- Ion Cristoiu: Avem ştirea numărul 1 astăzi. Olanda e de acord. A rămas cine? Austria. Şi cu cine se întâlneşte preşedintele României? Cu cancelarul Austriei şi îl va convinge. Aţi înţeles, da? Trompetele au început, gata, totul depinde de aceste negocieri. Cine se pricepe la istorie şi la politică îşi dă seama că hotărârea e luată.
- Ion Cristoiu: Ei acum sunt într-o întrecere care dintre ei ne-a vârât în Schengen. Pe de o parte PNL, pe de o parte PSD. Şi Iohannis ce să facă? Ne-a vârât Iohannis. Adică el chiar a negociat. La ora actuală, de aia cred eu că intrăm, e o întrecere care dintre ei a contribuit.
- Ion Cristoiu: Dacă decuplezi Bulgaria, o faci vulnerabilă pentru că ea e rusofonă. Sunt mai rusofoni ca ucrainenii bulgarii. Şi atunci ar fi o crimă. Mai degrabă nu intră nici România. Dacă rupi, vă imaginaţi ce va fi în Bulgaria? În trei zile sunt baze ruseşti acolo.
Ion Cristoiu: Avem ştirea numărul 1 astăzi. Olanda e de acord. A rămas cine? Austria. Şi cu cine se întâlneşte preşedintele României? Cu cancelarul Austriei şi îl va convinge. Aţi înţeles, da? Trompetele au început, gata, totul depinde de aceste negocieri. Cine se pricepe la istorie şi la politică îşi dă seama că hotărârea e luată. Ion Cristoiu: Ei acum sunt într-o întrecere care dintre ei ne-a vârât în Schengen. Pe de o parte PNL, pe de o parte PSD. Şi Iohannis ce să facă? Ne-a vârât Iohannis. Adică el chiar a negociat. La ora actuală, de aia cred eu că intrăm, e o întrecere care dintre ei a contribuit. Ion Cristoiu: Dacă decuplezi Bulgaria, o faci vulnerabilă pentru că ea e rusofonă. Sunt mai rusofoni ca ucrainenii bulgarii. Şi atunci ar fi o crimă. Mai degrabă nu intră nici România. Dacă rupi, vă imaginaţi ce va fi în Bulgaria? În trei zile sunt baze ruseşti acolo.
Publicistul Ion Cristoiu este convins că România va intra în Schengen, unul dintre argumentele sale fiind întrecerea dintre PSD şi PNL pe asumarea meritelor unei astfel decizii, precum şi aranjamentele din culise ca preşedintele Iohannis să se remarce ca salvatorul naţiunii.
Ion Cristoiu spune că un prim semnal a venit vineri când Olanda s-a răzgândit şi a anunţat că Guvernul Rutte este de acord cu aderarea României la Schengen.
„Avem ştirea numărul 1 astăzi. Olanda e de acord. A rămas cine? Austria. Şi cu cine se întâlneşte preşedintele României? Cu cancelarul Austriei şi îl va convinge. Aţi înţeles, da? Trompetele au început, gata, totul depinde de aceste negocieri. Cine se pricepe la istorie şi la politică îşi dă seama că hotărârea e luată. Convorbirile bilaterale nu rezolvă nimic. Când sunt convorbiri bilaterale echipele au făcut deja proiectul. Să-l convingi, ce? Nu poţi să vorbeşti la telefon cu el? De ce e nevoie de spectacol? La telefon a stat de vorbă. Nu e ca la întâlnirile oficiale care se fac numai când deja s-a decis ceva pentru că, altfel, te înţelegi la telefon. Ai telefon criptat, bă ce vrei, cutare, cutare. E foarte interesant cum a ajuns salvatorul, dar nu depinde de Iohannis” , a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Smart Tv.
Ion Cristoiu remarcă o întrecere între PSD şi PNL pe asumarea meritelor unei decizii favorabile aderării României la Schengen, în care preşedintele Iohannis pare să ia crema prin întâlnirea programată la Atena cu cancelarul austriac Karl Nehammer.
