• Norvegia a înregistrat primul caz de Covid-19 în aceeași zi cu România
  • Numărul cazurilor în afara Chinei îl depășește pe cel al cazurilor din China
  • Italia are 400 de cazuri și încep să apară restricții
  • SUA au 60 de cazuri de Covid-19, Donald Trump nu este îngrijorat
  • Se întrevede o criză a măștilor de protecție în lume
  • Vaccinul ar putea fi gata în 12-18 luni, spun medicii americani

Poate nu-ți dai seama cât de repede trece timpul. Exact acum un an, pe 26 februarie 2020, pe toată planeta discuțiile despre COVID-19 ajungeau la ordinea zilei.

La noi, în România, era înregistrat primul caz COVID. În aceeaşi zi şi Norvegia transmitea că are primul cetăţean testat pozitiv, un bărbăt care călătorise în China.

Pentru prima oară se înregistrau mai multe cazuri de infectare în lume, decât în China (459 la 412). 400 dintre ele erau în Italia, dar nimeni nu anticipa drama, nebunia și disperarea ce vor urma.

Recomandări

MESIA REPUBLICANILOR
AVIOANE RUSEȘTI LÂNGĂ UK
ORBAN CONTRA UE
SECURITATE LA M. NEAGRĂ
RUȘII JEFUIESC ÎN KURSK
AȘA, XI?

Sabrina: „Viaţa mea şi a celor din jurul meu nu s-a schimbat deloc, nu suntem terorizaţi de acest virus. Suntem puţin mai atenţi, ne spălăm mereu mâinile“.

Statele Unite aveau 60 de cazuri confirmate, era dată alerta. Democraţii cereau deblocarea de fonduri pentru a lupa cu virusul, aeroportul din Los Angeles era dezinfectat la fiecare jumătate de oră, iar districtul Orange din California declara stare de urgenţă după primul caz.

Un american cu putere mare de decizie nu era deloc îngrijorat. Donald Trump, fost președinte al SUA: „Termenii pe care îi folosim: pregătiţi, doritori, capabili. O să fie foarte bine controlat. Ar putea deveni mai mare, puţin mai mare sau nu se mărească deloc.“

Planeta, panicată. America, ZEN

Acum un an nu știam mai nimic despre boală. Ne întrebam cum se transmite coronavirusul, dacă poate să fie transmis la animalele de companie, ce tratamente se folosesc, când putem avea un vaccin? Planeta intra în panică, America era încă ZEN.

Donald Trump, fost preşedinte al SUA: „Spălaţi-vă pe mâini, fiţi curaţi, nu trebuie să strângeţi toate mâinile, decât dacă trebuie. Faceţi ca şi cum aţi avea gripă.“

Criză mondială de măști

Virusul chinezesc era deja răspândit pe toate continentele, mai puţin Antarctica pe 26 februarie 2020. La orizont era o criză mondială de măşti de protecție.

Thiago Brito, proprietarul unui magazin: „Cererea pentru măşti este foarte mare, pentru că a fost confirmat un caz în Sao Paolo. Au fost cazuri în China şi Europa, cumpără oamenii ca să le trimită în Italia, uneori şi în China. În Brazilia oamenii se tem şi vor să îşi facă stocuri de măşti şi de gel dezinfectant.“

Statele Unite au înregistrat aproape 30 de milioane de cazuri de Covid-19 în anul care a trecut, Brazilia peste 10 milioane, iar Italia aproape 3 milioane.