Academicianul Victor Voicu, președintele Secției de Științe Medicale a Academiei Române, afirmă că vaccinarea presupune o organizare aproape militară – planificare, exactitate, verificare- iar covingerea populației are rolul de a atinge un procent de 70% de persoane imunizate pentru a pune capăt contaminării în masă.

Academicianul Victor Voicu mai spune că vaccinul anti-Covid te ajută să nu te infectezi, că doar proba timpului va dovedi eficacitatea vaccinului în materie de imunitate și că probabilitatea apariției unor efecte adverse tardive este extrem de redusă.

Prezentăm principalele declarații ale academicianului Victor Voicu la emisiunea Interviurile lui Cristoiu de la Aleph News:

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Victor Voicu: Când un medicament se confirmă cvasidefinitiv?  După niște ani, când se administrează  la milioane sau zeci de milioane de oameni. Deci e legea numerelor mari. Nu pot să trag concluzia că fac pe 20-40.000. Atât poate să facă producătorul. El trebuie să strângă acești oameni, să-i supună la un studiu clinic de fază 3, apropos de vaccin. De fapt ce se determină la un vaccin? Imunogenitatea, geneza de anticorpi, acele molecule care luptă împotriva virusului și îl elimină, și ce efecte adverse, ce acuză pacientul, ce tulburări apar în organism. Face o analiză complexă, face explorări, inclusiv teste psihologice. Toate acestea generează o caracterizare a unui nou medicament care este vacinul.

Victor Voicu: Medicamentul este un domeniu aparent rentabil. Se câștigă, dar ca să ajungi la un medicament valoros cheltuiești foarte mult și recuperarea cheltuielilor făcute se face lent. Nu se câștigă repede. Într-o astfel de situație cum e cu acest vaccin s-ar putea să se câștige destul de mult, cât este la modă acest vaccin, dar s-a și cheltuit și se cheltuiește foarte mult. Gândiți-vă la toate experimentele care se fac, ce eforturi de analiză, de urmărire, că trebuie să-I plătești și pe oamenii ăia, ei se oferă voluntari să se facă testarea.

Victor Voicu: Noi învățăm această boală, COVID 19, din mers. Acum realizăm ce e și cât de complicată e. Și care sunt caracteristicile, și care e agresivitatea, care e riscul la bolile asociate, ce șanse avem să tratăm, ce șanse sunt să scapi cu viață. (…) Încă nu există o contribuție românească la această speță. Există câteva tentative de elaborare a unor vaccinuri, cu componente chiar originale, dar sunt la început.

Victor Voicu: În cazul COVID, trebuie un diagnostic de certitudine. De multe ori și proba asta, Real time PCR,  identifică ARN-ul acestei bestii mici, dar periculoase. Fără această identificare obiectivă, științifică, fără asta, doar bănuiești. Eu pot să zic că ăsta e aproape sigur COVID 19. Sunt de acord, dar hai să facem și testarea. Poate să iasă și fals pozitiv, și fals negativ, iar acest lucru ține de biologie, care este foarte complicată, nu e matematică. E mai rafinată, mai nuanțată, e complex.

Victor Voicu: COVID 19 este o zoonoză, o boală virotică, care se găsește la liliac, pangolin, dromader. Știți care e excepția? Șobolanul și șoarecele nu se contaminează cu virusul acesta pentru că nu se leagă de receptor. Deci cum ajunge la om, că de fapt prin asta se generează pandemia. Omul să fie receptiv și să se transmită de la om la om. Sunt cele două condiții. Problema este cum s-a transmis de la liliac la om și cât s-au străduit oamenii de știință (…) Se zice că există o gazdă intermediară neidentificată. Deci între liliac și om există o pauză pe care nu o putem determina. Există o gazdă pe etapă intermediară nedefinită. De ce e nevoie de gazdă intermediară? Pentru că virusul de la liliac nu poate să contamineze direct omul.

