50 de focare de pestă porcină, depistate în 15 județe din România. Cum îți dai seama dacă animalul este infectat

Porci care stau într-un grajd și sunt fotografiați. În prezent, în România evoluează 170 de focare. Sursa Foto: HEPTA
  • În ultima săptămână au fost înregistrate 50 de focare în 15 judeţe din ţară.
  • În prezent, în România evoluează 170 de focare.

ANSVSA le cere crescătorilor de porci să respecte normele de biosecuritate pentru fiecare tip de exploataţie şi să anunţe de urgenţă medicul veterinar atunci când un animal prezintă semne de boală sau moare. Proprietarii suinelor afectate de PPA, care sunt identificate prin crotaliere, vor fi despăgubiţi conform legii.

ANSVSA a prezentat modul în care se recunoaşte un porc infectat cu virusul PPA: moartea subită; prezenţa unei febre ridicate, de 40-42 grade, prezenţa unei înroşiri a pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă, mai ales în vârful urechilor, la coadă, pe piept şi/sau în zona abdomenului, animalele bolnave îşi pierd pofta de mâncare, devin apatice şi înainte de deces cu 24-48 de ore îşi pierd coordonarea motrică, voma, diaree (uneori chiar cu sânge), scurgeri din ochi, scroafele avortează.

Potrivit specialiştilor, vara, mobilitatea crescută a oamenilor datorată perioadelor de concediu şi transportul ilegal de animale duc la răspândirea mult mai rapidă a virusului în gospodăriile populaţiei.