• Asimptomaticii vindecați de COVID plătesc testul de anticorpi dacă donează plasmă
  • Testul de anticorpi costă între 100 și 250 de lei
  • Ghidul european pentru donarea de plasmă recomandă statului să acopere costurile
  • George, un tânăr care a donat plasmă pentru bolnavi în stare gravă, a plătit testul

Conform metodologiei de colectare de plasmă de la pacienţii vindecaţi de Covid, asimptomaticii care nu au fost internaţi trebuie să-şi plătească singuri testul de anticorpi.

Binele se plătește în țara ta. Și de obicei tu dai banii, chiar dacă faci fapte bune. A aflat și George Rizea, care a donat plasmă pentru tratarea bolnavilor de COVID. A trebuit să își plătească singur testul de anticorpi, pentru că a fost asimptomatic și nu a fost internat.

George Rizea, pacient care a fost internat şi care a donat plasmă – FILM Rizea donator plasmă: Acest test trebuie efectuat automat şi gratuit către persoana care doreşte să doneze, pentru că până la urmă este şi în interesul statului să avem cetăţeni sănătoşi şi e în interesul sănătăţii publice. Testul pentru anticorpi costă între 100 și 250 de lei. Și ar trebui, într-adevăr, suportat de stat. Așa cum spune și ghidul european pentru recoltarea, testarea și donarea plasmei.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
CE VA FACE TRUMP?
FBI AVERTIZEAZĂ
HAMAS NU VREA PACE

Secretarul de stat Garofil, de la ministerul Sănătății, vede lucrurile altfel: cine e voluntar la donat, să fie voluntar și la dat bani.

Dr. Nicolaie Dragoş Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii – film plasmă Garofil: „Testul şi-l efectuează ei, este un test voluntar”

În asemenea condiții, nu te mira că supraviețuitorii nu se înghesuie să doneze plasmă. Cele 18 echipamente donate statului de o companie au treabă o dată pe săptămână, spune directorul firmei.

Florin Hozoc, CEO-ul unei firme care a donat statului aparate de plasmafereză: „Se vede treaba că statul descurajează de fapt recoltarea de plasmă din moment ce te pune să-ţi faci tu nişte teste”

Pe lângă asta, la noi în țară nu există un registru cu bolnavii de Covid-19, care ar ajuta angajații centrelor de donare să găsească voluntari.

Așa se face că din peste 30 de mii de pacienți vindecaţi, doar 671 au donat plasmă pentru vindecarea suferinzilor.