- Cele două țări au fost blocate într-un conflict vechi de zeci de ani în legătură cu regiunea Nagorno-Karabah.
- Această regiune face parte din Azerbaidjan, dar se află sub controlul forțelor de etnie armeană susținute de Armenia de la sfârșitul războiului separatist care a avut loc în 1994.
- Rusia a intermediat un acord de pace între cele două părți, iar Moscova a trimis aproximativ 2.000 de soldați în regiune pentru a servi ca pacificatori.
Luptele de la granița dintre Armenia și Azerbaidjan au ucis aproximativ 100 de soldați, în timp ce atacurile de ambele părți au alimentat temerile legate de izbucnirea unor ostilități mai largi între adversari.
Advertisment
Armenia a declarat că cel puțin 49 dintre soldații săi au fost uciși, iar Azerbaidjanul a declarat că a pierdut 50 de soldați. Luptele au izbucnit marți la câteva minute după miezul nopții, forțele azere declanșând un baraj de artilerie și atacuri cu drone în mai multe secțiuni ale teritoriului armean, potrivit Ministerului armean al Apărării.
Acesta a precizat că bombardamentele au devenit mai puțin intense pe parcursul zilei, dar că trupele azere au încercat să avanseze pe teritoriul armean. Ministerul de Externe al Azerbaidjanului a declarat că a răspuns la o provocare pe scară largă din partea Armeniei la sfârșitul zilei de luni și la începutul zilei de marți.
Recomandări
Acesta a declarat că trupele armene au plantat mine și au tras asupra pozițiilor militare azere.Cele două țări sunt implicate într-un conflict vechi de zeci de ani în legătură cu Nagorno-Karabah, care face parte din Azerbaidjan, dar care se află sub controlul forțelor etnice armene susținute de Armenia de la sfârșitul războiului separatist din 1994.
În 2020, Azerbaidjanul a revendicat o mare parte din Nagorno-Karabah într-un război de șase săptămâni care a ucis peste 6.600 de persoane și care s-a încheiat cu un acord de pace mediat de Rusia. Moscova a trimis aproximativ 2.000 de soldați în regiune pentru a servi ca forțe de menținere a păcii în cadrul acordului. Marți, Ministerul rus de Externe a îndemnat ambele părți să se abțină de la o nouă escaladare și să dea dovadă de reținere.
Moscova s-a angajat într-un exercițiu de echilibru delicat în încercarea de a menține legături de prietenie cu ambele foste națiuni sovietice. Ea are legături economice și de securitate puternice cu Armenia, care găzduiește o bază militară rusă, în timp ce a dezvoltat, de asemenea, o cooperare strânsă cu Azerbaidjanul, țară bogată în petrol.
Comunitatea internațională a îndemnat, de asemenea, la calm. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat Armenia și Azerbaidjanul să ia măsuri imediate pentru a detensiona tensiunile, să dea dovadă de maximă reținere și să rezolve toate problemele nerezolvate prin dialog și să pună în aplicare acordurile anterioare, a declarat purtătorul său de cuvânt.
Partenerii noștri