Un grup de enoriaşi ai bisericii reformate, s-au adunat pe 15 decembrie 1989 pe strada Timotei Cipariu, în faţa casei parohiale în care locuia pastorul László Tökés. Știau că în acea zi pastorul urma să fie evacuat.

Adrian Kali: „M-am dus acolo și acolo m-am lipit de un grup, majoritatea rockeri erau, pe care îi știam de la concerte, stăteam în întuneric, 40 maxim 50 de oameni eram, între noi mișunau, ne întrebau ce facem acolo, nici nu știam că sunt la un protest eu m-am dus acolo să văd ce se întâmplă cu Tőkés practic.”

„Și m-am uitat erau niște lumânări la un geam jos acolo la parter, o ușă închisa, și am stat câteva zeci de minute , nu pot să spun, jumătate de oră, o oră, nu pot spune cu exactitate.”

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Adrian Kali avea 21 de ani în decembrie 1989 și momentul în care protestul tăcut s-a transformat în revoltă a fost un strigăt de ajutor.

Adrian Kali: „Era cald și era atmosfera așa de happening din ăsta de distracție că nu știa nimeni dacă va participa la ceva. La un moment dat s-a auzit un strigăt, repet noi eram în întuneric, stradă principala era luminată cu niște becuri chioare, s-a auzit un strigat «Ajutor, ajutor îl arestează pe fratele nostru» și atunci ne-am îndreptat spre strada principală care e la câțiva metri de biserica reformată.

Și acolo era trasă o Dacia berlină, erau rare la vremea aia, neagră cu niște indivizi cu plete care îl trăgeau pe un tip spre mașina și în momentul ăla câțiva au sărit, inclusiv eu, eu am tras un picior în ușă, ușă s-a închis și mașina a plecat.”

Ți se pare că seamănă cu orice scandal pe care se poate întâmpla să îl vezi pe stradă? Și totuși așa au început protestele de la Timișoara în 1989.

Adrian Kali: „În momentul ăla cei care au rămas cu deținutul nu au știut ce să facă și încet s-au îndreptat spre statuia Fecioarei Maria, unde au fost înconjurați de cei care erau acolo, 40 -50 de oameni, și atunci au început parlamentările: Cine sunteți? Ce faceți? De pe partea cealaltă a străzii unde era alimentară au sărit gardul, care era gardul de protecție, în jur de 60-80 de centimetri au sărit niște indivizi vreo trei erau binefăcuți înalți, unul dintre ei avea o căciula de iepure în cap, s-au apropiat de noi și ne-au zis «Ce vrem?».”