• Florin Cîțu, către USR: Soluția se află în discuțiile din coaliție, nu în negocierile din afara coaliției.
  • Președintele AUR, George Simion, a anunțat de ieri că depune moțiune de cenzură.
  • Sorin Grindeanu spune că PSD are textul moțiunii scris, dar o depune doar când partidul va fi sigur de victorie.

S-a deschis concursul – cine îl trimite pe Cîțu acasă. Trei partide se bat pentru a-și impune moțiunea de cenzură. Proprie. Și am putea vedea alianțe politice pe care până ieri le-ai fi crezut de neconceput. Uite, AUR și USR s-au aliat. Ce zici de asta? Sorin Grindeanu spune că PSD are textul moțiunii scris, dar o depune doar când partidul va fi sigur de victorie.

George Simion, liderul AUR, a afirmat, vineri, că parlamentarii partidului au fost contactați de liberlai și de „un mogul de presă” să nu semneze moțiunea de cenzură. Totodată, Simion a mai transmis că AUR nu vrea să intre la guvernare, ci solicită alegeri anticipate.

Președintele AUR, George Simion, a anunțat de ieri că depune moțiune de cenzură. Și a venit cu ea direct la vicele PSD, Grindeanu, în timpul conferinței de presă. Iar, la final, a încercat să lege alianțe.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Liderul deputaților USR a zis că nu o să semneze această moțiune a PSD.

Abia la finalul zilei vom ști cine are moțiunea semnată. Și cine știe ce alianțe absolut surprinzătoare mai vedem azi!

Între guvernare și opoziție, USR PLUS mai cere 48 de ore, ca să decidă ce face cu premierul guvernului din care face parte.

Este puțin probabil ca Florin Cîțu să se retragă, mai ales că premierul are în continuare susținerea partidului din care face parte – PNL. În plus, Florin Cîțu se comportă de parcă nimic s-ar întâmpla. A convocat astăzi miniștrii pentru o ședință de Guvern, care va avea loc la ora 16.00.

Miza acestei ședințe este să aprobe proiectul „Anghel Saligny”, în valoare de 10 miliarde de euro. Practic, este vorba despre proiectul care a dus Coaliția în pragul destrămării.

Ce știm sigur este că proaspăt numitul interimar la Justiție, Lucian Bode, a anunțat clar că va da avizul necesar. Iar miniștrii USR PLUS au anunțat că nu vor participa la ședința de astăzi, doar că premierul îi va aduce la fel ca în ședința trecută pe secretarii de stat ai PNL.

Ce soluții mai au cei de la USR PLUS sa-l schimbe pe Florin Cîțu din funcție

O variantă ar fi negocierea. Astăzi la ora 18.00, PNL și USR PLUS ar trebui să se vadă în ședința coaliției. Dacă nu vor ajunge la o înțelegere, USR PLUS spune că va hotărî pe ce variantă merge în Consiliul Național pe care l-a convocat duminică, cu 7 zile mai devreme decât a anunțat inițial.

Până atunci, anunță că vor depune o moțiune de cenzură, fără însă ca miniștrii lor să plece din funcții. Problema e că la această oră, alte două partide au anunțat deja că au moțiunile scrise: AUR și PSD. Niciunul nu își asumă că va face alianțe ca moțiunea să treacă.

Cîțu, către USR: Soluția se află în discuțiile din coaliție, nu în negocierile din afara coaliției

Orice soluție pentru situația în care ne găsim azi trebuie negociată în coaliția de guvernare, nu în afara coaliției de guvernare, este mesajul transmis de Florin Cîțu, în contextul în care USR PLUS vrea să inițieze, alături de AUR, o moțiune de cenzură pentru schimbarea premierului din funcție.

Eu, Florin Cîțu, am intrat în politică și am spus foarte clar că niciodată nu voi face un compromis cu PSD. PNL și eu, atât timp cât voi fi în PNL, nu va negocia cu cel mai mare dușman al poporului român. A negocia cu PSD înseamnă a negocia împotriva poporului român. Orice soluție pentru situația în care ne găsim azi trebuie negociată în coaliția de guvernare, nu în afara coaliției de guvernare”, spune Florin Cîțu înaintea ședinței BPN al PNL.

