35 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Cum încearcă reprezentanții rezervației să readucă la viață locul dezastrului

  • 26 aprilie, Ziua Internaţională de Comemorare a Dezastrului de la Cernobîl
  • Pe 26 aprilie 1986 se petrecea cea mai mare catastrofă nucleară civilă
  • Un studiu recent arată că urmașii celor implicați în curățarea zonei nu prezintă modificări ale ADN-ului

Azi e Ziua Internaţională de Comemorare a Dezastrului de la Cernobîl. Pe 26 aprilie 1986, adică în urmă cu 35 de ani, se petrecea cea mai mare catastrofă nucleară civilă: exploda reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. După atâția ani de la explozie încep să vină și veștile bune.

Un studiu recent arată că urmașii celor implicați în curățarea zonei nu prezintă modificări ale ADN-ului. Copiii născuți între 1987 și 2002 nu au fost afectați, chiar dacă părinții au fost supuși unui grad mare de expunere. Între timp, reprezentanții rezervației Cernobîl încearcă să readucă viață în locul dezastrului.

„Acesta este un nou echilibru – pe de o parte, contaminarea, și pe cealaltă parte, nu există activitate economică umană. Câmpurile nu sunt arate, nu se desfășoară activitate agricolă. Oamenii nu locuiesc aici permanent pentru a avea un trafic constant. Și acest lucru a mutat echilibrul spre pozitivitate”, a spus Denys Vishnevsky, seful departamentului științific al rezervației Cernobîl.

Chiar dacă oamenii încă se tem de efectele radiațiilor de acum 35 de ani, cei care lucrează la rezervație vor să ajute fauna sălbatică să revină. Porcii mistreţi, lupii, căprioarele şi caii sălbatici au profitat de absenţa omului şi s-au înmulţit.

„Acest teritoriu a fost transformat artificial înainte de explozie. Și acum vă uitați la modul în care aceste elemente artificiale create de oameni sunt transformate în habitate naturale, modul în care acestea sunt transformate, modul în care animalele le folosesc, modul în care flora îl locuiește. Acest lucru este unic și nu poate fi găsit în altă parte”, a adăugat Denys Vishnevsky.