13.1 miliarde de lei pentru investiții în România. Cîțu: „Cea mai mare sumă acordată în ultimii zece ani”

13.1 miliarde de lei pentru investiții în România. Cîțu: „Cea mai mare sumă acordată în ultimii zece ani” Sursa Foto: Profimedia
  • În luna mai 2020, cheltuielile pentru investiţii au ajuns la 13.1 miliarde lei, cea mai mare cifră din ultimii zece ani în România
  • Pentru deconectarea serviciilor de carantină au fost alocate 59 milioane de lei
  • Cheltuielile pe concedii medicale au ajuns la 637 milioane lei în luna mai

În luna mai a acestui an, cheltuielile acordate pentru investiţii în România au ajuns la 13.1 miliarde de lei, cea mai mare cifră din ultimii zece ani, a anunţat, sâmbătă, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, într-un briefing de presă. Pentru comparaţie, ministrul spune că în 2017, se cheltuiau pentru investiţii 4,3 miliarde de lei.

„Cea mai mare sumă acordată investiţiilor în ultimii zece ani de zile. Acest lucru a dus la creşterea economică din primul trimestru. Doar prin investiţii poţi să creşti şi să plăteşti şi celelalte cheltuieli. În plus, cheltuielile cu investiţiile au ajuns în luna mai la nivelul cheltuielilor lunare pe pensii şi salarii. Dorim să depăşim cheltuielile pe pensii şi salarii prin cheltuieli acordate investiţiilor”, a spus Cîţu.

Şeful de la Finanţe a anunţat toate cheltuielile din bugetul public pentru luna mai.

Astfel, cheltuielile de personal au fost de 8,9 miliarde de lei. Cheltuielile pe bunuri şi servicii au fost de 1 miliard de lei, iar cheltuielile pentru pensii au ajuns la aproximativ 6,4 miliarde de lei.

Cheltuielile pentru Covid-19 au fost de 2,3 miliarde de lei sub forma de îndemnizaţii acordate pe perioada suspendării temporare a contractelor de muncă şi 454, 4 milioane de lei pentru îndemnizaţii acordate pentru alţi profesionişti, tot pentru şomaj tehnic, dar pentru alte categorii.

Alte 59 milioane de lei au fost acordate pentru deconectarea cheltuielilor de carantină. Părinţii au primit 9 milioane de lei pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităţilor de învăţământ. Tot în mai s-au plătit şi 637 milioane lei concedii medicale, mai anunţă Cîţu.