• Votul în diaspora pentru alegerile parlamentare a început vineri seara, la ora 20.00, în Noua Zeeleandă, unde este ora 7.00.
  • Votarea în străinătate la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor se va desfăşura pe parcursul a două zile: sâmbătă, 30 noiembrie 2024 şi duminică, 1 decembrie 2024
  • Potrivit AEP, la secţiile de votare organizate în străinătate pot vota doar cetăţenii români cu drept de vot cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Votul în diaspora pentru alegerile parlamentare a început vineri seara, la ora 20.00, în Noua Zeeleandă, unde este ora 7.00.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că startul votării pentru alegerile parlamentare va fi dat în străinătate.

Prima secţie de votare a fost deschisă în Auckland, Noua Zeelandă, la ora 20.00, ora României.

Recomandări

CCR S-A RĂZGÂNDIT
400 DE TINERI IES ÎN STRADĂ
DIASPORA VOTEAZĂ
BEC NUMĂRĂ VOTURILE DIN DIASPORA
CE SE ALEGE DE PIB?
CE FACI ÎN WEEKEND?

În străinătate sunt organizate 950 de secţii de votare, scrie Mediafax.

Votarea în străinătate la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor se va desfăşura pe parcursul a două zile: sâmbătă, 30 noiembrie 2024 şi duminică, 1 decembrie 2024, între orele locale 7.00 şi 21.00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59, pentru cetăţenii care, la ora 21.00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.

Potrivit AEP, la secţiile de votare organizate în străinătate pot vota doar cetăţenii români cu drept de vot cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

„Alegătorii cu domiciliul în străinătate votează pe baza următoarelor acte de identitate: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu; paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu; paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu. Alegătorii cu reşedinţa în străinătate votează pe baza următoarelor acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar. Totodată, alegătorii care au reşedinţa în străinătate trebuie să prezinte şi un document eliberat de autorităţile statului de reşedinţă, care atestă dreptul legal de şedere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile”, transmite AEP.

Citește și