• Parlamentul European anunță că a fost stabilit un acord informal între instituţiile UE privind certificatul Covid-19
  • Certificatul digital UE Covid-19 ar urma să faciliteze călătoriile în spaţiul comunitar pe durata pandemiei
  • Parlamentul European şi Consiliul UE urmează să anunţe detalii despre soluţia în cazul certificatului digital
  • Certificatul digital UE Covid-19 ar urma să devină funcţional în iunie
  • Certificatul se va numi „EU Digital Covid Certificate”

UPDATE. Siegfried Mureșan: „Acest certificat poate fi purtat în formă digitală sau în format fizic“

Am dorit ca acest certificat să îți dea libertate de călătorie fără excepție. Regula este ca dacă ai fost vaccinat, ai fost imunizat prin boală sau te-ai testat, călătorești fară probleme, excepția este pentru statele cu incidență mică în raport cu statele cu incidență mare sau cu tulpini extrem de periculoase“, explică europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Certificatul poate fi purtat în formă digitală sau în format fizic. Îl poți printa și nu trebuie să îl arăți digital, spune Mureșan.

În ceea ce privește perioada maximă care poate să treacă de când ai fost bolnav de Covid-19, trebuie să știi că „termenul de principiu este de 90 de zile, oamenii de stiință spun că dacă ai trecut prin boală trei luni de zile ești imunizat”.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Intenția este ca acest certificat să fie folosit pe o perioadă de un an de zile, până vom depăși această pandemie. Scopul certificatului este să vedem călătorii liberi în UE pe baza acelorași reguli”, a mai spus europarlamentarul.

După rapel stăm 10 zile pentru anticorpi? – „Da, persoanele vaccinate înseamnă persoane care au făcut schema de vaccinare. Unele tări solicită 10 zile, altele 14 zile. În contextul certificatului european o persoană imunizată e considerată o persoană imunizată cu întreaga schemă. În contextul acestui certificat nu este vorba de o a treia doză de vaccinare“, explică Siegfried Mureșan.

UPDATE. Orice cetățean care se vaccinează sau testează va primi automat un certificat digital

  • Certificatul se va numi „EU Digital Covid Certificate”
  • „Am ajuns la un compromis. Era o problemă de securitatea juridică, discriminatorie pentru cetățeni. Testele pentru frontierele interne în UE am vrut să aibă un preț acceptabil pentru toată lumea. Consiliul a acceptat ca dacă vrem să asigurăm libera circulație, să elibereze 100 milioane de euro din fondul de urgență și 300 milioane de euro suplimentari pentru testele antigen.“
  • Testele PCR vor fi din ce în ce mai puțin folosite.
  • Trebuie ca statele să respecte dreptul european și se va limita dreptul la măsurile naționale. Pentru a emite restricții naționale, după ce va fi emis certificatul. Doar excepțional, dacă situația epidemiologică o va cere, pe baza indicatorilor ECDC vor fi luate masuri prin anunțarea cu 48 de ore înainte a Comisiei.
  • Consiliul a acceptat ca certificatul sa fie folosit de cetățeni UE care locuiesc în extern și care au fost vaccinați în afara UE.
  • Vom putea sa reluăm libera circulație din vară, pe măsură ce ne vom vaccina mai mult.
  • Orice cetățean care se vaccinează sau testează va primi automat un certificat digital.
  • Statele membre trebuie să dispună de infrastructură critică pentru a emite certificatul digital.
  • Certificatul este doar pentru statele membre. Acestea vor putea să primească cetățeni extra UE, pe baza unor reguli proprii, pe baza unor acorduri de reciprocitate.
  • Când un stat membru, conform dreptului european, estimează că sunt necesare măsuri suplimentare, anunță Comisia cu 48 de ore înainte de a impune restricțiile. Trebuie să spună motivul, durata, ce posesori de certificat vor fi exceptati. Statele membre oferă informații clare, complete, actuale.
  • Schema de vaccinare trebuie să fie completă. Testele antigen câștigă credibilitate. Statele membre le pot introduce potrivit politicilor proprii.
  • Nimeni nu forțează statele membre să investească în teste PCR.

UPDATE. Oficial al Parlamentului European: „Am ajuns în sfârşit la un acord asupra Certificatului digital UE Covid-19

După o zi lungă, am ajuns în sfârşit la un acord asupra Certificatului digital UE Covid-19, cunoscut anterior sub denumirea de Certificatul verde digital„, a confirmat un oficial din cadrul Parlamentului European.

Juan Fernando Lopez Aguilar, raportor şi preşedinte al Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne din Parlamentul UE, a explicat că s-a ajuns la o soluţie de compromis care urmează să fie definitivată de instituţiile europene în următoarele săptămâni.

Știre inițială

Reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord, joi, în ceea ce privește Certificatul digital UE Covid-19, care ar urma să faciliteze călătoriile în spaţiul comunitar pe durata pandemiei.

Anunțul a fost făcut de Parlamentul European.

Avem o înțelegere! Parlamentul, Consiliul și Comisia au ajuns la un acord cu privire la propunerea unui certificat digital Covid al UE, care va face călătoria în timpul pandemiei mai ușoară și mai sigură“, anunță Parlamentul European.

Acordul a fost obţinut în a patra sesiune de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, afirmă surse citate de Agenţia France-Presse.

Informaţia a fost confirmată de oficiali europeni citaţi de cotidianul italian La Repubblica. La negocieri au participat şi reprezentanţii Comisiei Europene, instituţia care a iniţiat proiectul.

Parlamentul European şi Consiliul UE urmează să anunţe detalii despre soluţia în cazul certificatului digital, care ar urma să devină funcţional în iunie.

Principala divergenţă în negocieri se referea la propunerea Parlamentului UE ca testele pentru imunitate şi depistarea infecţiei să fie gratuite, pentru a fi egalitate cu persoanele vaccinate. Multe ţări europene se opun gratuităţii testelor, deoarece ar trebui să aloce resurse bugetare semnificative. O altă divergenţă este cea privind interdicţia de impunere a carantinei sau a testelor suplimentare persoanelor care deţin certificatul verde. Unele ţări impun teste suplimentare, de teama noilor tulpini de coronavirus.

Conform propunerii de compromis, Comisia Europeană ar urma să mobilizeze 100 de milioane de euro pentru teste care vor avea preţuri „accesibile” şi, în cazul în care va fi necesar, încă 100 de milioane, prin instrumentul de asistenţă de urgenţă. De asemenea, textul prevede ca statele membre „să se abţină de la impunerea de restricţii de călătorie suplimentare, cu excepţia situaţiilor în care ar fi absolut necesare şi ar fi proporţionate, pentru protejarea sănătăţii publice”.

Pentru a intra în vigoare, textul va trebui aprobat oficial de Parlamentul European şi de Consiliul UE.