„Ce avem acum? Avem o întrecere, că ajungem la Iohannis, între PNL şi PSD, cine a contribuit mai mult pe intrarea noastră în Schengen. Bode, eu, pe toate posturile care sunt ale lui. Aurescu, care pare că are pretenţii prezidenţiale, aţi observat că Aurescu a înviat. El nu numai că a aranjat ministeriala NATO, dar deja şi el se luptă. La cele două partide avem două vedete care se bat pe ideea că ele au convins. Victor Negrescu de la PSD. Dincolo e o întrecere între Rareş Bogdan şi Sigfrid Mureşan şi aici e întrecere ce post de televiziune îi sună. Deci ei acum sunt într-o întrecere care dintre ei ne-a vârât în Schengen. Pe de o parte PNL, pe de o parte PSD. Şi Iohannis ce să facă? Ne-a vârât Iohannis. Adică el chiar a negociat. La ora actuală, de aia cred eu că intrăm, e o întrecere care dintre ei a contribuit” , a explicat publicistul.
Ion Cristoiu spune că, în final, şi Austria va fi de acord cu aderarea României la Schengen, opoziţia sa de până acum având ca scop obţinerea unor măsuri din partea UE pentru combaterea imigraţiei ilegale.
„Ştiţi care va fi acoperirea Austriei? Garanţia UE pentru proiectul lor în 5 puncte. Ultimul JAI a fost dedicat migraţiei. Nu puteau să decidă atunci? Nu, l-a lansat. După consiliul ăsta JAI eu am citit Kurier, acolo li se dă lor, că s-a venit cu un plan în 5 puncte, nu s-a luat în discuţie, ci se negociază în zilele următoare. Şi Austria va spune, da, suntem de acord deoarece ni s-a dat. Ei nu au jucat cu noi, au jucat cu UE, obţin nişte parale pe acolo. Undeva, ei exagerează, planurile alea sunt destul de problematice pentru UE pentru că spun aşa nu numai în România, în tot spaţiul Schengen, dacă ajung, toţi migranţii pot fi expluzaţi în grup ceea ce încalcă dreptul la azil. Nu cer chiar orice, nu cer ceva simplu. Ei şantajează UE, nu pe noi” , a punctat publicistul.
Ion Cristoiu este convins că România va adera la Schengen, un alt argument al său fiind schimbarea de atitudine suspectă a Olandei.
„Din analiza mea, a contextului, a tot ceea ce se întâmplă acum, eu sunt sută la sută sigur că intrăm. Nu cred că nu intrăm. Nu ştiu de ce sunt atît de convins. Dacă războiul ruso-ucrainean nu ştiu unde se duce, dincoace nu văd. Dacă mai erau încă 3-4 ţări… şi era foarte periculos dacă aceste două state cereau ceva blând. Să zică sunt de acord dar ei să semneze nu ştiu ce, ziceai hai că vor ceva. Nu, nu vor, iar cea mai suspectă este Olanda. S-a schimbat, nu era atmosferă, nu era un partid care voia să plece de la guvernare? Nu mai pleacă, brusc, a citit raportul ăla. Credeţi că parlamentarii olandezi l-au citit?” , s-a întrebat publicistul.
Pe de altă parte, Ion Cristoiu avertizează că o eventuală decuplare de România în procesul de aderare la Schengen va transforma Bulgaria într-o ţară vulnerabilă, care va intra sub influenţa Rusiei.
„Dacă decuplezi Bulgaria, o faci vulnerabilă pentru că ea e rusofonă. Pe noi poate să nu ne vâre, că nu o să ne dăm noi cu ruşii, că noi avem o problemă cu ruşii. Bulgarii, în al doilea război mondial, au fost aliaţi cu nemţii, nu au fost pe front. Nu au avut curaj să-i trimită. Sunt mai rusofoni ca ucrainenii bulgarii. Şi atunci ar fi o crimă. Şi atunci mai degrabă nu intră nici România. Adică sacrifică ambele ţări şi poţi să nu pui pe ordinea de zi a JAI. Dacă rupi, vă imaginaţi ce va fi în Bulgaria? În trei zile sunt baze ruseşti acolo. Nu ai cum. Dacă nu ar intra amândouă, ai zice. Dar decizia fiind luată de marile puteri din Europa se poate opune Austria? Cum să se opună? (…) Este un moment în care nicio ţară din lume, cu excepţia Americii, nu-şi poate permite abateri. Decizia nu are nicio legătură cu România. Uitaţi-vă la Olanda. Care e motivul pentru care s-a răzgândit. A convins ce? Cum să convingi parlamentul cu un raport? Că parlamentarii, teoretic, sunt convinşi că românii sunt corupţi, da?” , a mai spus publicistul.