UPDATE 22.00. Ludovic Orban: Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înțelege și-au făcut iluzii

„Formațiunile politice care au constituit această Coaliție sunt conștiente de responsabilitatea pe care o au, de a asigura o bună guvernare României și de a pune în practică programul de guvernare pentru care ne-am angajat în fața Parlamentului și de asemenea să urmărim atingerea obiectivelor acestui program de guvernare. 

Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înțelege ți-au făcut iluzii. Suntem o Coaliție care cooperează, care este într-un dialog bazat pe respect reciproc, pe încredere, pe solidaritate și suntem preocupați în primul rând de o guvernare care să ducă la o îmbunătățirea semnificativă a vieții cetățenilor români”, a spus Ludovic Orban.

Coaliția a depășit o situație delicată. După două zile deloc simple am reușit să avem o completare a acordului de coaliție. Pandemia și vaccinarea constituie prioritatea guvernului”, a spus Dan Barna.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Reprezentantul USR PLUS, Dragoș Tudorache, a anunțat că miercuri va fi făcută o propunere pentru un nou ministru al Sănătății.

„Am intrat în discuție cu nevoia de a asigura buna funcționare a coaliție, am reușit, mâine vom face o propunere pentru un nou ministru al Sănătății”, a spus și unul dintre liderii USR PLUS, Dragoș Tudorache.

„Așa cum am spus, această coaliție nu are alternativă și mă bucur că am ajuns la un consens. În acest act adițional nu există lucruri extraordinare, ci vor asigura o funcționare coerentă, decizii coerente ”, a spus Kelemen Hunor.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că viitorul ministru al Sănătății va avea susținerea lui.

Așa cum am spus, coaliția merge mai departe. Astăzi a fost făcut un pas important pentru a avea o guvernare mult mai eficientă și o coerență a deciziilor politice în coaliție. Sunt foarte bucuros că ne asumăm – această coaliție – ca obiectiv principal campania de vaccinare. Este important să avem o campanie de vaccinare de succes și sunt sigur că vom avea o campanie de vaccinare de succes”, a spus Florin Cîțu.

UPDATE 21.30 Surse: Coaliția de guvernare a ajuns la un consens

Ședința coaliției de guvernare se apropie de final, după ce discuțiile s-au finalizat cu un consens al alianței.

UPDATE 19.45 Discuțiile au fost reluate

Negocierile au fost reluate. Liderii USR-PLUS au intrat în biroul lui Ludovic Orban.

UPDATE 18.45. Discuțiile s-au oprit până la 19.30

Dan Barna a ieșit din sala de ședință și a anunțat că dezbaterele vor fi întrerupte până la 19.30. El a afirmat că nu au ajuns la un acord și că vor continua discuțiile pe reforme.

UPDATE 18.15 Premierul a părăsit sala de ședințe

Premierul Ludovic Orban a părăsit sala de ședințe pentru că avea programată o întâlnire cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. El va reveni ulterior la negocieri.

UPDATE 16.00: Liderii coaliției de guvernare au ajuns la ședință

Liderii coaliției de guvernare au intrat în sala de ședință. Ludovic Orban, Florin Cîțu, Dan Barna și Kelemen Hunor reiau negocierile începute luni, cu privire la portofoliul de la Sănătate.

Conform unor surse, USR-PLUS vor să facă o concesie și să renunțe la cererea de a-l schimba pe Florin Cîțu. Condiția este aceea să se semneze un act adițioponal prin care premierul nu va mai putea demite un membru al coaliției din Guvern.

ACTUALIZARE 11:30. Surse din cadrul USR PLUS au declarat pentru Aleph News că astăzi va fi deblocată criza guvernamentală.

USR PLUS va propune un ministru nou la sănătate. În cărți sunt Adrian Wiener și Ioana Mihăilă. Tot azi ar urma să fie propusă acea modificare la acordul coaliției prin care premierul să discute cu președinții de partid remanierii din guvern. Totuși, nu va fi azi decizia finală”, precizează sursa citată.


Noi îl vrem, dar el se lasă așteptat. E vorba despre ministrul Sănătății. Nu avem ministru în funcție și, cu toate acestea, coaliția este ocupată cu scandaluri, reproșuri și jigniri între parteneri. În câteva ore, liderii coaliției se întâlnesc din nou.

Este nevoie de un compromis politic fie din partea PNL, fie din partea USR-PLUS. Puțin probabil ca PNL să cedeze și să renunțe la propriul premier. De altfel, toții liderii liberali importanți au făcut scut în spatele lui Florin Cîțu. În același timp, nici USR-PLUS nu dă semne că ar face un pas în spate.

Situația se poate debloca printr-un nou acord de colaborare. La asta se lucrează acum. USR-PLUS vrea garanții că premierul nu le va remania miniștrii „peste noapte”, așa cum a făcut-o cu Voiculescu, spun ei. Premierul ține în brațe prerogativele sale constituționale de a schimba un ministru.

Însă, aici este un aspect important, Constituția nu vorbește și despre cazul în care premierul conduce un guvern de coaliție. A existat la începutul anilor 90 o lege care vorbea despre această situație. Legea îi dădea drept de decizie premierului, dacă nu se înțelegeau partenerii de coaliției. Însă, această lege e demult uitată. Și atunci, în acest caz intervine protocolul de colaborare, despre care vorbeam la început.

Nu avem un orizont de timp clar pentru finalizarea negocierilor. Aici nu mai este vorba despre numiri la ministerul Sănătății. Miza este pe acest protocol, cu care vor merge, la final, și la Palatul Cotroceni, pentru că, de acolo vine lumina. Președintele Klaus Iohannis nu se amestecă deocamdată, dar a trimis mesaje clare – coaliția trebuie să meargă mai departe. Le-a dat și un termen scurt de împăcare: 48 de ore.