• Ruth Bader Ginsburg a murit la vârsta de 87 de ani
  • Judecătoarea Curții Supreme a SUA era o luptătoare pentru drepturile femeilor
  • Ginsburg a murit vineri de cancer pancreatic metastatic

Judecătoarea Curţii Supreme a SUA, Ruth Bader Ginsburg, o cunoscută luptătoare pentru drepturilor femeilor, a murit la 87 de ani, a anunţat curtea. Ea a murit vineri de cancer pancreatic metastatic acasă, în Washington, DC, înconjurată de familia ei.

Ruth Bader Ginsburg a fost o figură proeminentă pentru liberalii din SUA, fiind a doua femeie care a ocupat un loc la Curtea Supremă, unde a servit pentru 27 de ani.

„Naţiunea noastră a pierdut un jurist de talie istorică“, a spus  vineri judecătorul şef John Roberts, citat de BBC.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Fiind unul dintre cei patru judecători liberali, sănătatea ei a fost urmărită cu atenţie. Moartea lui Ginsburg creşte perspectiva ca preşedintele republican al SUA, Donald Trump, să încerce să îşi extindă majoritatea conservatoare, chiar înainte de alegerile din noiembrie.

În zilele dinaintea morţii sale, Ginsburg şi-a exprimat dezaprobarea puternică faţă de o astfel de mişcare. „Cea mai fierbinte dorinţă a mea este să nu fiu înlocuită până nu va fi instalat un nou preşedinte”, a scris ea într-o declaraţie adresată nepoatei sale.

Se aşteaptă ca Trump să numească un înlocuitor conservator pentru Ginsburg cât mai curând posibil, au spus surse de la Casa Albă pentru CBS News.