- La 35 de ani de la căderea comunismului, 70% dintre români consideră că țara merge într-o direcție greșită, dar 57% sunt mulțumiți de nivelul lor de trai.
- Tinerii și cei cu studii superioare sunt mai optimiști, iar mulțumirea personală este adesea asociată cu preferințele politice pentru PSD, USR și PNL.
- Sociologul Marius Luican explică fenomenul ca pe o polarizare socială, în care cei cu venituri și educație ridicate se simt bine, dar percep guvernarea ca fiind tot mai slabă.
La 35 de ani de la căderea comunismului, percepția asupra direcției țării rămâne pesimistă. 70% dintre respondenți cred că România merge într-o direcție greșită, în timp ce 57% declară că sunt mulțumiți de nivelul lor de trai actual. Tinerii sunt mai optimiști, iar mulțumirea este frecvent asociată cu studii superioare și preferințe politice pentru PSD, USR și PNL. Marius Luican, sociolog, vine cu mai multe informații.
Cum se explică discrepanța între percepția negativă asupra direcției țării și mulțumirea personală ridicată a respondenților?
„Vedem că studiul arată că, într-adevăr, românii sunt nemulțumiți de direcția în care o ia țara noastră, dar tot o majoritate apreciază faptul că pot părăsi țara și au dreptul de a pleca în străinătate oricând doresc. Da, este un fenomen pe care l-am observat de foarte mult timp. Avem câteva certitudini aici. Prima certitudine este că, de 10, 20, 30 de ani, românii spun că România merge într-o direcție greșită, în mod dominant. Astăzi vorbim despre un procent foarte, foarte ridicat.
În același timp, în mod paradoxal, așa cum este România, o țară paradoxală, românii spun: „Dom’le, în plan social, direcția țării este una greșită, dar eu, personal, sunt din ce în ce mai bine. Sunt mai bine decât acum 3 ani, 5 ani, 7 ani, 10 ani.” Este un reflex, dacă vreți, al nostru, al românilor, de a pune lucrurile negative pe seama altora și, uneori, de a ne asuma meritele când lucrurile merg într-o direcție bună. Este un fenomen cu care ne-am obișnuit deja.
De asemenea, viața românilor, mai ales a celor cu studii superioare, a început să se enclaveze din ce în ce mai tare. Ce înseamnă acest lucru? Să trăim în acele „bule” ale noastre, în mediul social, în activitatea profesională, în locuri frecventate de cei cu educație și venituri mai ridicate. Nu este neapărat un fenomen foarte bun la nivel social, pentru că creează polarizare din ce în ce mai mare. Așadar, răspunsul este că, da, sunt într-o situație bună, mai ales cei care au venituri mai ridicate și educație, trăind în mediul urban mare. Ei se văd într-o poziție personală bună, dar, atunci când se uită în afara „bulei” în care trăiesc, spun: „Dom’le, România merge într-o direcție greșită, guvernarea este tot mai slabă” și, de aici, așteptările sunt relativ scăzute”, a declarat pentru Aleph News, Marius Luican, sociolog.