• Beijingul nu poate aproba acordul firmei ByteDances cu Oracle și Walmart, semnalează editorialele chineze, potrivit Financial Times.
  • Presa chineză susține că Beijingul nu are nici un motiv să aprobe acordul „murdar și injust” susținut de Donald Trump.
  • În timp ce Oracle şi Walmart susţin că TikTok Global va fi o companie americană cu un consiliu director compus în majoritate din americani, ByteDance susţine că TikTok Global va fi subsidiara sa americană, la care va deţine 80% din acţiuni

Presa de stat chineză a denunțat acordul ByteDance cu Oracle și Walmart ca fiind „murdar și injust”, spunând că Beijingul nu are nici un motiv să aprobe acordul susținut de Donald Trump.

Editorialele din mai multe grupuri media chineze de stat au semnalat că Beijingul nu ar putea să semneze un acord care ar putea pune aplicația sub controlul americanilor.

China Daily, ziar de stat care apare în limba engleză, a declarat miercuri că acordul se bazează pe „intimidare și extorcare”, la o zi după ce ziarul naționalist Global Times și ediția online a cotidianului Peoples Daily, portavocea Partidului Comunist, au publicat articole cu opinii similare.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM

ByteDance și potențialii săi parteneri americani au făcut declarații contradictorii cu privire la detaliile cheie ale acordului. Editorialele din mass-media de stat chineze s-au axat pe condițiile de tranzacționare prezentate de Oracle și Walmart.

Un director al companiei Oracle a declarat luni că ByteDance nu va avea „nicio proprietate” asupra TikTok Global din cauza modului în care acțiunile sale vor fi distribuite acționarilor existenți. Președintele Trump s-a angajat să intervină dacă noua afacere nu va fi controlată de companii americane.

Dar ByteDance a afirmat că TikTok Global va fi filiala sa din SUA, „deținută în proporție de 100%”, în care va menține o participație de 80%.

China Daily a numit manevrele administrației americane „un truc pentru a prelua în cele din urmă TikTok … Nu este prima dată când SUA folosește astfel de trucuri murdare pentru a intimida companiile străine, fie pentru a le distruge, fie pentru a le prelua”.

Global Times a declarat că China nu va „preda unor șantajiști controlul unei remarcabile companii chineze de înaltă tehnologie”.

Peoples Daily a adăugat: „Când te confrunți cu lupii trebuie să lupți dacă vrei să ai o șansă de supraviețuire”.

Dar mass-media de stat a vizat și anumite părți ale acordului, printre care decizia de a rezerva pentru americani patru din cele cinci locuri în consiliul de administrație și de a acorda companiei Oracle dreptul de a inspecta codul sursă al aplicației TikTok.

China Daily a spus că din moment ce TikTok împarte codul cu Douyin, aplicația-soră chineză, acordul ar implica și controlul SUA asupra aplicației Douyin.  Prin urmare, prin acest acord, ByteDance va pierde controlul asupra companiei și asupra tehnologiei sale de bază.

„China nu are niciun motiv să dea undă verde pentru un astfel de acord … A ceda în fața cererilor nerezonabile ale SUA ar însemna condamnarea companiei chineze ByteDance”, spune editorialul din China Daily.