• Ministerul israelian de Externe a declarat că zeci de bărbați mascați care purtau steaguri palestiniene și Hamas au mărșăluit vineri dimineața devreme spre complex și au adunat pietre.
  • Poliția a declarat că a așteptat până când rugăciunile s-au terminat și mulțimea a început să se disperseze.
  • Într-o declarație, poliția a precizat că mulțimea a început să arunce cu pietre în direcția Zidului de Vest, un loc sfânt evreiesc din apropiere, forțându-i să acționeze.

Peste 150 de persoane au fost rănite în confruntările dintre poliția israeliană și palestinieni la complexul moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, al treilea cel mai sfânt loc din Islam. Forțele de securitate israeliene au intrat în incinta moscheii Al-Aqsa înainte de zorii zilei de vineri, în timp ce mii de palestinieni erau adunați pentru a doua rugăciune de vineri a Ramadanului, declanșând ciocniri care, potrivit medicilor, au rănit cel puțin 152 de palestinieni.

Israelul a declarat că poliția a intrat în incintă pentru a îndepărta rocile și pietrele care fuseseră adunate în așteptarea violențelor. Locul sfânt, care este sacru pentru evrei și musulmani, a fost deseori epicentrul tulburărilor israeliano-palestiniene, iar tensiunile au fost deja intensificate pe fondul unui val recent de violențe.

Confruntările dintre poliția israeliană și civili de anul trecut au contribuit la declanșarea unui război de 11 zile cu militanții Hamas în Fâșia Gaza. Confruntările au loc într-un moment deosebit de sensibil. Ramadanul din acest an coincide cu Paștele, o sărbătoare evreiască majoră care durează o săptămână și care începe vineri la apusul soarelui, și cu săptămâna sfântă creștină, care culminează în duminica Paștelui. Se așteaptă ca sărbătorile să aducă zeci de mii de credincioși în Orașul Vechi al Ierusalimului, unde se află principalele situri sacre pentru toate cele trei religii.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Videoclipurile care circulă pe internet arată palestinieni aruncând pietre și artificii, iar poliția trăgând cu gaze lacrimogene și grenade paralizante pe esplanada întinsă din jurul moscheii. Altele au arătat credincioși baricadându-se în interiorul moscheii în mijlocul a ceea ce păreau a fi nori de gaze lacrimogene.

Serviciul de urgență al Semilunii Roșii palestiniene a declarat că a tratat 152 de persoane, multe dintre acestea fiind rănite de gloanțe de cauciuc sau de grenade paralizante, sau lovite cu bastoane. Rețeaua umanitară a precizat că unul dintre paznicii de la fața locului a fost împușcat în ochi cu un glonț de cauciuc.

Poliția israeliană a declarat că trei ofițeri au fost răniți în urma unor aruncări masive de pietre, doi dintre ei fiind evacuați de la fața locului pentru tratament.