Victor Voicu: Și atunci începe speculația, care nu e o speculație gratuită. Dacă nu a fost un animal pasaj, unde să se producă și niște modificări adaptative, niște schimbări care să-l facă apt să contamineze omul. Și atunci dacă nu-l avem, înseamnă că nu există. Îi apare omului de știință imediat ideea că înseamnă că e făcut în laborator ori prin pasaje pe cultură de celule ori de la diverse animale pentru că acest virus  nu are capacitatea să se automultiplice, dar el prin pasajele multipopulaționale de la om la om  în mod ciudat se schimbă. Sunt acele mutații invocate, care îl fac mai adaptat, mai adecvat, îi crește infectivitatea. Știți care e diferența dintre COV 1, care a făcut epidemia prin 2003 și COV 2: E de 10-20 de ori mai activ. Trecând de la om la om devine mai inteligent, infectivitatea crește, contagiozitatea crește (…) Se sfârșește la un moment dat. Povestea aia cu imunitatea de turmă nu prea ne-a ieșit, dar e posibilă.

Victor Voicu: Nici lilieci nu se vindeau, nici pangolin, așa că povestea astea că s-a produs din contaminarea de acolo din piață (Wuhan) nu prea are suport. Nu trece direct de la animal la om. Dacă virusul nu este adaptat pentru om, nu funcționează. Există zoonoze pe care omul nu le face. Adaptarea ce este? O mutație, o schimbare în genom. Și virusul e destul de diabolic, el depinde de o enzimă… E obligatoriu  pentru virus să intre în celula umană pentru că numai așa se multiplică.

Victor Voicu: Există suspiciunea unui virus produs în laborator. Vă arăt articole.  Nu e numai teoria conspirației, că sunt oameni serioși, sunt reviste științifice de mare anvergură. Se va stabili dacă a fost făcut în laborator sau nu, dar nu știu dacă vom trăi noi. La întrebarea ce interes ar fi pentru a crea virusul în laborator sunt mai multe răspunsuri. Cercetarea (…) Faptul că această viroză este de o asemenea agresivitate nu ne justifică pe noi să nu fi acționat la timp atunci (când a apărut SARS COV 1, MERS).

Victor Voicu: Această viroză este de o agresivitate că a pus lumea în genunchi într-un context în care avem multe semne de întrebare. Sunt oameni care spun așa: SARS COV 2 este o armă biologică nestingherită. Titlu de lucrare. Zice Giuseppe Lipi, împreună cu oameni de la Stanford  University: descifrând progresul clinic al unei arme biologice perfecte, virtual naturale. Deci a scăpat din laborator. A scăpat din neglijență pentru că există niște mărturii- ei au fost ajutați în laboratorul din Wuhan de francezi si americani-  și la un momend dat, prin 200,8 ei s-au cam supărat că au constatat niște neglijențe în comportament.

Victor Voicu: Ca proiect, prin arme biologice, ei nu urmăresc să moară toată lumea, dar să incapaciteze și să moară o parte, plus anxietatea, teama, teroarea. Cum e și acum. Acum nu suntem terorizați? Suntem. (…) Nu m-aș fi așteptat să fie atât de grav. Pentru că e atât de diabolic, natural sau făcut de mâna omului, acest virus. Are toate caracteristicile să te manipuleze și să atace exact zona mai vulnerabilă. El atacă organismal uman de sus până jos.

Victor Voicu: Au fost luați prin surprindere oamenii de știință, dar liderii politici. E o lecție care vizează și modul cum privim știința și este o lecție și în ceea ce privește luatul în glumă, cum zic românii, în bășcălie. O astfel de agresiune biologică nu este o glumă, nu este o chestiune minoră pe care să o tratezi glumind. Nu trebuie să glumim că moare vecinul, trebuie să ne gândim că am putea muri și noi.

Victor Voicu: Oarecum, la noi a fost mai blândă pandemia. Sunt multe argumente, inclusiv vaccinul BCG, anti-tuberculoză. Sigur că orice stimulare, menținere, întreținerea sistemului de reactivitate, că de fapt ce luptă împotriva  acestui virus princeps? E acel sistem imun înnăscut care reacționează la orice impact cu un corp străin, inclusiv virusuri, bacterii. Sistemul medical românesc a funcționat în general bine. S-au făcut vaccinuri la timp. Românii s-au vaccinat, duc în general o viață sănătoasă.

