- A fost atins cel mai mare raport de poluare din ultimii 3,6 milioane de ani
- Cantitatea medie de dioxid de carbon în aer depășea 400,5 părți pe milion în 2020
- România depășește cu 50% consumul maxim din punct de vedere al planetei
Degeaba te-ai bucurat când în perioada carantinei totale ai sperat că poluarea va fi mai mică. Un nou raport al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, arată că dioxidul de carbon din atmosferă a fost de peste 400,5 părți pe milion în 2020. Magor Csibi este expert de mediu și spune că reducerea emisiilor nu se face într-o lună sau trei și că măsurile temporare nu au cum sa ajute pe termen lung.
„Cred că poluarea în acest moment nu este una istorică, adică 2020 nu a fost un an istoric din punct de vedere al poluării doar din cauza lockdown-ului, dar s-ar putea ca anul 2021 chiar să recupereze ceea ce am pierdut și inclusiv să începem să poluăm și mai accelerat”, a spus Magor Csibi.
Dacă schimbările climatice nu vor fi oprite cât mai repede, se va ajunge la o creștere a evenimentelor meteorologice extreme. Și România poluează mai mult decât te așteptai.
„Pe lângă poluarea pe care nu că nu putem, am putea să o controlăm, dar nu vrem să o controlăm, avem și problema cu pădurile adică nu reușim să păstrăm pădurile care ar mai reduce puțin de nivelul de poluare. Nu vorbim neapărt că ar trebui să reducem nivelul nostru de trai, ci ar trebui să fim mai atenți la cât de multă risipă există în jurul nostru și cât de neglijenți suntem cu mediul din jurul nostru”, susține Magor Csibi.