El a făcut un „apel la responsabilitate, la maturitate”.

Fac apel la responsabilitate, la maturitate, pentru că avem decizii importante de luat în perioada următoare – PNRR va fi aprobat în următoarele săptămâni și trebuie implementat, este vorba despre aproape de 30 de miliarde de euro, trebuie să avem actul normativ cu compensarea facturilor la finalul anului, legea consumatorului vulnerabil și multe alte proecte pentru care românii ne-au trimis la guvernare. Repet, soluția se află în discuțiile din coaliție, nu în negocierile din afara coaliției”, conchide Cîțu.

Reacția lui Florin Cîțu vine în contextul în care USR PLUS vrea să inițieze, alături de AUR, o moțiune de cenzură pentru schimbarea premierului din funcție.

Ciolacu, apel la Barna și Simion: Miza nu este textul sau autorul moțiunii, ci votul

Președintele PSD Marcel Ciolacu a făcut un nou apel către liderii USR și AUR, cărora le transmite că miza cea mai importantă în acest moment nu este textul sau autorul moțiunii, ci votul din Parlament care să determine căderea Guvernului Cîțu.

Marcel Ciolacu a lansat o nouă invitație către toate formațiunile politice și toți parlamentarii care își doresc înlăturarea actualului guvern să contribuie cu modificări sau completări la moțiunea propusă de PSD.

Ciolacu spune că „aceasta este singura variantă care a fost prezentată public și care beneficiază de numărul de semnături necesar pentru inițierea procedurii parlamentare”.

El le transmite lui Dan Barna, co-președintele USR PLUS, și lui George Simion, co-președinte AUR, că miza cea mai importantă în acest moment nu este textul sau autorul moțiunii, ci votul din Parlament pentru căderea Guvernului Cîțu.

„PSD va vota o eventuală moțiune de cenzură USR-AUR dacă cele două partide vor avea semnăturile necesare pentru a fi depusă. Fac un apel la toate partidele parlamentare să urgenteze procedurile constituționale pentru încheierea cât mai rapidă a acestei crize guvernamentale. Oamenii au probleme majore care trebuie rezolvate, nu vor ca politicienii să-și piardă vremea cu tot felul de crize politice repetate. Prioritatea noastră trebuie să fie stoparea degradării accelerate a nivelului de trai, pe fondul creșterii masive a prețurilor la energie, alimente și medicamente. De aceea, este nevoie de instalarea cât mai rapidă a unui guvern legitim care să pună capăt dezastrului economic și social provocat de actuala echipă guvernamentală”, a spus Ciolacu.

Deputatul USR PLUS Ionuț Moșteanu a anunțat că reprezentanții formațiunii au discutat cu AUR și că împreună au 122 de semnături, deci pot depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. În același timp PSD pregătește propria moțiune. Dacian Cioloș i-a invitat pe parlamentarii liberali „care sunt în profund dezacord cu modul imoral de a proceda al premierului Cîțu” să semneze moțiunea de cenzură USR PLUS.

Kelemen Hunor, despre discuțiile dintre USR și AUR: Este o cale greșită

Discuțiile USR-AUR pe tema moțiunii de cezură reprezintă „o cale greșită”, spune liderul UDMR, Kelemen Hunor. El cere partenerilor de coaliție să nu mai facă „declarații războinice”: În nicio situație nu e bine să împingi pe adversarul tău, pe partenerul tău, și să nu lași spațiu de manevră”.

„Nu e bine să iei poziția de mingea pe Facebook, fiindcă nu te ajută la nimic. Ar trebui să se oprească partenerii noștri din a face declarații războinice, că e bine din ce în ce mai greu. Mai există un sfat, dar nu-mi permit să dau sfaturi. În nicio situație nu e bine să împingi pe adversarul tău, pe partenerul tău, indiferent despre cine vorbim, și să nu lași spațiu de manevră”, spune Kelemen Hunor.

El critică discuțiile dintre USR PLUS și AUR pe tema moțiunii de cenzură.

„În chestiunile de moțiune, de discutat cu AUR, de discutat cu nu știu cine discută useriștii, nu cred că putem comenta prea mult. Este o cale greșită”, conchide liderul UDMR.