Victor Voicu: Sunt trei vaccinuri care sunt în linia 1. Pfizer, Astrazeneca- Oxford și Moderna, care probabil, la un moment dat, vor fi toate în acțiune. Există și alții, Sputnik-ul. (…) ARN-ul mesager ce face? Schimbă câteva secvențe din structurile chimice și modifică puțin ARN-ul mesager. El își păstrează funcționalitatea, dar conferă doar proprietăți imunogene, nu de virulență.

Victor Voicu: Și eu mă întreb de ce înainte nu era gălăgie împotriva vaccinării. Pentru că atunci nu erau purtătorii de mesaje false, fakenews-uri. Că nu știu ce ne face ăsta, că ne schimbă ADN-ul. Cum să ne schimbe ADN-ul? ADN-ului omului nu e schimbat de niște milioane de ani. E foarte stabil omul. Omul de acum 1 milion de ani poate că era mai puțin evoluat, dar tot om era.

Victor Voicu: Vaccinarea presupune o organizare aproape militară – exactitate, planificare, capacitate de verificare. Are și convingerea populației sens pentru că  din punct de vedere statistc populațional și al  vulnerabilității la nivel populațional trebuie să avem 70% vaccinați că altfel continuă dispersia și contaminarea în masă (…). Păi se termină într-un fel sau altul pentru că apare acea imunitate de turmă, pentru că se întâmplă niște schimbări, că oamenii se feresc. O epidemie nu e fără sfârșit. Trebuie  să-i și convingem pe oameni, pentru că ei sunt manipulați de alte tipuri de mesaje: nu faceți că o să muriți, vă schimbă genomul, o să vedeți că vorbiți singuri, că o să vă introducă cipuri, niște lucruri pe care nu vreau să le caracterizez.

Victor Voicu: Vaccinul te ajută să nu te infectezi. Dacă eficiența este de 95% înseamnă că e capabil să protejeze 95% din grupul social. E posibil să devii purtător (după vaccin) , dar șanse mici. Poate să fie la un interval de la administrarea ultimei doze, sa zicem o lună, un an de zile. Se vorbește de o imunitate scurtă durată, dar și de o imunitate cu o memorie a celulelor noastre să producă anticorpi. De aceea nu prea se tranșează foarte clar această poveste pentru că nu avem proba timpului.

Victor Voicu: E corectă prioritatea acordată medicilor la vaccinare și a personalului profesionist care vine în contact cu populația, după părerea mea, și polițiștii. (…) infectarea propriu-zisă te face imun. Anticorpii durează din săptămâna a doua câteva luni de zile. Imunitatea nu e permanentă după infecția cu SARS. La vaccinare, șansele sunt mai mari pentru că e și cu rapel.

Victor Voicu: Dacă vrei să revii la activitatea anterioară trebuie să stopezi pandemia. Vom ști peste câteva luni dacă vaccinul este eficient. Legea numerelor mari (…) După opinia mea, la stadiul actual al cunoștințelor, la experiența pe care o are omenirea cu vaccinologia asta, probabilitateav este extrem de redusă să apară efecte adverse tardive. Și eu voi face acest vaccin.

Victor Voicu: Există o experiență uriașă în urma acestei pandemii. Sunt două aspecte. Sistemele sanitare să fie apte și planul de intervenție în astfel de situații să fie pregândit. Să nu ne mai pregătim în pandemie să luptăm împotriva pandemiei. Toate aceste lucruri trebuie gândite ca la armată. Ai 2-3 soluții minimale. Dacă prima variantă nu-ți funcționează, trebuie să recurgi la a doua, care și aia e organizată, documentată, cu resurse instituționale, resurse umane, materiale și bani. Toate astea trebuie gândite din timp. Sunt niște reguli de bază, cele specifice urmează să fie stabilite în funcție de agentul etiologic

Victor Voicu: Sistemul sanitar din România a făcut față, din fericire. Pentru viitor trebuie insistat mai mult pe formarea oamenilor de laborator, infecționiștilor, epidemiologilor, primul și ultimul sunt domenii neglijate. Sunt puțini, că  nu se înghesuie lumea la epidemiologie deși medicina colectivităților începe cu epidemiologia și medicina preventivă. Altfel ce faci cu o populație bolnavă? (…) DSP-urile trebuie încadrate cu specialiști, nu cu funcționari (…) o catastrofă, un cataclism o urgență epidemiologică, de tip infecțios, ne poate surprinde oricând.