau. Riscul este de incendiu, ținând cont că am avut panouri vechi, din 1930-1940”, a adăugat Cristian Oancea.

Perioada noiembrie 2020 – aprilie 2021: Șase luni în care România a înregistrat trei tragedii în care și-au pierdut viața peste 30 de persoane. Au fost descoperite aproximativ 2000 de nereguli în secțiile ATI

După episodul Giulești, au urmat numeroase alte incendii, mai mici sau mai mari, în spitalele noastre. Însă totul a culminat cu perioada noiembrie 2020 – aprilie 2021.

În șase luni, România a înregistrat trei tragedii, în care şi-au pierdut viaţa peste 30 de persoane. În urma unor controale, în secţiile ATI au fost descoperite aproape 2.000 de nereguli.

14 noiembrie 2020: Zece persoane au murit în urma incendiului de la Piatra Neamț

Pe 14 noiembrie 2020, zece persoane mureau în urma unui incendiu de la secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ.

29 ianuarie 2021: 5 pacienți au murit în flăcările incendiului de la Matei Balș din București. 15 au murit din cauza arsurilor în următoarele zile. 102 persoane au fost evacuate atunci din spital

Nici trei luni mai târziu, pe 29 ianuarie 2021, un incendiu izbucnea la un pavilion al Spitalului „Matei Balş” din Capitală.

5 pacienţi au pierit în flăcări, 102 au fost evacuaţi. 15 dintre ei, cu arsuri, au murit în zilele următoare. Era momentul în care președintele Klaus Iohannis cerea, din nou, măsuri urgente.

„Este nevoie de o reformă profundă în sistemul de sănătate publică, fiindcă astfel de lucruri nu trebuie să se repete”, a spus Klaus Iohannis în ianuarie 2021.

12 aprilie 2021: Trei dintre cei opt pacienți internați în TIR-ul de Terapie Mobilă de la Spitalul Victor Babeş mureau

Puțin mai târziu, pe 12 aprilie 2021, o nouă tragedie lovea România. Trei dintre cei opt pacienți internați în TIR-ul de Terapie Mobilă de la Spitalul Victor Babeş mureau.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, la Aleph News: „Problemele sistemului de sănătate sunt de ani și zeci de ani, la fel ca spitalale noi”

Din cauza unei erori umane, conform anchetatorilor. Despre toate aceste tragedii a vorbit și Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, cea care a fost invitata Sorinei Matei în emisiunea „OFF/ON THE RECORD” de la Aleph News.

Sorina Matei: Ați luat măsuri suficiente, cu prizele?
Ioana Mihăilă: „Problemele sistemului de sănătate sunt de ani și zeci de ani, la fel ca spitalale noi”.