ABC News: Israelul a participat la fabricarea pagerelor care au explodat în Liban. Misiunea a fost planificată de cel puțin 15 ani

Israelul a participat la fabricarea pagerelor care au explodat asupra agenților Hezbollah săptămâna aceasta, acest tip de operațiune de „interceptare a lanțului de aprovizionare” fiind planificată de cel puțin 15 ani, a confirmat o sursă din serviciile secrete americane pentru ABC News.

CIA a fost mult timp reticentă în a utiliza această tactică deoarece riscul pentru nevinovați era prea mare, a declarat sursa.

Planificarea atacului a implicat societăți fantomă, cu mai multe straturi de ofițeri de informații israelieni și bunuri ale acestora în fața unei societăți legitime care a produs pagerul, a confirmat sursa pentru ABC News, cel puțin unii dintre cei care au făcut treaba neștiind pentru cine lucrează de fapt.

Implicarea Israelului în producție a fost raportată pentru prima dată de New York Times.

Una până la două uncii de explozibil și un comutator de declanșare de la distanță pentru a declanșa explozia au fost plantate în pagere, potrivit surselor.

Exploziile din ultimele două zile din Liban, declanșate de la distanță cu explozibili aflați în pager sau walkie-talkie, au ucis cel puțin 37 de persoane și au rănit 2.931, potrivit Ministrului Libanez al Sănătății, Firass Al-Abyad.

Conflictul dintre Hezbollah și Israel s-a extins joi, Israelul lansând atacuri asupra Libanului, iar Hezbollah răspunzând cu foc.

ABC News a contactat BAC Consulting – compania cu sediul în Ungaria contractată pentru a produce pagere în numele Gold Apollo din Taiwan – dar niciuna dintre companii nu a răspuns solicitărilor noastre repetate.

Reperatoarele nu au fost niciodată în Ungaria, iar compania a fost „un intermediar comercial, fără niciun loc de producție sau operațional în Ungaria”, a declarat miercuri pentru ABC News un purtător de cuvânt al guvernului ungar.

Într-un discurs susținut joi, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că liderii de vârf ai grupării aveau pagere vechi, nu cele noi folosite în atac, care ar fi fost expediate în ultimele șase luni. Gruparea a început o investigație completă asupra exploziilor.

„Nu toate pagerele fuseseră distribuite, iar unele dintre ele erau închise”, a declarat Nasrallah.

„Pe parcursul a două zile, inamicul a vrut să ucidă cel puțin 5.000 de oameni. Inamicul știa că dispozitivele de pager erau în număr de 4.000”, a adăugat el.

Exit mobile version