• Partygate, amenințări multiple la adresa premierului Boris Johnson, tractoare, acuzații de tatonare, scurta perioadă de timp petrecută de Liz Truss la conducere acuzații de hărțuire – nu a existat niciun moment de plictiseală în politică în acest an.
  • Liderul laburist s-a folosit de numărul tot mai mare de demisii din cabinetul conservator pentru a-i cere lui Johnson să demisioneze, într-unul dintre cele mai colorate PMQ-uri ale sale.
  • Adjunctul șefului de grup al conservatorilor, Chris Pincher, a fost forțat să demisioneze după ce a implicat guvernul într-un scandal sexual, în urma unor informații potrivit cărora a pipăit la beție doi bărbați într-un club privat din Londra.

Să spunem că anul 2022 a fost un an plin de evenimente în politica britanică este cu siguranță un eufemism. Din fericire (sau din nefericire), politicienii ne-au oferit câteva citate memorabile pentru a ne reaminti de toate evenimentele tumultoase ale anului.

Ianuarie

Boris Johnson: În mod categoric, nimeni nu mi-a spus că era împotriva regulilor.” Anul a început cu partygate și cu Boris Johnson, pe atunci premier, care a negat că a fost avertizat că un eveniment cu băuturi organizat în grădina din Downing Street în timpul închiderii din mai 2020 ar putea încălca regulile COVID.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Conor Burns: Nu a fost o petrecere organizată și premeditată. A fost, într-un fel, prins într-o ambuscadă cu un tort”.

Februarie

Boris Johnson: Așa cum spune Rafiki în Regele Leu, schimbarea este bună, iar schimbarea este necesară, chiar dacă este grea.”

După ce cinci dintre angajații cheie ai lui Johnson au demisionat în 24 de ore, premierul a citat o scenă din celebrul film Disney în care Simba fuge din turma sa după moartea tatălui său, orchestrată de maleficul său unchi Scar, iar mandrilul Rafiki îl convinge pe Simba să se întoarcă și să își ia locul de drept ca rege.

Martie

Nazanin Zaghari-Ratcliffe: Ceea ce s-a întâmplat acum ar fi trebuit să se întâmple acum șase ani.”

Britanico-iraniana încarcerată în Iran din 2016 pentru acuzații de spionaj a făcut primele sale comentarii publice după ce a fost în sfârșit eliberată când Marea Britanie a rambursat o datorie de 393,8 milioane de lire sterline către Teheran pentru o afacere cu arme anulată în anii 1970.

Aprilie

Neil Parish: Destul de amuzant era vorba de tractoare la care mă uitam.”

Parlamentarul conservator pentru Tiverton și Honiton, care a demisionat după ce a fost prins uitându-se la pornografie în Camera Comunelor, a declarat că a găsit accidental site-ul în timp ce încerca să vizioneze un videoclip despre tractoare.

Mai

Oliver Dowden: Nu am cumpărat niciodată în viața mea o conservă de fasole coaptă.”

Președintele de atunci al Partidului Conservator era interogat cu privire la criza costului vieții, când a dezvăluit că nu a cumpărat niciodată fasole coaptă. A spus însă că a făcut-o pentru că nu i-au plăcut niciodată.

Iunie

Chris Pincher: Aseară am băut mult prea mult. M-am făcut de râs pe mine și pe alți oameni.”

Adjunctul șefului de grup al conservatorilor, Chris Pincher, a fost forțat să demisioneze după ce a implicat guvernul într-un scandal sexual, în urma unor informații potrivit cărora a pipăit la beție doi bărbați într-un club privat din Londra.

Iulie

Sir Keir Starmer: Este acesta primul caz înregistrat în care navele care se scufundă fug de șobolani?”

Liderul laburist s-a folosit de numărul tot mai mare de demisii din cabinetul conservator pentru a-i cere lui Johnson să demisioneze, într-unul dintre cele mai colorate PMQ-uri ale sale.

Ian Blackford: L-am comparat recent pe prim-ministru cu Cavalerul Negru al lui Monty Python. De fapt, el seamănă mai degrabă cu papagalul mort.”

August

Liz Truss:„Dar, de fapt, ceea ce trebuie să se întâmple este mai mult… mai multă grefă. Nu este un mesaj popular.”

Pe măsură ce Liz Truss a devenit candidatul conservator la conducerea Partidului Conservator, o înregistrare scăpată din 2019, când era secretar șef al Trezoreriei, a dezvăluit viziunea ei deloc măgulitoare despre muncitorii britanici.

Septembrie

Beth Rigby, editor politic al Sky News: Sunteți pregătită să fiți nepopulară, nu-i așa?”.

Liz Truss: Da, da, sunt.”

Cu trei zile înainte de mini-bugetul dezastruos, doamna Truss a susținut că nu-i pasă dacă este nepopulară, în timp ce a făcut aluzie la planul său de a asigura creșterea economică și de a reduce facturile la energie.

Angela Rayner: Liz Truss a prăbușit chiar și piața cărnii de porc. Acum că. Este. O rușine.”

Viceliderul laburist și-a folosit discursul de închidere a conferinței partidului pentru a se lua de Liz Truss și de turbulențele economice, făcând referire la celebrul discurs din 2014 al premierului de atunci despre piața cărnii de porc, care a devenit de atunci un meme pe internet.

Octombrie

Liz Truss: Nu voi permite coaliției împotriva creșterii economice să ne țină pe loc”.

Premierul și-a folosit discursul de închidere a conferinței conservatoare pentru a ataca pe oricine stă în calea agendei Partidului Conservator, inclusiv laburiștii, sindicatele militante”, negaționiștii Brexit”, Extinction Rebellion și unii dintre oamenii pe care i-am avut mai devreme în sală” – protestatarii care i-au perturbat discursul.

Liz Truss: Sunt o luptătoare și nu o persoană care renunță”.

Premierul de atunci a sfidat apelurile laburiștilor de a demisiona după ce s-a răzgândit în privința planurilor sale economice în timpul PMQ-urilor – cu cinci zile înainte de a demisiona.

Noiembrie

Andy Drummond: Abia aștept să-l văd mâncând penisul unui cangur. Citați-mă. Poți să-mi citezi asta.”

Președintele conservatorilor din Newmarket, în West Suffolk, unde Matt Hancock este deputat, a dat verdictul său condamnabil cu privire la faptul că fostul ministru al sănătății a apărut la un reality show în timp ce ar fi trebuit să lucreze.

Matt Hancock: Supraviețuirea în junglă este o bună metaforă pentru lumea în care lucrez.”

Decembrie

Sir Keir Starmer: Ca de obicei, premierul albicios se clatină.”

Liderul laburist l-a comparat pe Rishi Sunak cu budinca cu lapte în timpul PMQ-urilor, după ce obiectivele obligatorii de construcție de locuințe au fost abandonate sub presiunea parlamentarilor conservatori, într-o nouă întoarcere în sens invers forțată de deputații din spate.