• Spitalul Lenox Hill din New York este unul dintre spitalele care au avut profituri imense în pandemie. Un test PCR a fost facturat aici cu peste 3.000 de dolari.
  • Astfel de prețuri sunt posibile prin facturarea vizitei la spital pentru un test de COVID ca vizită la camera de urgență, vizite care au alt regim, cu prețuri imense.
  • Lenox Hill e un spital renumit pentru prețurile nerușinate, în 2016 un pacient a fost taxat acolo cu 1.000 de dolari pentru o înțepătură de albină.

Ceea ce se întâmplă la unele spitale din SUA este încă o dovadă a faptului că pandemia este o mină de aur pentru cei din sistemul sanitar. Spitalul Lenox Hill din cartierul Greenwich Village din Manhattan, unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute spitale din New York, a facturat în mod repetat mai mult de 3.000 de dolari pentru un test de rutină pentru COVID, cu tampon nazal, adică de aproximativ 30 de ori costul obișnuit al testului, scrie The New York Times.

„A fost șocant să văd o astfel de sumă, când am mai făcut teste pentru aproximativ 135 de dolari”, a spus Ana Roa, căreia i s-au facturat 3.358 dolari pentru un test la Lenox Hill, făcut luna trecută.

Factura doamnei Roa este una dintre cele 16 facturi analizate de The New York Times. Acestea arată că Lenox Hill ajunge la prețurile acestea neobișnuit de ridicate facturând vizita pentru un test pentru COVID ca vizită la camera de urgență cu caracter „moderat complex”.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
PAKISTANUL, LOVIT DE PLOI
ȘTII DE VREME? AU CĂZUT 14 RECORDURI DE CĂLDURĂ

O familie a acumulat 39.314 de dolari în taxe pentru 12 teste făcute în această iarnă, toate necesare pentru întoarcerea la serviciu a adulților sau pentru întoarcerea la școală a copiilor. În alt caz, o pacientă asimptomatică, care tocmai se întorsese dintr-o călătorie, a intrat să își facă testul respectiv, atrasă fiind de un panou imens de la intrarea în spital, prin care se făcea reclamă la testele PCR. Asigurarea doamnei acesteia a fost taxată cu 2.963 de dolari.

The Times le-a cerut cititorilor să trimită astfel de facturi la redacție. Până în prezent, au participat peste 600 de persoane, facturile acestora scoțând la iveală taxe uriașe și ilegale. Mulți oameni se confruntă în SUA cu datorii medicale substanțiale pentru tratamentul pentru COVID.

Northwell Health, o rețea de asistență medicală integrată nonprofit, cel mai mare furnizor de asistență medicală din statul New York, a primit anul trecut aproximativ 1,2 miliarde de dolari prin programul de finanțare a furnizorilor se servicii în domeniul sanitar de urgență, prin legea CARES, care acordă fonduri de sprijin în pandemie.

Recent, grupul a intrat în atenția publicului după ce cotidianul new-yorkez a dezvăluit că a dat în judecată peste 2.500 de pacienți pentru datorii medicale acumulate în timpul pandemiei. După intervenția ziarului a renunțat la aceste cazuri.

Northwell, care a afirmat că taxele pe care le percepe pentru testele de coronavirus sunt juste, a eliminat între timp și panourile de reclamă pentru teste de la spitalul din Greenwich Village.

Sursă: The New York Times

Oficialii au declarat că pacienții testați la camera de urgență au primit îngrijiri mai ample decât ar primi în altă parte. Au refuzat însă să comenteze cazuri concrete de pacienți, dar au spus că protocoalele lor implică notificarea pacienților că testul lor va fi însoțit de taxe pentru camera de urgență. La biroul de înregistrare este lipit pe un scut din plexiglas un semn cu informațiile respective.

Dar spitalul Lenox Hill din Greenwich Village a testat 15.000 de pacienți pentru coronavirus pe parcursul pandemiei. Pacienții intervievați de The Times au spus că s-au dus acolo din cauza bannerului de afară, nu ca să solicite îngrijiri de urgență. Erau asimptomatici și au vrut să facă acele teste ca măsură de precauție înainte de a călători sau pentru a socializa.

Congresul încurajează din neglijență teste costisitoare

Americanii au făcut aproximativ 370 de milioane de teste în timpul pandemiei. Prețul fiecăruia, la fel ca în majoritatea serviciilor din sistemul de sănătate american, poate varia foarte mult de la un spital sau cabinet la altul.

Un studiu publicat anul trecut a constatat că un test cu tampon nazofaringian la un spital poate costa între 20 și 850 de dolari. Unele laboratoare independente au taxat mai mult, facturând pentru un test chiar 2.315 de dolari.

„Aceasta este o mină de aur pentru spitale, deoarece acum pot percepe taxe de urgență pentru persoanele complet sănătoase, care doresc doar să fie testate”, a spus Renee Hsia, profesor de medicină de urgență la Universitatea din California, San Francisco, care cercetează facturarea medicală. „Este comportamentul pe care l-au stimulat legile noastre”.

Taxele percepute pentru cazul în care soliciți ajutor la urgență în Statele Unite au crescut brusc în ultimii ani și pot fi aproximativ 200 de dolari pentru o vizită simplă sau 1.800 pentru cele mai complexe cazuri.

Sursă: Profimedia

La cererea cotidianului The Times, firma de analiză a datelor Castlight Health a analizat cererile de asigurare pentru 1,5 milioane de teste pentru coronavirus. În urma analizei a reieșit că mai puțin de 4 la sută din testele pentru coronavirus sunt facturate prin intermediul secțiilor de urgență, așa cum a făcut spitalul Lenox Hill.

Vizite scurte, facturi șocante

Fondat în 1857, spitalul Lenox Hill a deservit mult timp o clientelă bogată. Aici este locul unde a născut Beyoncé în 2012, iar numele spitalului este și titlul unui serial documentar de pe Netflix.

„Departamentele de urgență independente reprezintă cea mai bună și inovatoare parte a asistenței medicale americane și totodată motivul pur al profitului”, a spus dr. Jeremiah Schuur, președintele departamentului de medicină de urgență de la Facultatea de Medicină Warren Alpert a Universității Brown.

Prețurile percepute la camera de urgență independentă a spitalului Lenox Hill au atras atenția administrației locale la scurt timp după deschiderea centrului. În 2016 un pacient a fost taxat cu 1.000 de dolari pentru ca doctorii să se uite la o înțepătură de albină, iar un altul a suportat taxe de 3.000 de dolari pentru tratarea unei glezne luxate.

Sarah Nathan nu căuta îngrjiri la urgență când a făcut un test PCR la Lenox Hill pentru coronavirus. Avea nevoie de test pentru a se întoarce la serviciu, fiind educatoare.

Factura acesteia a ajuns la 3.194 dolari, iar firma ei de asigurare a negociat-o până la 2.084 dolari. Ea își amintește chiar că a întrebat un funcționar la recepție dacă i se va percepe o factură pentru o vizită la camera de urgență, iar răspunsul a fost negativ.