A doua tranșă de vaccin AstraZeneca ajunge astăzi în România. 92.400 de doze vor fi disponibile

200 de mii de noi locuri în platforma de vaccinare, dar doar pentru imunizări cu serul AstraZeneca. Explicația lui Gheorghiță Profimedia

A doua tranşă de vaccin AstraZeneca soseşte joi în România. Este vorba despre 92.400 de doze. Mare parte din doze rămân la Bucureşti, iar alte pleacă spre Braşov şi Constanţa.

Vineri, 37.800 de doze de vaccin vor fi distribuite către centrele regionale din Braşov şi Constanţa. Centrul Regional de Depozitare Braşov primeşte 19.800 doze, iar Centrul Regional de Depozitare Constanţa 18.000 doze.

Totodată, la Centrul Naţional de Naţional de Depozitare Bucureşti vor rămâne în stoc 54.600 de doze, care vor fi distribuite cabinetelor de vaccinare active la nivelul capitalei, destinate vaccinării persoanelor care, potrivit Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din etapa a doua, respectiv cele cu boli cronice şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale, cu vârste cuprinse între 18-55 de ani.

În cabinetele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi din tranşa anterioară, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Transportul dozelor de vaccin va fi asigurat terestru, cu autospeciale ale Ministerului Apărării Naţionale. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, cu respectarea lanţului de frig, la temperatura de +2 – +8 grade Celsius.

Programarea pentru AstraZeneca a început în data de 10 februarie şi se realizează pentru o sesiune de 20 de zile, în perioada 15 februarie – 6 martie.

Ulterior, în fiecare zi, vor fi alocate noi sloturi care vor permite programări pentru vaccinarea cu AstraZeneca, până la data de 11 aprilie.