- Un bărbat care a murit în urmă cu aproximativ 3.000 de ani este, cel mai probabil, cea mai veche victimă a unui atac de rechin, potrivit unui studiu.
- Scheletul, care a fost descoperit lângă Marea Interioară Seto din Japonia, are aproximativ 800 de răni.
- Atacurile rechinilor apar rareori în evidența arheologică.
A fost descoperită cea mai veche victimă a unui atac de rechin. Un schelet vechi de 3.000 de ani găsit într-un sit arheologic din apropierea Mării Interioare Seto din Japonia, pare a fi cea mai veche victimă a unui atac de rechin descoperită vreodată, potrivit unor noi cercetări, scrie Business Insider.
În cercetarea, publicată în Journal of Archaeological Science, un grup internațional de cercetători a încercat să refacă filmul a ceea ce s-a întâmplat cu un schelet dezgropat dintr-un cimitir de pe situl arheologic Tsukumo din Okayama.
Analiza acestora a arătat că scheletul aparține unui bărbat tânăr care a trăit cel mai probabil în jurul anilor 1370-1010 î.Hr.
Bărbatul a suferit aproape 800 de răni grave, caracteristice unui atac de rechin, inclusiv tăieturi, fracturi cauzate forței contondente și scobituri încrucișate cu „margini ascuțite, în formă de V“, au scris cercetătorii în studiu. Oamenii de știință au mai observat că acestuia îi lipsește piciorul drept, iar piciorul stâng i-a fost așezat deasupra corpului într-o poziție inversă.
Având în vedere rănile, cercetătorii consideră că atacul a fost foarte violent, deși cel mai probabil victima a murit foarte repede, fie din cauza pierderilor mari de sânge, fie din cauza șocului. Rămășițele sale ar fi fost recuperate la scurt timp după atacul rechinlor și au fost îngropate într-un cimitir comunal.
„Este posibil ca bărbatul să fi fost la pescuit cu prietenii în acel moment, având în vedere că a fost recuperat rapid“, au scris cercetătorii.