- Eurobarometru din octombrie-noiembrie 2024 arată încredere record în UE, de 51% în rândul europenilor.
- 74% dintre europeni susțin moneda euro, cu un sprijin record în zona euro (81%).
- 69% dintre europeni consideră că UE este o oază de stabilitate.
- Majoritatea cetățenilor UE sunt optimiști cu privire la viitorul Uniunii Europene.
- 87% dintre europeni susțin ajutorul umanitar pentru Ucraina în contextul războiului din Ucraina.
56% din români au încredere în UE, peste media europeană de 51%, arată cel mai recent sondaj Eurobarometru. În România, 81% români susțin moneda euro, comparativ cu 74% la nivel european.
Advertisment
Este vorba despre cel mai înalt nivel de încredere din 2007. Mai mult, europenii au o viziune optimistă în ceea ce privește viitorul și își doresc ca UE să fie mai puternică și mai independentă.
Care sunt factorii care au contribuit la încrederea record în UE în rândul românilor?
„În primul rând, Uniunea Europeană nu a făcut nimic rău. Începem cu lucrul acesta, pentru că dacă am avut semne că lucrurile nu funcționează, încrederea ar fi început să scârțâie. Ba mai mult, la nivelul Uniunii vedem tot soiul de acțiuni care pun statele în situația de a fi atente la ce fac pe teren propriu. Asta înseamnă că Uniunea Europeană acționează de foarte multe ori ca un arbitru și atunci tinzi să ai încredere în arbitru, pentru că arbitrul este neutru.
Recomandări
Evoluția aceasta pozitivă în ultimii ani mai ales are de a face și cu fenomene ce nu au legătură cu Uniunea Europeană în sine. În sensul că am avut o perioadă foarte urâtă numită pandemia, am trecut prin ea și toate țările la nivelul Uniunii Europeane, chiar dacă a existat și acea concurență acerbă pentru vaccinuri. În esență, Uniunea Europeană a reprezentat un element de stabilitate pentru fiecare stat în parte.
Apoi, avem un război la granița cu România, nu doar la granița Uniunii Europeane. Și în acest caz Uniunea Europeană acționează ca un punct de stabilitate pentru fiecare stat în parte și ideea că nu ești pe cont propriu, ci faci parte dintr-un grup mai mare în care te poți ajuta cu vecinul și colegul tău de echipă. Este foarte liniștitor, mai ales pentru cetățeni. De obicei când acționează forțe externe ce nu au legătură cu tine, tinzi să ai mai multă încredere.
Și un alt element, aș zice poate chiar cel mai important, revenind la această idee de arbitru, este faptul că în cadrul statelor membre au început să își facă simțită prezența curentele acestea extremiste, dreaptă extremă, poate chiar și stângă extremă, curentele suveraniste.
Majoritatea cetățenilor știu, simt că nu aceasta este calea zdravănă la cap. Ba din contră, ai nevoie de libertate de circulație, ai nevoie de cooperare. Toate datele, bunăstarea noastră, a fiecărui om, a majorității oamenilor, pentru că știm că există și o minoritate care poate nu resimte această bunăstare. Dar toate aceste elemente pozitive au fost câștigate de-a lungul acestor ani de apartenență la Uniunea Europeană.
Și atunci încrederea crescută în Uniunea Europeană, este evident cu atât mai mare, cu cât se încearcă revenirea la o veche orânduire”, a declarat Romulus Oprică, sociolog, pentru Aleph News.
Șase din zece români spun că au încredere în Uniunea Europeană. Ce motive ar avea ceilalți patru din zece?
„Ceilalți patru din zece nu spun neapărat că nu au încredere, să zicem că sunt sceptici. Spuneam mai înainte de aceste curente suveraniste, de aceste mișcări de dreapta care spun că în fiecare țară există nostalgici, există oameni care nu sunt suficient de importanți și există, trebuie să recunoaștem și lucrul acesta, cetățeni care pur și simplu nu au simțit în buzunarul lor bunăstarea produsă de apartenența la Uniune.
Dar aceasta nu este vina Uniunii, ci este mai degrabă vina statului român, care nu a fost capabil să construiască suficiente autostrăzi, care nu a fost capabil să pună în evidență, pentru fiecare cetățean al său, ce beneficii au.
Ne putem uita la cum au evoluat țări care făceau parte din același pluton economic ca România, înainte de 90. Ne uităm de jos în sus la Serbia, prin anii 2000 eram încă la același nivel cu ei și din 2005, de când noi am început procesul de aderare, și 2007 când am aderat efectiv la Uniunea Europeană, România pur și simplu a decolat din punct de vedere economic.
A nu comunica toate aceste lucruri, până la urmă, este vina statului, nu e vina cetățenilor că la ei nu a ajuns informația. Dacă ne gândim, există foarte mulți români în zonele sărace din România, nu trebuie să le denumim, ne știm cu toții care nu simt beneficiile. Beneficiile sunt mai degrabă pentru cetățenii din orașele mari, medii, pentru cei care au știut pur și simplu să se uite și să se adapteze la contextul nou”, a declarat Romulus Oprică, sociolog, pentru Aleph News.