• Asimptomaticii vindecați de COVID plătesc testul de anticorpi dacă donează plasmă
  • Testul de anticorpi costă între 100 și 250 de lei
  • Ghidul european pentru donarea de plasmă recomandă statului să acopere costurile
  • George, un tânăr care a donat plasmă pentru bolnavi în stare gravă, a plătit testul

Conform metodologiei de colectare de plasmă de la pacienţii vindecaţi de Covid, asimptomaticii care nu au fost internaţi trebuie să-şi plătească singuri testul de anticorpi.

Binele se plătește în țara ta. Și de obicei tu dai banii, chiar dacă faci fapte bune. A aflat și George Rizea, care a donat plasmă pentru tratarea bolnavilor de COVID. A trebuit să își plătească singur testul de anticorpi, pentru că a fost asimptomatic și nu a fost internat.

George Rizea, pacient care a fost internat şi care a donat plasmă – FILM Rizea donator plasmă: Acest test trebuie efectuat automat şi gratuit către persoana care doreşte să doneze, pentru că până la urmă este şi în interesul statului să avem cetăţeni sănătoşi şi e în interesul sănătăţii publice. Testul pentru anticorpi costă între 100 și 250 de lei. Și ar trebui, într-adevăr, suportat de stat. Așa cum spune și ghidul european pentru recoltarea, testarea și donarea plasmei.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA

Secretarul de stat Garofil, de la ministerul Sănătății, vede lucrurile altfel: cine e voluntar la donat, să fie voluntar și la dat bani.

Dr. Nicolaie Dragoş Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii – film plasmă Garofil: „Testul şi-l efectuează ei, este un test voluntar”

În asemenea condiții, nu te mira că supraviețuitorii nu se înghesuie să doneze plasmă. Cele 18 echipamente donate statului de o companie au treabă o dată pe săptămână, spune directorul firmei.

Florin Hozoc, CEO-ul unei firme care a donat statului aparate de plasmafereză: „Se vede treaba că statul descurajează de fapt recoltarea de plasmă din moment ce te pune să-ţi faci tu nişte teste”

Pe lângă asta, la noi în țară nu există un registru cu bolnavii de Covid-19, care ar ajuta angajații centrelor de donare să găsească voluntari.

Așa se face că din peste 30 de mii de pacienți vindecaţi, doar 671 au donat plasmă pentru vindecarea suferinzilor.