• Conform Microsoft, clienții săi se confruntă zilnic cu 600 milioane de incidente de cyberspionaj și hacking.
  • Prin cyberatacuri, Rusia folosește dezinformări pentru a submina solidaritatea țărilor occidentale cu Ucraina.
  • Rusia atacă campania Kamalei Harris, Iar Iran lucrează împotriva lui Trump, conform Microsoft.

Adversarii Statelor Unite folosesc tot mai intens atacurile cibernetice.

Ultimele rapoarte arată că ele nu se mai limitează la hackeri obișnuiți, angajați de stat, ci contractează mercenari, care fac operațiuni contra cost.

Încercările de influențare a alegerilor din SUA duc la situații uneori comice.

Recomandări

SAGA DE LA UNIRII
PLANUL LUI ZELENSKI
SUA AVERTIZEAZĂ MOLDOVA
ALBANIA VREA ÎN UE
CE VEZI LA BFW?
INFLUENCER PÂNĂ LA MOARTE

Ce știm despre aceste atacuri?

Există un raport Microsoft realizat despre perioada iulie 2023-iunie 2024. Acest raport culege informațiile din această perioadă referitoare la cyber-atacuri și la încercări de către hackeri de a penetra în anumite sisteme ale Statelor Unite. 

Acest raport a Microsoft stabilește că mai ales Rusia, China și Iranul au aceste acțiuni împotriva sistemelor Statelor Unite și câteodată și Corea de Nord.

Aceste state până acum foloseau angajați proprii, deci persoane specializate în cyber-atacuri angajate de către stat, dar tot mai mult aceste state se orientează pe grupuri infracționale și criminale internaționale specializate tocmai pe acest domeniu. 

Avantajul este clar, aceste state se pot delimita dacă aceste grupuri sunt prinse asupra faptului, spun că nu au nimic de a face și, bineînțeles, aceste grupuri infracționale primesc bani destul de buni de la aceste state. 

De exemplu, Rusia țintește mai ales Ucraina pentru a-i slăbi capacitatea de apărare, dar și dezinformarea în rândul statelor occidentale pentru a asăbi solidaritatea și sprijinul acestor state acordat Ucrainei.

Apoi, bineînțeles, un obiectiv destul de important sunt alegerile din Statele Unite, alegerile prezidențiale, ce vor avea loc pe 5 noiembrie. Și aici au loc, din cauza atacurilor și din cauza simpatiei sau antipatiei față de câte un candidat, situații destul de interesante. 

De exemplu, Iranul atacă sistemele echipei Kamala Harris în timp ce Rusia „se ocupa” de Donald Trump. 

Clienții Microsoft din întreaga lume se confruntă zilnic cu 600 de milioane de atacuri sau încercări de cyber-atacuri împotriva sistemelor și rețelelor lor.

Cum reacționează țările respective?

Țările respective, bineînțeles, tac. În afară de China, al cărui purtător de cuvânt a spus că ei resping cu hotărâre și cu fermitate orice acuzație privind atacuri cibernetice împotriva oricărui stat. Ei nu se ocupă de așa ceva, ci resping aceste modalități și aceste încercări de a penetra prin hackerii sistemele altor state.

Citește și