• Codul Silvic permite crearea centurilor verzi pentru toate orașele, inclusiv București.
  • Arborii din păduri sunt protejați legal indiferent de regimul de proprietate.
  • Accesul în păduri pentru recreere, inclusiv cu bicicleta, este acum nerestricționat.
  • Alex Găvan: Măsurile ce onorează pădurea contribuie mult la orașe mai puțin poluate.
  • ONG-urile salută aceste măsuri, ca fiind un pas major pentru protejarea biodiversității.

Ce te face fericit azi? Îți zic eu: un pas semnificativ spre o Românie complet verde. Adoptarea Codului Silvic a fost primită cu mult entuziasm de pasionații de mediu.

Noul Cod introduce măsuri importante, precum legiferarea centurilor verzi în jurul orașelor, protejarea arborilor remarcabili și accesul nerestricționat în păduri. Pentru București și Ilfov, noile reglementări deschid calea către Centura Verde, un proiect esențial pentru combaterea poluării și creșterea rezilienței climatice.

Cum contribuie noul Cod Silvic la protejarea pădurilor și crearea centurilor verzi?

„Adoptarea noului Cod Silvic este unul dintre lucrurile care mă face foarte fericit, nu doar astăzi și acum, pe final de an, pentru că este un proiect la care lucrăm încă din 2017, deși l-am oficializat abia acum 2 ani de zile.

Recomandări

PSD SE RETRAGE DIN COALIȚIE
BOLOJAN: ÎI VA COSTA MULT PE ROMÂNI
AUR ESTE GATA SĂ-ȘI ASUME GUVERNAREA
IOHANNIS: RO E ÎNTR-O SITUAȚIE COMPLICATĂ
CARE E SOARTA TIKTOK
NETANYAHU DISCUTĂ PACEA

Trebuie să mai spun și că acest cod silvic presupune și protejarea tuturor pădurilor din Ilfov, fiind piatra de temelie a viitoarei centuri verzi. Până să ne apucăm de reîmpăduriri și de împăduriri, până să facem trasee tematice de bicicletă și de drumeție, Codul Silvic prevede și protejarea acestor 26.000 hectare de pădure din jurul Bucureștiului.”, a declarat Alex Găvan, activist de mediu, pentru Aleph News.

Ce măsuri esențiale trebuie implementate pentru ca acest Cod Silvic să fie aplicat eficient și să sprijine reziliența climatică a orașelor din România?

„În primul rând este ce vă spuneam mai devreme, faptul că din momentul în care legea o să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial, toate aceste păduri, de facto, nu vor mai putea fi tăiate comercial. 

Astfel, în momentul acela încetează orice fel de exploatare comercială a acestor păduri, pentru că, la fel ca în țările vestice, pădurile din jurul orașelor trebuie să joace un rol preponderent social și de mitigare a schimbărilor climatice. 

În același timp, în 2 ani de zile, Consiliul Județean Ilfov împreună cu Primăria Bucureștiului vor face planul de administrare a acestor păduri și se va crea și metodologia la nivel național împreună cu Ministerul Mediului pentru crearea de centuri verzi în jurul tuturor orașelor din România ca una dintre cele mai concrete măsuri înspre orașe mai reziliente climatic. Spun asta pentru că centurile verzi deja și-au dovedit eficiența la nivel internațional.”, a mai adăugat acesta.

Citește și