• Colin Powell, lider militar și primul secretar de stat american de culoare, a murit luni, în urma unor complicații provocate de Covid-19, la vârsta de 84 de ani, relatează CNN.
  • Colin Powell a vizitat România de două ori, decembrie 2001 și noiembrie 2002.

Colin Powell, primul secretar de stat american de culoare al SUA, a cărui conducere în mai multe administrații republicane a contribuit la modelarea politicii externe americane în ultimii ani ai secolului XX și în primii ani ai secolului XXI, a murit în urma unor complicații cauzate de Covid-19, a anunțat familia sa pe Facebook.

„Generalul Colin L. Powell, fost secretar de stat american și președinte al Statului Major interarme, a decedat în această dimineață din cauza complicațiilor provocate de Covid 19. Am pierdut un soț, un tată, un bunic remarcabil și iubitor și un mare american”, a scris familia Powell pe Facebook.

În comunicat se precizează că el era complet vaccinat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

CNN mai relatează că Powell a fost un soldat profesionist şi deschizător de drumuri, a cărui carieră l-a purtat de la serviciul de luptă în Vietnam până la a deveni primul consilier de securitate naţională de culoare în timpul sfârşitului preşedinţiei lui Ronald Reagan şi cel mai tânăr şi primul preşedinte afro-american al Statului Major General, sub preşedinţia lui George H.W. Bush.

Pentru o vreme, a fost considerat unul dintre principalii candidaţi la funcţia de prim preşedinte de culoare al Statelor Unite. Însă reputaţia sa avea să fie pătată pentru totdeauna atunci când, în calitate de prim secretar de stat al lui George W. Bush, a prezentat informaţii eronate în faţa Naţiunilor Unite pentru a susţine războiul din Irak, lucru pe care avea să îl numească mai târziu o „pată” în dosarul său.