• În urmă cu 25 de ani, la Conferința Uniunii Europene de la Madrid a fost adoptat euro.
  • Moneda unică europeană intrat în circulație la 1 ianuarie 2002.
  • Azi, 19 din 27 de state din Uniunea Europenă folosesc euro.

Ziua de 15 decembrie a intrat în istoria statelor europene, după ce în urmă cu 25 de ani în Conferința Uniunii Europe de la Madrid a fost adoptată moneda unică europeană.

Așa începe, de fapt, povestea EURO, însă abia peste un an se va stabili și designul monedei. Acum, euro este moneda oficială a 19 state din cele 27 ale Uniunii Europene. Dar cum va evolua euro anul viitor? Adrian Codîrlașu, vice-președinte al Chartered Financial Analyst România,
consideră că euro ar putea în continuare să se aprecieze față de dolar.

„Economia zonei euro este și ea o economie importantă la nivel global. Este a treia, a fost depășită de economia Chinei. Ca și range de evoluție, probabil între 1,05-1,25 ar putea să se tranzacționeze în următorul ciclu economic”, a declarat Adrian Codîrlașu, vice-președinte al Chartered Financial Analyst România.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
FAC BAIE DE MULȚIME
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII

Renunțarea la moneda națională și adoptarea celei unice s-a făcut treptat

Dar, iată ce spuneau, în 2001, cetățenii Uniunii Europene. Mai toți vedeau cu reticență trecerea la moneda euro. „Acum îmi dau seama că nu am fost pregătită deloc. Mi-am dat seama săptămână asta. Dar am avut parte de un training care a fost foarte util. Sigur că lira noastră era prea frumoasă. Nu trebuia să ne-o ia”. Nu a fost un proces ușor nici pentru cei care au fost direct implicați.

Angajații trezoreriilor recunosc că renunțarea la moneda națională și adoptarea monedei unice s-a făcut treptat. „Suntem acum la mai puțin de 50 de zile de introducerea propriu-zisă a euro. Dorința noastră este să facem oamenii să fie cu adevărat familiari cu acești bani care vin dintr-o dată în mâinile lor. Am făcut asta, de fapt, în ultimii trei ani. Dar a fost o abordare foarte ușoară și gentilă”, a afirmat Pia Elliot, ofițer de presă la Trezoreria italiană.

Pentru a face trecerea la euro mai ușoară și mai pe înțelesul cetățenilor, Uniunea Europeană a promovat prin reclame întreg procesul.