• Academia Poloneză de Film cere autorităţilor din Belarus oprirea violenţelor.
  • Producătorii de film: „Protestele paşnice au fost şterse cu sânge”.
  • Aceștia cer Guvernelor europene să ia măsuri.

Academia Poloneză de Film cere autorităţilor din Belarus să înceteze violenţele asupra protestatarilor.

Producătorii de film cer eliberarea deţinuţilor, organizarea alegerilor corecte şi demisia preşedintelui reales, Alexander Lukashenko.

Ei atrag atenţia guvernelor europene să ia măsuri. Producătorii spun că manifestările pacifiste au fost şterse cu sânge de autorităţi.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?

Realegerea lui Lukashenko ca preşedinte a iscat proteste violente, în masă. Cetăţenii acuză că scrutinul a fost fraudat. Mii de oameni au fost arestaţi şi sute, răniţi. Consiliul UE a decis că se vor aplica sancţiuni responsabililor.

Academia Poloneză de Film cere Europei să dea dovadă de solidaritate

„Oamenii sunt omorâţi şi mii sunt arestaţi, reprimați şi întemniţati. Printre ei se află şi colegii noştri, inclusiv producători de film şi jurnalişi, care s-au avântat, curajos, să documenteze aceste evenimente dramatice.

La împlinierea celor 40 de ani ai mişcării de solidaritate poloneză, eveniment, care a schimbat faţa Europei şi a declanşat eliberarea blocului estic de la regimurile totalitare, apelăm la Europa să arate solidaritate faţă de belaruşi”, scrie într-un comunicat oficial al Academiei Poloneze de Film.

Comunicatul a fost semnat de Dariusz Jabłoński, Președintele Academiei Poloneze de Film, dar și de Stefan Laudyn, Director, Directorul Festivalului de Film de la Varșovia.

Pe lista semnatarilor se mai află și Krzysztof Gierat, Directorul Festivalului de Film de la Cracovia.

De asemenea, comunicatul a purtat semnăturile tuturor regizorilor și producătorilor de film din Polonia: Leszek Dawid, Sławomir Fabicki, Agnieszka Holland, Andrzej Jakimowski, Joanna Kos-Krauze, Borys Lankosz, Paweł Maślona, Paweł Pawlikowski, Łukasz Ronduda, Andrzej Saramonowicz și Janusz Zaorski.