• 102 minute care au schimbat lumea
  • De atât au avut nevoie teroriștii pe 11 septembrie 2001 să declanșeze șirul de evenimente care încă ne influențează viața.
  • Da, chiar și azi, 19 ani mai târziu.

ORA 8:46 TURNUL NORDIC, LOVIT

Coșmarul a început la ora locală 8:46, 15:46 ora României. În acel moment, un avion Boeing 767 al American Airlines intră în turnul nordic al World Trade Center. La bord erau 92 de oameni, inclusiv teroriști. Acest moment istoric a fost filmat din pură întâmplare de doi jurnaliști francezi.

La 8:55, 15:56 ora României, președintele George Bush tocmai își începea vizita la o școală. Atunci află că un avion a lovit World Trade Center. Este informat însă că e vorba de un avion de mici dimensiuni, care a avut un accident. Așa că nu își schimbă programul.

ORA 9:03 TURNUL SUDIC, LOVIT

8 minute mai târziu, la ora 9:03, 16:03 în România, Zborul 175 al United Airlines intră în turnul sudic. De data aceasta, momentul este transmis în direct. Abia după acest episod, George W. Bush declară războiul global împotriva terorismului.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

George W. Bush: ”Astăzi ne-am confruntat cu o tragedie națională. Două avioane au lovit World Trade Center, în ceea ce pare a fi un atac terorist asupra țării noastre.”

ORA 9:37 PENTAGONUL, LOVIT

Atacul nu se terminase însă. La 9:37, zborul 77 al American Airlines, care decolase de pe aeroportul din Washington, este întors din drum și pilotat direct în latura vestică a Pentagonului. Sediul armatei americane ia foc.

Opt minute mai târziu, la 9:45, întregul spațiu aerian al Statelor Unite este închis complet, ca să fie prevenit un alt atac. Prea târziu însă.

ORA 9:59 TURNUL SUDIC CADE

La 9:59, Turnul Sudic este primul care cade. Trecuseră 56 de minute de la impact.

Patru minute mai târziu, la 10:03, zborul 93 se prăbușește într-un câmp, din apropiere de Pittsburgh. Pasagerii aflaseră de tragedia din New York și i-au atacat pe teroriști. Avionul ar fi trebuit să lovească fie Capitoliul, fie Casa Albă.

Frank Monaco, polițist: ”Înțeleg că bucățile nu sunt mai mari decât o carte de telefon.”

ORA 10:28 TURNUL NORDIC SE PRĂBUȘEȘTE

La ora 10:28 are loc ultimul act al tragediei. Turnul Nordic al World Trade Center se prăbușește, la o oră și 42 de minute după ce a fost lovit de zborul 11. Din norul gros de praf și fum care a cuprins centrul New Yorkului, a apărut o lume nouă.

Au început războaie, s-au restabilit granițe, s-a schimbat economia pe toată planeta, am început să călătorim după reguli mai stricte. E lumea în care trăim și acum. Și care încă se re-desenează.