• 23 de lideri și OMS cer semnarea unui tratat global pentru pandemii
  • „Nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță”, spun liderii
  • Acordul ar aduce sisteme mai bune de alertă și acces echitabil la vaccinuri

23 de lideri mondiali cer semnarea unui acord care să pregătească lumea pentru viitoarele pandemii. Este cea mai mare provocare de după cel de-al Doilea Război Mondial, spun Emmanuel Macron, Boris Johnson și Klaus Iohannis, care se află printre semnatari.

Acordul cerut de cei 23 de președinți și premieri plus Organizația Mondială a Sănătății își propune să pregătească lumea pentru viitoarea pandemie. Liderii spun că se pune problema de când și nu dacă va mai avea loc o pandemie.

Principalul scop ar fi pregătirea mai bună prin sisteme de alertă mai eficiente, prin schimb de date, cercetare și producerea și distribuția de vaccinuri, medicamente, și echipamente de protecție personală. Printre țările semnatare sunt România, Franța, Germania, Marea Britanie, Spania, Olanda și Norvegia.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Vor fi alte pandemii și alte urgențe majore de sănătate. Niciun guvern sau agenție multilaterală nu poate aborda această amenințare singură”, au scris liderii într-un articol de opinie publicat în ziarele importante.

„Credem că națiunile ar trebui să colaboreze pentru un nou tratat internațional pentru pregătirea și răspunsul la pandemie”, au spus ei.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană este gata să oprească exporturile de vaccin. Asta după ce peste 70 de milioane de doze au mers către alte țări, în timp ce statele membre nu au destul vaccin. Asta a dus la un nou conflict cu Marea Britanie. De asemenea, sunt multe țări sărace care nu au acces la vaccinuri. Tocmai aceste probleme ar putea fi rezolvate cu un acord global.