- Legea Educaţiei, 1/2011 prevede alocări de 6% din PIB
- Aceeaşi lege alocă şi 1% pentru cercetare
- Procentul alocat pentru Educaţie, în 2021, este de 2,55%
- Premierul Cîţu aşteaptă rezultate pentru alocări mai mari
- P. Dandea, Cartel Alfa, acuză guvernul că încalcă Legea Educaţiei
Umbra politicienilor în educaţie s-a întins pînă în zilele noastre, la premierul Cîţu. Nu mai insist cu tot felul de cifre şi procente. Le-ai auzit deja. Îţi transmit doar un semnal de alarmă din partea specialiştilor: Educaţia e la pământ şi are nevoie de investiţii.
Întrebarea este: cu ce bani? Ştii că există o lege a educaţiei care spune că guvernul trebuie să aloce 6% din PIB acestui sector? Nu s-a respectat niciodată, în cei 10 ani de când este în vigoare. Nici premierul nu o respectă. Printr-un artificiu care se numeşte prorogare, adică amână aplicarea ei.
Nu, nu ajungem la 6% din PIB. Nu, Guvernul nu încalcă legea. Guvernul alocă, am alocat anul trecut şi alocăm şi anul acesta resurse suplimentare, în educaţie. Eu sunt gata să aloc resurse mai multe, dar aş vrea să legăm aceste resurse de rezultate. În 10 ani de zile s-au dus către acest sector vreo 60 de miliarde de euro. Aş vrea să ştiu şi eu să văd pe ce s-au dus aceşti bani şi dacă se văd şi dacă românii simt”, a declarat Florin Cîțu
Domnia sa vrea să lege de performanţă absolut orice. Câtă vreme ai o lege, legea nu se discută, se respectă, nu? În Educaţie trebuie să ai program şi să investeşti, dacă vrei rezultate. Numai că politicienii n-au investit, aşa cum nici domnul Cîţu nu vrea să investească CUT pentru că Educaţia, cum vorbeam, nu dă rezultate mâine”, spune Petru Dandea, secretar general Cartel Alfa
Investiţiile în educaţie nu aduc capital electoral, motiv pentru care clasele politice nu s-au aplecat asupra acestui domeniu. Să ştii că în Educaţie nu intră doar sumele alocate ministerului de resort. Mai vin bani şi din alte părţi, ministere şi primării, pentru diverse programe şi investiţii, cum ar fi ”Cornul şi Laptele” sau reabilitări.