- Campania electorală pentru prezidențiale începe vineri, 4 aprilie și se încheie sâmbătă, 3 mai.
- AEP introduce noi reguli pentru campania electorală din 2025 în online.
- Postările candidaților trebuie să precizeze dacă fac obiectul promovării electorale.
- Materialele electorale plătite trebuie marcate prin mențiune specială.
- În campania electorală sunt interzise bannerele și mașinile inscripționate.
- Suma maximă pe care o pot investi candidații în campania electorală este de 81.000.000 lei.
Începe campania electorală. Timp de o luna de zile, până pe 3 mai, cei 11 candidați la alegerile prezidențiale îți vor face, în mod oficial, promisiuni. După anularea alegerilor în 2024, Autoritatea Electorală Permanentă a introdus schimbări, pentru a preveni manipularea și dezinformarea alegătorilor.
Advertisment
Ce e nou în această campanie electorală
Pentru a evita dezinformarea și ca să fim siguri că nu o să mai avem candidați care vor declara zero fonduri de campanie, postările și toate materialele electorale, trebuie sa fie marcate printr-o serie de precizări. Astfel, toate materialele, indiferent unde sunt publicate, fie în presă, fie pe social-media, trebuie să precizeze că sunt publicitate electorală, pentru ce candidat (cu tot cu adresa candidatului sau a partidului) sunt făcute, trebuie să aibă mențiune că vizează un public țintă, că sumele pentru promovare provin din surse legale, că au făcut obiectul unei promovări electorale (plătita sau neplătita) și mandatarul financiar.
Au dispărut panourile electorale, dar apar afișele, amplasate în spații speciale, sunt interzise vehiculele inscripționate sau care difuzează materiale audio, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile.
Recomandări
Ca element de noutate este și suma pe care o pot folosi candidații în campania electorală. Potrivit legii, aceasta este de 20.000 de salarii minime brute. Și, dacă anul trecut a fost de 66 de milioane de lei, anul acesta crește la 81 de milioane de lei. Candidații care trec de pragul de 3% din voturi își pot recupera cheltuielile de campanie.
Cum poți să te asiguri că nu ești manipulat
Pe lângă atenție la postările candidaților, care trebuie sa aibă toate marcajele de mai sus, trebuie să faci puțin și pe detectivul pe cont propriu. În primul rând, să te informezi din surse credibile, pe care le cunoști. Daca vezi o informație care ți se pare interesantă pe un site necunoscut, uită-te puțin și la url, la terminația domeniului. Să aibă terminația „.ro” sau „.com”. Să aibă și o descriere și o echipă și să nu fie plin de reclame și pop-uri, de titluri gen clickbait sau scrise cu majuscule.
De asemenea, un material de bună-credință este semnat. Pe rețelele sociale, un cont fals, un bot, poate posta de sute de ori pe zi. Uită-te de pe ce cont e distribuit un anumit conținut și dacă are litere sau numere aleatorii în text. Dacă ești consumator masiv de social-media, cu siguranță o să dai și peste postări făcute cu Inteligența Artificială. Pe unele dintre ele le poți identifica ușor, pentru altele poți folosi tool-uri speciale.
Dar, dacă nu vrei să contribui chiar tu la dezinformare, folosește regula de 5 secunde. Oricât de cool ți s-ar părea o postare, fă un pas în spate și evaluează informația, vezi dacă vrei cu adevărat să dai share.
Și trebuie să mai știi că nu este interzis să dai share unei postări care promovează un candidat sau să faci o postare despre un candidat. Dar nu ai voie sa plătești pentru promovare, asta doar candidații o pot face.
Citește și
- Adăposturile din România sunt doar de decor. Un raport al Curții de Conturi arată că doar 3% din populație s-ar putea adăposti în cazul unui atac aerian
- Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a fost demis după decretarea legii marțiale. Când vor fi organizate alegerile
- Extratereștrii au comis „un masacru” la o bază militară din Siberia, dezvăluie un document declasificat al CIA