80% dintre spitalele din România au instalaţii electrice vechi și neîntreținute. Cât costă mentenanța

  • Aproximativ 80% dintre spitalele din România au instalaţii vechi, care nu sunt întreţinute
  • Securizarea instalaţiilor electrice s-ar putea face fără închiderea spitalelor
  • Securizarea instalaţiei dintr-un spitall judeţean costă între 100.000 şi 200.000 euro
  • În România sunt săli de operaţii cu tablouri electrictrice de apartament

Spitalele îşi duc zilele de azi pe mâine. Aproximativ 80% dintre spitalele din România au instalaţii vechi, care nu sunt întreţinute şi care nu au contracte de mentenanţă.

Inginerul Adrian Gergescu are o firmă care se ocupă de instalaţii electrice. El explică cum pot fi refăcute instalaţiile electrice, fără să închidem spitalele.

Adrian Gergescu, inginer: „Se face încă un tablou general al spitalului, se pune lângă tabloul vechi şi consumatorii se preiau unu câte unu. Mai departe, în interiorul spitalului, se va închide probabil câte o secţie, câte un etaj, în funcţie de necesităţile din spital.”

Care sunt costurile lucrărilor

Inginerul Georgescu spune că perioada de implementare şi costurile pot varia în funcţie capacitatea spitalului şi dificultatea lucrărilor. În trei luni am putea securiza instalaţia unui spital judeţean cu o sumă cuprinsă între 100.0000 şi 200.000 de euro.

Proiectarea şi înlocuirea instalaţiei din acelaşi spital ne poate costa însă, între 3,5 şi 5 milioane de euro, cu o durată de implementare de 12 până la 18 luni. Astăzi avem foarte multe instalaţii foarte vechi şi necomforme cu actul medical.

Adrian Gergescu, inginer: „Într-o sală de operaţie există nişte tablouri speciale de alimentare care permit furnizarea energiei electrice în condiţii de siguranţă pentru personalul medical de acolo, astfel încât să nu se întrerupă curentul când fac interventia, operaţia ş.a.m.d. Inclusiv la ATI. Imaginati-vă că în spitale sunt în loc de tablouri de săli de operaţie, sunt tablouri de apartament.”

Fiecare spital trebuie să treacă printr-o analiză particulară, făcută de firme specializate în astfel de instalaţii.