Activistul Daniel Bodnar, plin de sânge după ce a fost atacat de tăietorii ilegali de lemne, mesaj pentru Vela: „Voi sunteți asasinii României!”

Sursă foto: Facebook
  • Activistul civic pentru stoparea tăierilor abuzive din pădurile din Bucovina Daniel Bodnar a transmis un mesaj puternic miercuri seară, într-un live pe Facebook
  • Acesta a izbucnit în plâns, povestind cum a fost atacat și umplut de sânge de mafia lemnului, iar geamurile mașinii la volanul căreia se afla i-au fost sparte cu pietre, relatează Podul
  • Acuzații grave la adresa lui Vela, Flutur, Predoiu și Costel Alexe: „Voi sunteți asasinii României!”

„Nu mai pot, vă spun sincer. E tot spart. Și parbriz, și tot. Am plecat din Mălini (Suceava). S-a ajuns prea departe. Nu am crezut că în România, în 2020, suni la Poliție, aștepți ca disperatul, vrei să faci ceva pentru țara asta…Nu mi-e frică de ei…O să merg la spital…Când se face ceva împotriva acestor asasini care distrug România? Eu nu trebuie să vărs sânge pentru că Poliția nu-și face treaba, nu-i pedepsește. La Moldovița, la Vatra Moldoviței nu se face nimic. Este un procuror Iasinovschi care îi protejează pe toți (este vorba cel mai probabil de procurorul sucevean Sorin Eugen Iasinovschi care a candidat recent pentru funcția de procuror șef al Secției pentru Investigarea infracțiunilor din Justiție, n.red). La Direcția Silvică este acel Martin care a fost săltat de mascați. Acel Martin are un frate la DGA. Cum să se facă dreptate în Bucovina?! Eu nu vreau să fiu erou. Eu vreau să trăiesc lângă familia mea. Tot ce am făcut până acum a fost pentru că-mi iubesc țara. (…) Suntem totuși țară democratică. Noi, câțiva oameni, am făcut ce nu au făcut autoritățile niciodată. Ne sunt sparte toate mașinile. S-a ajuns prea dreptate. Sunt lacrimi de furie! Am trimis atâtea sesizări. Am trimis și domnului Vela. Am făcut și la domnul Alexe. Am făcut peste tot sesizări. Și totul în zadar…

Am refuzat orice oferă a partidelor politice de a candida acum la parlamentare. Și puteam să fiu azi deputat. Dar am zis nu, eu vreau să fac mai mult pentru țara mea. Să rămână ceva în urma mea. Îmi iubesc țara. Tot ce fac, fac pentru că simt pentru țara mea. 

Și ajungem în situația în care să fim nenorociți. Au spart geamurile la casa socrilor mei. Mi-au spart BMW-ul. Acum și bus-ul ăsta cu care trebuia să duc ceva materiale. Eu am fost ferm convins că se poate colabora cu autoritățile. Dar nu se mai poate. Dar nici nu renunțăm la lupta cu acești nenorociți care distrug pădurile României. Vreau să fac ceva. Domnule Vela, uitați-vă pe mail la cabinet să vedeți sesizare și din partea mea. Trimiteți Corpul de Control. Luați noi decizii aici, în Bucovina. Ne omoară ăștia! Eu mi-am dus soția și fetița din România ca să fie în siguranță. Eu sunt despărțit de ele pentru că vreau să lupt împotriva acestor nenorociți. Nu asta e România pe care ne-o dorim! (…)

Asta este adevărata față a Bucovinei, o regiune care plânge. Curge sânge din Bucovina, oameni buni, este hăcuită zilnic de mafia lemnului, este distrusă. Politicienii își dau decorații și premii și Bucovina e distrusă, România e distrusă. Nu este ceea ce promovează domnul Gheorghe Flutur cu sute de mii de euro. Situația e asta ce vedeți. Mafia lemnului conduce Bucovina. Am cerut ajutor de la Guvern, de la ministere, toți mănâncă din banii ăștia, toți sug din această resursă, din pădurea României. Totul se taie și se duce la firmele austriece nenorocite care poluează și distrug totul. Pleacă milioane de metri cubi de lemn. Domnule Vela, pentru acea sesizare pentru care n-ați răspuns, acesta este și sângele pe care l-ați vărsat dvs. Trimiteți aici oameni care să aplice legea. Domnule Costel Alexe, acuma ești bine mersi șef la CJ Iași, câte sesizări ți-am făcut? Câte mesaje? Ne-ați blocat încontinuu. Tot ce am făcut a fost în zadar. Criminalilor! Voi sunteți asasinii României! Voi împreună cu mafia lemnului. 

Domnule Predoiu, să vă fie rușine. Ați fost cel mai iresponsabil și mai nenorocit ministru de Justiție din istoria României. Cel mai ticălos! Nu se poate compara cu doamna Birchall care a făcut ceva, chiar dacă a fost la PSD. Am avut speranțe de la acest guvern. Infractorii nu se mai tem, domnule Predoiu, că le-ați dat aripi, infractorii vă mulțumesc pentru că ați distrus justiția din România, voi și PSD-ul. Să nu îndrăzniți, peneliștilor și pesediștilor, să luați ministerul de Justiție. Să vină alt partid, mai curat. 

O să merg la primul spital, ori la Câmpulung (Moldovenesc), ori la Suceava. Nu sunt lacrimi de frică, că nu sunt laș. Bunicul meu a fost în război cinci ani. Îi lăcrimau ochii când spunea că îmi pare bine că am făcut ceva pentru țara mea. Mi-e jenă pentru familia mea că niciodată nu plâng. Politicienii de la București au mâinile mânjite cu sânge (…) Ați vărsat sânge nevinovat din cauza corupției”. 

„Erau cinci oameni care au aruncat cu pietre (în mașină, n.red), instigați de patron (al unei firme care se ocupă cu exploatarea lemnului, n.red)”, a mai spus Bodnar în Live referitor la atac. Activistul, care reclama că are cioburi de la geamurile mașinii în ochi, urma să fie transportat cu o ambulanță la cel mai apropiat spital.

Conform Podul.ro, activistul a mai spus pe finalul live-ului că a fost atacat în timp ce urmărea două camioane cu lemne presupuse a fi conectate cu ceea ce numim generic „mafia lemnului”.

Reacția ministrului Marcel Vela

Ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a dispus măsuri prompte în cazul unei agresiuni prezentată pe o rețea de socializare de o persoană care susținea că ar avea drept cauză identificarea și diseminarea unor cazuri de furt de material lemnos.

Ca urmare a apariției imaginilor în spațiul public, s-a dispus trimiterea, de urgență, în județul Suceava, a unei echipe mixte de specialiști din cadrul Direcției Control Intern și Direcției de Ordine Publică, ale Poliției Române, pentru a verifica cele sesizate.

Ministrul Ion Marcel Vela condamnă ferm astfel de fapte și reiterează faptul că prevenirea și combaterea furturilor de material lemnos ca și a despăduririlor abuzive constituie priorități ale mandatului său.

În situația în care, urmarea a controlului efectuat de structurile Poliției Române, vor fi identificate disfuncționalități în activitatea structurilor Ministerului Afacerilor Interne, vinovații vor fi prompt sancționați.

„Neprofesionalismul, lipsa de implicare, pasivitatea în situații de acest gen sunt incompatibile cu statutul de cadru al Ministerului Afacerilor Interne, structură în care am promovat integritatea, meritocrația și profesionalismul”, transmite ministrul Ion Marcel Vela.