- Salvați Copiii a avertizat că efectul acestor simptome asupra dezvoltării, învățării și interacțiunii sociale a copiilor este atât imediat, cât și pe termen lung.
- În raportul din 2018, îngrijitorii au prezis că blocada continuă ar putea distruge capacitatea lor de a oferi îngrijire pentru copii.
- Salvați Copiii a cerut guvernului israelian să ia măsuri imediate pentru a ridica blocada din Fâșia Gaza și pentru a pune capăt ocupației.
Patru din cinci copii din Fâșia Gaza suferă de depresie, tristețe și teamă cauzate de cei cincisprezece ani de blocadă israeliană asupra teritoriului, se arată într-un raport publicat de Salvați Copiii. Raportul, intitulat „Trapped”, a intervievat 488 de copii și 168 de părinți și îngrijitori din Fâșia Gaza, ca urmare a unei cercetări similare efectuate de organizație în 2018.
Blocada din Fâșia Gaza a început în iunie 2007, afectând grav economia teritoriului și restricționând puternic călătoriile. Aceasta a afectat în mod deosebit copiii, care reprezintă 47% din cele două milioane de locuitori din Gaza. Aproximativ 800.000 de copii din Gaza nu au cunoscut niciodată viața fără blocadă și au trebuit să se confrunte cu ceea ce raportul numește șase situații care le pun viața în pericol – cinci escaladări ale violenței și pandemia COVID-19.
Cele mai recente cercetări ale organizației Salvați Copiii au arătat că bunăstarea mentală a copiilor, a tinerilor și a celor care îi îngrijesc s-a deteriorat dramatic de la ultimul lor raport de acum patru ani, numărul copiilor care au raportat suferință emoțională crescând de la 55 la 80 %.
Raportul a arătat că a existat o creștere semnificativă a numărului de copii care au raportat că se simt temători (84 la sută, față de 50 la sută în 2018), nervoși (80 la sută, față de 55 la sută), triști sau depresivi (77 la sută, față de 62 la sută) și îndurerați (78 la sută, față de 55 la sută).
De asemenea, Save the Children a raportat că mai mult de jumătate dintre copiii din Gaza s-au gândit la sinucidere, iar trei din cinci se automutilează.
S-a constatat că factorii care contribuie la criza de sănătate mintală cu care se confruntă copiii și tinerii din Gaza sunt lipsa accesului la servicii de bază, cum ar fi asistența medicală, și blocada în curs de desfășurare. Potrivit asistenților medicali intervievați în cadrul raportului, 79% dintre copiii din Gaza au suferit de urinare în pat în ultimii ani, iar 59% dintre aceștia au declarat că a existat o creștere a numărului de copii care se confruntă cu dificultăți de vorbire, limbaj și comunicare, inclusiv mutism reactiv temporar, care este un simptom al traumei sau al abuzului.