A doua tranșă de vaccin Moderna ajunge sâmbătă în România. Peste 20.000 de doze vor fi trimise la Institutul Cantacuzino

Vaccin Moderna Sursa foto: Profimedia
  • 21.600 doze de vaccin Moderna vor ajunge sâmbătă în România, la Institutul Cantacuzino
  • Transportul este asigurat de firma producătoare
  • Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze

Cea de-a doua tranșă, de 21.600 doze de vaccin Moderna, va ajunge sâmbătă la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „Cantacuzino”.

Transportul serului anti-COVID este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare.

Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România – autoritatea națională cu competență în domeniul medicamentului de uz uman.

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.

Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%.

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager, anunță Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.