• Dacian Cioloș (PLUS) și Cristian Ghinea (USR) au pornit pe urma celor de la PNL și au dat startul certurilor interne, înaintea congresului din care ar rezulta un singur președinte.
  • Tensiunile au pornit după ce Ghinea și-a anunțat susținerea pentru Dan Barna, iar despre Cioloș a spus că a ezitat să se înscrie în USR.
  • Începând de astăzi, membrii USR PLUS votează online, în primul rând al alegerilor interne, între Dan Barna, Dacian Cioloș și Irineu Darău.

Dacian Cioloș a confirmat, marți seară, că a primit „multe chemări din partea lui Cristi Ghinea de a prelua USR”.

„Pe aceste invitații s-a și clădit mitul că există o conspirație a tehnocraților de a-i lua partidul lui Nicușor Dan, dar punctul nevralgic – cel care dărâmă tot acest mit – este faptul că eu nu am dat curs acestor invitații niciodată. Motivele sunt mult mai simple decât ar crede publicul larg și probabil că din cauza simplității lor nu au fost luate în considerație”, adaugă copreședintele USR PLUS.

El a enumerat cele trei motive și l-a acuzat pe fostul ministru al Fondurilor Europene că vrea să puncteze electoral înainte de startul votului online.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cele trei motive anunțate de Dacian Cioloș pentru care nu a „preluat” USR

„Nu mă las folosit de nimeni, indiferent de beneficiile cu care sunt tentat. Am o carieră lungă în spate și îndrăznesc să spun că este o carieră așezată, onestă. Nu particip de felul meu la combinații și conspirații, nu ies să strig în gura mare și sunt rezervat pentru că știu prea bine că nimic nu este gratuit și că doar propria muncă girează un succes real. Nu am dat curs invitațiilor lui Cristian Ghinea de a prelua USR pentru că nu acesta e genul meu de a face politică. Nu îmi doream să devin un pion într-o luptă pentru putere care ar fi trebuit să îmi pună mie pe tavă sau sa-mi faciliteze accesul la o funcție sau niște beneficii. Am ales drumul mai lung și mai complicat, poate, dar mai onest. Iar celor care se îndoiesc de spusele mele le recomand să înfrunte realitatea așa cum e ea și să nu mai creadă în conspirații. Dacă aș fi avut cea mai mică înțelegere cu Cristi Ghinea și cu Dan Barna, astăzi aș fi avut o funcție pe care nu aș fi meritat-o, iar ei nu ar fi luptat din greu în această campanie internă.

Înțeleg că există o diferență de viteză între noi. Eu aș spune-o mai elegant: există o diferență de viziune între noi și sper că e o platformă pe care se poate construi. Nu sunt adeptul încoronărilor și al mesianismului, nu sunt dornic să rămân dator nici unui „kingmaker” și nu cred că vreunul dintre noi se poate coborî între supuși pe care îi vindecă miraculos. E un model politic păgubos, pe baza căruia s-a scris istoria ultimei sute de ani în România. Cine ajunge în fruntea statului sau a unei organizații nu este înnobilat și începe să împartă favoruri (de fapt, să plătească datorii). Nu. Ar trebui să înceapă să muncească și să lase în urma lui o țară sau o organizație mai bună decât cea pe care a primit-o. Candidăm ca să avem șansa de a munci pentru ceilalți, nu pentru avantajul nostru și pomenile pe care le împărțim la prieteni. Dacă aceste gânduri mă fac sa fiu perceput ca fiind mai încet, cu o viteză în urmă sau indecis, fie, îmi asum toate acestea. Dacă Cristi consideră asta indecizie, e treaba lui.

Sunt total de acord cu Cristi Ghinea atunci când speră ca punțile între echipele din USR să nu se rupă așa cum s-a întâmplat la PNL. Dar pentru ca acest lucru să fie posibil e nevoie să nu mai gândim în paradigma că învingătorul ia totul. Cum spuneam și mai sus, învingătorul nu ia nimic, doar muncește mai mult și are mai multă responsabilitate. Probabil că rar ați văzut așa ceva până acum în România, dar sunt liber să îmi susțin propria viziune politică. Sunt sătul să văd exuberanța învingătorilor care îi umilesc pe cei învinși într-o confruntare politică și îmi displace jurământul de răzbunare al celor învinși și care se simt umiliți pe veci de cei care au câștigat. Nu mă joc cu focul și cred că cea mai mare calitate a unui om politic este să îi îmbrățișeze pe cei care au pierdut pentru victoria sa, nu să îi scoată din societate sau din organizație pe cei care l-au contracandidat”, a scris Cioloș, pe Facebook.

„Fie ca cel mai de folos organizației în aceste momente să câștige și fiecare dintre noi să se regăsească într-o organizație mai bună și mai performantă, pentru că scopul ei este de a munci pentru România înainte de a ne împărți noi funcții unul altuia”, a completat el.

Ghinea i-a răspuns lui Cioloș în comentarii: Nu te-am invitat să preiei USR

În replică, Cristian Ghinea i-a răspuns lui Dacian Cioloș la postarea de pe Facebook.

„În esență nu ai contrazis nimic din ce am zis: ai ratat toate șansele să fii acolo la construcția politică, la fenomenul #farapenali, la momentul în care am blocat referendumul CpF, la lupta din opoziție, la extinderea USR. Ai avut motivele tale, nu le-am înțeles, viteze diferite. În rest, cuvinte frumoase. Cu tot respectul, nu te-am invitat niciodată să preiei USR, un partid nu se preia, te-am invitat să vii în USR pentru că era nevoie de lideri. Într-un partid democratic ca USR (și USR PLUS) mandatele se câștigă prin vot. Exact asta am spus, „preluat” e un cuvânt pus unfair de ține în gura mea. Nu ardem punți, vom lucra împreună indiferent de rezultat. O să treci peste supărarea că suntem în echipe diferite tura asta, o să trec peste supărarea că îmi pui cuvinte în gură. Hugs”, a scris Ghinea.

Între cei doi au urmat apoi mai multe comentarii publice.

Dacian Cioloș: „Am fost și la fenomenul fără penali, în stradă la adunat de semnături, am fost și la momentul în care am blocat CpF și la multe alte momente. Am fost artizanul fuziunii pentru a avea azi forța politică pe care o avem. Am fost cap de lista la europarlamentare și la toate celelalte campanii. Și am fost împreună, Cristi, la toate astea chiar dacă nu am intrat în USR când ai vrut tu. Iată că ne-am întâlnit pe cale, facem lucruri bune, cred eu, și putem face încă multe împreună. M-aș bucura doar să înțelegi că oamenii pot fi buni și dacă nu fac lucrurile doar așa cum vrei tu și atunci când vrei tu. Asta nu înseamnă că sunt indeciși. Atâta tot.”

Cristian Ghinea: „La #FaraPenali ai semnat la final și aș putea să mai zic cazuri unde am simțit că e foarte nedrept că nu ai fost acolo. Așa cum ar fi nedrept că după ce Dan a muncit atât să nu continue el. Pentru că e priceput la asta. E o situație nedreaptă că voi doi trebuie să concurati, pentru mine decizia e grea, am și zis asta. Și da, eu cred că tu ești un om bun. Și Dan e un om bun. Și tu crezi asta. Acum alegem Președintele și din păcate poate fi doar unul.”