• 91% din alegătorii lui Harris cred că susținătorii lui Trump vor declanșa violențe după alegeri.
  • În Arizona, Georgia, Nevada și Pennsylvania sunt 11 comitate cu risc crescut de violențe.
  • Peste jumătate din susținătorii lui Trump consideră că el a câștigat alegerile în 2020.
  • FBI s-a pregătit pentru a proteja numărarea voturilor.
  • Guvernatorul din Nevada vrea să activeze Garda Națională, pentru a asigura liniștea la alegeri.
  • În Arizona, vor fi plasați lunetiști pe clădiri, pentru a asigura securitatea.
  • Sesiunea Congresului de validare a alegerilor din 6 ian. 2025 este eveniment de securitate națională
  • Rezultatele alegerilor sunt definitive doar după numărarea tuturor voturilor prin corespondență.

Șase din zece locuitori ai statelor cu votanți indeciși se tem că vor izbucni violențe după alegeri, arată un sondaj Washington Post. În rândul susținătorilor lui Harris, procentul celor care se tem că suporterii lui Trump vor deveni violenți dacă nu câștigă alegerile depășește 90%.

Nu doar în statele cu votanți indeciși există o neliniște, ci și la nivel national. Și un sondaj AP arătă că 4 din 10 alegători sunt îngrijorați de încercări de a răsturna rezultatele alegerilor din 5 noiembrie. Iar tremie din ei se tem că oficiali locali vor încerca să nu valideze rezultatele alegerilor. Neîncrederea în rezultatele alegerilor a fost alimentată pe tot parcursul campaniei de Donald Trump, care nici acum nu acceptă că a pierdut alegerile în 2020 și am văzut ce s-a întâmplat la Capitoliu pe 6 ianuarie 2021. Un alt sondaj, New York Times, arată că mai mult de jumătate din susținătorii lui Trump consideră că el a câștigat alegerile în 2020. S-au mai schimbat legi, la nivel de fiecare stat în parte, și pentru a fi eliminate dubiile privind orice fraudă, dar și pentru ca rezultatele să poată fi validate, scrie Wired.

În Georgia, de exemplu, judecătorii au respins o cerere a echipei lui Trump, pentru ca voturile să fie numărate manual. În Virginia, guvernatorul a cerut Curții Supreme să scoată de pe listele electorale 1.600 de oameni, care nu ar fi cetățeni americani. Doi oficiali din Michigan au fost concediați, după ce au anunțat că ei vor număra voturile manual, nu electronic, așa cum este legea în acest stat. Au fost și câteva incindente cu urne de vot prin corespondență care au fost incendiate. Se înmulțesc controversele legate de rezultatele alegerilor, chiar și cel mai mic incident este speculat la maximum de susținătorii lui Donald Tru

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT
VREI SĂ FII ANTREPRENOR
ATENȚIE LA VISCOL

Cum se pregătește administrația pentru un posibil val de violențe?

În primul rând, la nivel juridic, a fost adoptată o lege în 2022 pentru reforma numării voturilor și a tranziției prezidențiale, pentru a împiedica întârzierile în procesele de validare statală a rezultatelor votului. Pentru că, cu cât va dura mai mult să aflăm rezultatele, cu atât mai mult va crește și neliniștea.
Apoi, FBI și autoritățile locale sunt mobilizate pentru a proteja numărarea voturilor și a respinge orice tenativă de perturbare a procesului. Sunt și state care au mărit numărul de polițiști la secțiile de vot, pentru a proteja agenții electorali. În Nevada, guvernatorul vrea să mobilizeze Garda Naționala, pentru a garanta liniștea la alegeri. Ar fi fără precedent, chiar dacă legea prevede activarea Gărzii Naționale pentru combaterea insurecțiilor. La nivel de stat, fiecare a decis ce străzi să închidă, în Maricopa, în Arizona, vor fi chiar și lunetiști, iar membrii secțiilor de votare au proceduri de declanșare a alarmei prin SMS, în caz de pericol.

Iar la Washington, departamentul de Securitate internă a clasificat sesiunea congresului de validare a votului, pe 6 ianuarie 2024, drept un eveniment special de Securitate națională, la același nivel ca Super Bowl ul de exemplu și se pregătesc de eventuale atacuri în capitală în acea zi.

Autoritățile amintesc tot timpul că rezultatele din seara alegerilor nu sunt definitive, ele vor fi cunoscute doar după numărarea tuturor buletinelor de vot prin corespondență. Și sunt deja aproape 60 de milioane. Dar Donald Trump are pregătită o aramată de avocați și asociații care să conteste rezultatele, Wall Street Journal scria că peste 50 de asociație de susținere a lui Trump au strâns 140 de milioane, pentru procese de contestare a alegerilor. Și Kamala Harris are pregătiți avocați, echipa legată era formată încă ca Joe Biden să se retragă. Nu va fi simplu.

Citește și