• Supravegherea ASF din 2017 până în momentul retragerii autorizaţiei de funcţionare a fost plină de procedure de redresare pentru City Insurance, acestea fiind nerespectate sau fentate.
  • Deşi planurile de redresare au fost urmate şi de sancţiuni, compania şi-a continuat activitatea timp de 6 ani în fruntea pieţei, mai ales pe zona asigurărilor RCA. În tot acest timp, City Insurance a adâncit gaura pe care urma să o lase în urmă, continuându-şi ascensiunea cu creşteri ale cotei de piaţă de la un an la altul.
  • În prezent, valoarea preliminară a datoriilor City Insurance a ajuns la 9 mld. lei, însemnând circa 1,8 miliarde euro. De unde s-a strâns un volum aşa de mare?

Falimentul City Insurance începe să prindă un contur de 1,8 miliarde euro, bani pe care compania îi are de dat asiguraţilor şi terţilor care s-au înscris la masa credală.

Supravegherea ASF din 2017 până în momentul retragerii autorizaţiei de funcţionare a fost plină de procedure de redresare pentru City Insurance, acestea fiind nerespectate sau fentate.

Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR, lichidatorul judiciar al City Insurance începând cu data de 9 februarie 2022, momentul în care Tribunalul Bucureşti a decis intrarea oficială în faliment a companiei, a spus în cadrul emisiunii ZF Live că în perioada ultimilor ani, compania City Insurance a fost ţinută în mai multe procedure de redresare în care li s-a pus în vedere şi li s-a adus la cunoştinţă ce măsuri trebuie să ia pentru a restabili echilibrul financiar.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Noi, în atribuţia noastră de lichidator judiciar, avem prero­ga­tive de a analiza activitatea companiei într-o perioadă limitată, înaintea deschi­derii procedurii de fali­ment, unde vedem acti­vitatea comercială şi evo­luţia financiară a com­paniei. Cu acest raport vom prezenta în etape ce am găsit. Ce pot spune acum este că această societatea era profund decapitalziată, iar în industria asigurărilor, pentru a face faţă, mai ales că se afla într-o continuă creştere a cotei de piaţă, trebuie să ai o capitalizare pe măsură. Mi se pare relevant că pe toată perioada ultimilor ani ei au fost în mai multe proceduri de redresare în care li s-a pus în vedere şi li s-a adus la cunoştinţă ce măsuri trebuie să ia pentru a restabili echilibrul financiar”, a explicat Paul-Dieter Cîrlănaru.

Deşi planurile de redresare au fost urmate şi de sancţiuni, compania şi-a continuat activitatea timp de 6 ani în fruntea pieţei, mai ales pe zona asigurărilor RCA. În tot acest timp, City Insurance a adâncit gaura pe care urma să o lase în urmă, continuându-şi ascensiunea cu creşteri ale cotei de piaţă de la un an la altul.

Datorii de 1,8 miliarde de euro

În prezent, valoarea preliminară a datoriilor City Insurance a ajuns la 9 mld. lei, însemnând circa 1,8 miliarde euro. De unde s-a strâns un volum aşa de mare?

CEO-ul CITR susţine că, dacă s-ar exclude zona de RCA, doar din asigurările de garanţii ar fi o expunere de 6 miliarde lei, circa 1,2 miliarde de euro. Pe de altă parte, această sumă este de fapt expunerea, adică valoarea totală a garanţiilor emise, care este diferită faţă de sumele calculate de FGA pentru daune produse sau care urmează să se producă, a adăugat Paul-Dieter Cîrlănaru.

În ceea ce priveşte aceste expuneri, practic, cei care au folosit aceste poliţe de asigurare de garanţii le pot substitui cu produse similare de la alţI asigurători, asigurând continuitatea lucrărilor.

Poliţele sunt valabile şi mai produc efecte până la data de 11 mai. În cadrul actual al reglementării insolvenţei în domeniul asigurărilor, toate poliţele de asigurare emise de aceşti asigurători sunt reziliate de drept, adică încetează, de la termenul impus, care în cazul City Insurance este 11 mai, susţine CEO-ul lichidatorului judiciar al City Insurance.

Șoferii trebuie să își schimbe polițele RCA

Aproape 500.000 de şoferi vor trebui să îşi schimbe poliţa RCA de la compania falimentară City Insurance începând cu 11 mai, data la care acestea vor expira chiar dacă perioada de valabilitate a acestora depăşeşte data menţionată.

Amenda pentru absenţa unei asigurări RCA este cuprinsă între 1.000 şi 2.000 lei.

Clienţii City Insurance ale căror contracte de asigurare sunt denunţate automat pe 11 mai 2022, pot solicita returnarea părţii din prima de asigurare proporţională cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare. Spre exemplu, dacă poliţa a fost încheiată pe o perioadă de un an şi expiră pe 11 septembrie 2022, clientul are dreptul de a solicita returnarea unei treimi din valoarea primei plătite, proporţional cu cele 4 luni din 12 rămase în vigoare.

Principalii creditori care s-au înscris la masa credală sunt FGA cu peste 2 miliarde lei, CNAIR cu 1,6 miliarde lei pentru poliţele de garanţii, asigurători şi reasigurători cu peste 700 milioane lei şi ANAF cu circa 93 milioane lei.

Ce s-a întâmplat cu City Insurance?

Dar ce s-a întâmplat în cei 6 ani cu supravegherea pieţei asigurărilor, care este una dintre cele mai reglementate pieţei? Din anul 2017 până în septembrie 2021, City Insurance, lider al pieţei asigurărilor şi pe zona RCA în acel interval de timp, şi-a continuat evoluţia pe piaţă practicând preţuri de dumping, captând o cotă de piaţă impresionantă pe zona RCA, ajungând să deţină aproape jumătate din piaţa RCA. De ce nu s-au luat măsurile necesare în urmă cu 5-6 ani?

City Insurance a traversat o perioadă asemănătoare cu cea întâmpinată anul trecut şi în anul 2017, când se putea lua măsurile necesare şi se puteau face analizele pentru a vedea lipsa acută de capital a companiei. De ce abia după 6 ani s-a pus piciorul în prag?

Având în vedere că unul dintre cele mai mari falimente din piaţa asigurărilor din România a avut loc sub supravegherea ASF, la o diferenţă de 6 ani de la alte două falimente, respectiv Astra şi Carpatica, nimeni nu a fost tras la răspundere.

În ultimii 6 ani, un jucător de pe piaţa asgurărilor a reuşit să ajungă lider al pieţei, sub supravegherea ASF, în condiţiile în care compania a mai fost sancţionată în trecut, pe aceleaşi probleme de lipsă de capital, dincolo de ancheta societăţii ar trebui investigată şi supravegherea defectuoasă a ASF, care a permis un asemenea cutremur în piaţă.

Decizia de retragere a autorizaţiei de funcţionare şi demararea procesului de faliment a fost anunţată de ASF pe 17 septembrie 2021, ulterior fiind publicată înteaga decizie motivată pe 27 septembrie. Pe 23 septembrie, procurorii de la Parchetul General au ridicat documente de la sediul City Insurance într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de delapidare, spălare a banilor, fals şi abuz în serviciu.

În ceea ce priveşte procesul demarat în cazul City Insurance de Parchetul General, care a fost trimis ulterior la DIICOT, s-a demarat urmărirea penală in rem, dar din nou fără rezultate.