• Site-ul a fost eliminat de la GoDaddy pentru a fi apoi cenzurat de noua gazdă Epik.
  • Epik este cunoscut pentru că furnizează diverse servicii grupărilor de extremă dreapta.
  • Din data de 7, ProLifeWhistleblower.com este redirecționat spre website-ul de bază al Texas Right to Life.
  • Se încearcă să se refacă site-ul web de sesizare a avorturilor.

În Texas, un site web destinat raportării celor care încalcă legislația extremă anti-avort din Texas se confruntă cu dificultăți din ce în ce mai mari, după ce a fost oprit de două platforme de găzduire web. Site-ul a fost eliminat de la GoDaddy pentru a fi apoi cenzurat de noua gazdă Epik, care este cunoscută pentru că furnizează diverse servicii grupărilor de extremă dreapta, scrie The Guardian.

Vineri, site-ul ProLifeWhistleblower.com a fost eliminat de la gazda sa inițială de furnizorul GoDaddy, iar apoi a fost suspendat de noua sa gazdă, o companie de servicii recunoscută pentru că furnizează diverse servicii grupurilor de extremă dreapta.

„Din toate punctele de vedere, este offline”, a afirmat Ronald Guilmette, un specialist în domeniul infrastructurii web, pentru The Guardian. „Au dificultăți tehnice. Speculația mea personală este că vor avea probleme în a o menține online în continuare.”

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Care a fost adevăratul motiv?

Din data de 7, ProLifeWhistleblower.com este redirecționat spre website-ul de bază al Texas Right to Life. Site-ul, care fusese creat de Texas Right to Life, o grupare creștină evanghelică, le permitea cetățenilor să furnizeze în mod anonim informații cu privire la posibilele violări ale noii legi, care interzice accesul femeilor din Texas la avort după a șasea săptămână de sarcină.

În aceste zile, utilizatorii de internet au manifestat față de site, umplându-l cu informații false, meme-uri și chiar filme pornografice, în încercarea de a-l face să devină mai puțin operațional.

Problemele site-ului au fost amplificate de faptul că GoDaddy, care oferă serverele pe care se găsește site-ul, a afirmat că site-ul a violat politica sa de confidențialitate care împiedică partajarea de date personale ale unor terțe părți, printre care și informații legate de aspecte de natură medicală, cum ar fi avortul.

Transferul către Epik

Ulterior, site-ul a fost transferat la Epik, potrivit datelor de registru ale domeniilor care au fost comunicate de Ars Technica. Epik este recunoscută pentru poziția sa de „orice se poate” în materie de găzduire web, deservind site-uri pe care celelalte firme le-au retras în altă parte pentru discurs de ură și pentru alte abateri de conținut – incluzând 8chan, Gab și Parler.

După cum a relatat Daily Beast, Epik a luat legătura cu site-ul în privința unei posibile încălcări a regulilor sale privind culegerea de informații cu privire la datele medicale ale celor care fac avorturi.

„L-am contactat pe proprietarul domeniului, care a fost de acord să dezactiveze colectarea datelor trimise de utilizatori pe acest domeniu”, a precizat Epik într-o declarație pentru Daily Beast.

Kimberlyn Schwartz, o reprezentantă a organizației Texas Right to Life, a afirmat marți că site-ul este în curs de a se muta la o nouă gazdă, dar nu a precizat încă care va fi aceasta. Pe site-ul inițial, orice persoană avea posibilitatea de a transmite o „sesizare” de tip anonim cu privire la faptul că cineva a obținut ilegal un avort, incluzând o rubrică în care pot fi încărcate fotografii ca dovadă.

Potrivit lui Schwartz, se încearcă să se refacă site-ul web de sesizare a avorturilor, dar a menționat că, în multe feluri, este simbolic, întrucât oricine poate semnala o neregulă. Și, a mai spus ea, se pare că clinicile de avort se supun legii.