• Trupele suplimentare vor fi trimise în Polonia în zilele următoare, au declarat patru oficiali americani pentru Reuters.
  • Desfăşurarea are loc în condiţiile în care Washingtonul intensifică avertismentele că Rusia ar putea fi pregătită să invadeze Ucraina.
  • Rusia neagă că plănuieşte să invadeze, spunând că îşi apără propria securitate împotriva agresiunii aliaţilor din NATO.

Statele Unite vor trimite 3.000 de soldați în Polonia, a declarat ministrul polonez al Apărării, confirmând un raport anterior al Reuters, în timp ce Rusia a organizat exerciţii militare în Belarus şi în Marea Neagră, relatează Reuters.

Trupele suplimentare vor fi trimise în Polonia în zilele următoare, au declarat patru oficiali americani pentru Reuters.

Desfăşurarea are loc în condiţiile în care Washingtonul intensifică avertismentele că Rusia ar putea fi pregătită să invadeze Ucraina. Rusia neagă că plănuieşte să invadeze, spunând că îşi apără propria securitate împotriva agresiunii aliaţilor din NATO.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a scris pe Twitter, vineri seara târziu, că Polonia este pregătită să primească trupele americane oricând.

„Administraţia americană va trimite 3.000 de soldaţi suplimentari în Polonia din cauza situaţiei tensionate din Ucraina. Am vorbit astăzi despre această problemă cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin”, a spus el. „Suntem pregătiţi în orice moment să primim soldaţi americani în Polonia”.

Soldaţii vor întări forţele americane din partea de sud-est a Poloniei, a declarat Blaszczak jurnaliştilor sâmbătă.

Oficialii americani, care au vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului, au declarat că desfăşurarea de trupe va proveni de la Divizia 82 aeropurtată cu baza la Fort Bragg, în Carolina de Nord, şi nu din cadrul forţelor americane din Europa.

Aceştia sunt aşteptaţi să ajungă în Polonia până săptămâna viitoare, au precizat aceştia.

Unul dintre oficiali a descris-o ca fiind o desfăşurare semnificativă. Un alt oficial a declarat că ordinul de desfăşurare a fost semnat de Austin la indicaţia preşedintelui Joe Biden.

Soldaţii se adaugă celor 8.500 de soldaţi aflaţi deja în stare de alertă pentru a fi pregătiţi să se desfăşoare în Europa în caz de nevoie şi celor aproape 3.000 de soldaţi americani despre care administraţia a declarat la începutul acestei luni că merg în Polonia şi România.

Rusia a masat deja peste 100.000 de soldaţi în apropierea Ucrainei, iar săptămâna aceasta a lansat exerciţii militare comune în Belarusul vecin şi exerciţii navale în Marea Neagră.

Deşi neagă planurile de a invada Ucraina, Moscova a declarat că ar putea întreprinde acţiuni „tehnico-militare” nespecificate dacă nu sunt îndeplinite o serie de cereri, inclusiv promisiuni din partea NATO de a nu admite niciodată Ucraina şi de a retrage forţele din Europa de Est.

Atât Statele Unite, cât şi Marea Britanie au avertizat că o invazie ar putea avea loc în câteva zile.

Administraţia Biden i-a îndemnat pe cetăţenii americani să părăsească acum Ucraina, subliniind că nu va trimite trupe americane în Ucraina pentru a-i ajuta să fugă din ţară dacă va avea loc o invazie rusă.

Deşi Statele Unite nu au în prezent nicio navă în Marea Neagră, Marina americană a trimis în ultimele săptămâni patru distrugătoare suplimentare în Europa.